Blogiartikkeleille uusi julkaisukanava – Think Open Digest auttaa tutkijaa löytämään jutut paremmin

Uusi Think Open Digest -verkkolehti kokoaan yhteen blogissa julkaistuja juttuja temaattisiksi kokonaisuuksiksi. Kaksi ensimmäistä numeroa on omistettu tutkimusdatan hallinnalle, aiheelle, joka on Suomen Akatemian hakukierroksen takia ajankohtainen. Jatkossa Think Open Digestiin voidaan koota myös muualla avoimesti julkaistuja ja tutkijantyön kannalta tärkeitä artikkeleita.

(This article is also available in English.)

Helsingin yliopiston Think Open -blogin juttuja julkaistaan jatkossa myös avoimessa Think Open Digest -verkkolehdessä. Uusi julkaisukanava täydentää blogia ja parantaa blogiartikkeleiden löydettävyyttä.

Verkkolehden idea on yksinkertainen: se kokoaa blogissa julkaistuja juttuja temaattisiksi kokonaisuuksiksi. Jokaisella lehden numerolla on oma teemansa. Kahden ensimmäisen numeron teema liittyy tutkimusdataan, joka on ajankohtainen aihe Suomen Akatemian syksyn rahoitushaun takia. Uuden lehden ensimmäisissä numeroissa, ”Research data management” ja ”Tutkimusdatan hallinta”, jutut on jaettu kolmeen osastoon:

  • Tutkijan palvelut – esittelee tutkijalle suunnattuja konkreettisia palveluita ja muita tutkijantyötä tukevia asioita, kuten DMP-vinkkejä.
  • Artikkelit – kokoaa yhteen yleisempiä kirjoituksia tutkijan kannalta hyödyllisistä avoimen tieteen ja tutkimuspalveluiden aiheista.
  • Haastattelut – sisältää keskusteluja blogin aiheista tutkijoiden, tutkimushallinnon edustajien ja muiden akateemisen maailman edustajien kanssa.

Verkkolehteä tullaan julkaisemaan tarpeen mukaan muutamia kertoja vuodessa. Jatkossa Think Open Digest laajentaa artikkelitarjontaa myös Think Open -blogin ulkopuolelle. Blogitekstien rinnalle nostetaan myös muita avoimesti julkaistuja, tutkijantyön kannalta tärkeitä artikkeleita. Näin lehti toimii blogia täydentävänä tiedotuskanavana.

Think Open Digest toteutetaan Helsingin yliopiston uudella Editori-työkalulla, joka on tarkoitettu julkaisemisen ohella myös opetuskäyttöön (lue lisää Editorista blogiartikkelista). Editori-lehdet toimivat avoimen lähdekoodin OJS-alustalla (Open Journal Systems). Helsingin yliopiston kirjasto tarjoaa tukea Editorin käytössä Helsingin yliopistossa – tutustu palvelun käyttöön.