Mitä sinä koet pyhässä tilassa?

KIRJOITTANEET:  Ilkka Tahvanainen ja Tuula Vinko

Kuvat: Ilkka Tahvanainen

Helmikuun blogitekstissä annetaan ääni yhteistyökumppanillemme.
Educa-messuilla 2020 Helsingin messukeskuksessa pohdittiin Pyhää tilaa ja messuvierailta kyseltiin mitä he kokevat pyhässä tilassa.

Mitä tuntemuksia sinussa herää?
Mitä pyhä tila merkitsee sinulle?
Onko sinulle itsellesi tilaa?

Kirkkohallituksen osastolla sai osallistua
Pyhä tila -installaation rakentamiseen
Educa 2020 -tapahtuman yhteydessä.

Yhteisötaiteilija Greta Muuri  suunnitteli osastolle konseptin, jonka avulla messuyleisö jakoi tuntemuksiaan pyhästä tilasta.

Jokaisen messukävijän pyhä tila -kokemusta symboloi väri. Värillisistä paperikorteista muodostui tilallinen ja alati muuttuva kokonaisuus. Halutessaan oman kokemuksen sai myös piirtää tai kirjoittaa paperille.

Messukävijöiden ajatuksia

Mä otin rakkauden. Koska rakkaus on tärkein ja pääsin tänään rakkaan ihmisen kyydissä. Laitoin sen tonne ylös, kun mä olen näin pitkä. Se on mun paikka.

Mä laitoin ton uskon tonne ylös ja keskelle. Koska usko on kaikkein tärkein ja se pitää aina muistaa. Sun pitää uskoa itseesi, tulevaisuuteen ja Jumalaan. Mennä töihin ja uskoo että susta tulee Suomen rikkain mies ja uskoo että kaikkea hyvää tapahtuu

 Mä otin ton voiman, koska mulla on kaksi pientä lasta, ja sitä nyt tarvitaan. Laitoin sen tohon toisen pinkin viereen, kun ajattelin että sitä tarvitaan paljon.

Installaation suunnitteli taiteen maisteri ja muotoilija Greta Muuri (1985).
Muuri on toteuttanut useita yhteisötaideprojekteja kierrätysmateriaaleista pääkaupunkiseudulla.
Kirkkohallituksen osaston installaatiossa käytettävien käsintehtyjen korttien paperimassa oli valmistettu liottamalla suikaloituja sanomalehtiä. Sanomalehdistä valmistettu paperimassa värjättiin  akryyliväreillä ja paperiarkit eroteltiin massasta viirakehikon avulla. Raaka-aineena oli käytetty Kirkon talosta kerättyjä sanomalehtiä.

Taiteilija Greta Muuri jatkaa:

Tässä projektissa pääsin syventymään Pyhän tilan -käsitteeseen. Käsite on laaja ja Pyhän tilan kokemus on jokaiselle erityinen ja ainutlaatuinen. Lähdin käsittelemään aihetta värien kautta. Värit ovat merkityksellisiä ja ne ovat vahvasti läsnä. Suunnittelemani yhteisötaideteos koostui yksittäisistä värillisistä käsintehdyistä paperiarkeista, jotka muodostivat seinälle kokonaisuuden. Tämä kokonaisuus syntyi messukävijöiden käsissä. 

Installaatiolla halusin inspiroida messukävijöitä nostamaan esiin ajatuksia ja synnyttämään keskustelua pyhästä tilasta. Mielenkiinnolla seurasin miten installaatio rakentui pala palalta. Kohtaamisia, ajatusten vaihtoa pyhän tilan –kokemuksista.

Messupäivystäjän kokemus 25.1.2020 klo 15
Minussa alkoi syntyä kokemus siitä, että olen pyhässä tilassa.
Kokemus kattoi fyysisen ympäristön, vuorovaikutuksen ja oman sisäisen kokemuksen tilat. Havaitsin kuinka pyhän tilan raja syntyi myös messuhallin lattian ja osastomme maton rajapinnassa. Siinä rajalla osa teki harkinnan astuuko sisään vai lähteekö pois. Mitä ajatuksia syntyy siitä että toimme pyhän julkiseen tilaan yhdessä kävijöiden kanssa?

 

Ilkka Tahvanainen työskentelee varhaiskasvatuksen asiantuntijana ja Tuula Vinko  kouluyhteistyön asiantuntijana Suomen evakelis-luterilaisen kirkon kirkkohallituksessa.