Ajankohtaiset kirjavinkit syksyyn

Illat pimenevät ja sohvan nurkkaan (ja itseensä) käpertyminen houkuttaa. Kirja, kuppi teetä tai lasi viiniä ja villasukat. Valitsemalla luettavaksi tarkkanäköisesti kirjoitetun tietokirjan voi rentoutumisen lisäksi haastaa itseään ja piristää hämärän puuduttamia aivoja pohtimaan. Henna-Riikka Eronen vinkkaa muutaman ajankohtaisen ja terävän kirjan luettavaksi. Valitse omasi, lue ja ajattele.

Huono-osaisetJuho Saari: Huono-osaiset: elämän edellytykset yhteiskunnan pohjalla (Gaudeamus 2015, 299 s.)

Juho Saaren Huono-osaiset on ajankohtaistakin ajankohtaisempi tietokirja, jonka taustalla on laaja tutkimus suomalaisesta hyvin- ja pahoinvoinnista. Teoksessa hyvinvointisosiologian professori Saari vie lukijansa tapaamaan kaikkein heikoimmassa yhteiskunnallisessa asemassa olevia, kuten päihdeongelmaisia, mielenterveyskuntoutujia ja asunnottomia – heitä, joiden kokemusmaailma ja jokapäiväinen elämä ovat harvalle meistä tuttuja. Saari sekä valaisee huono-osaisuuden laajuutta ja moninaisia syitä että esittää kipeästi kaivattuja ratkaisuehdotuksia ilmiön vähentämiseksi ja ehkäisemiseksi. Lisäksi Huono-osaiset sisältää koskettavia lyhyitä kertomuksia, joissa ääneen pääsevät asunnottomat ja heidän läheisensä. Jos siis tahdot tietää, keitä ovat ihmiset leipäjonoissa, yömajoissa ja asuntoloissa, miksi he ovat sinne joutuneet sekä miten heitä voitaisiin auttaa, kannattaa ehdottomasti tutustua tähän teokseen.

tappavat-laakkeet-ja-jarjestaytynyt-rikollisuusPeter C. Gøtzsche: Tappavat lääkkeet ja järjestäytynyt rikollisuus: näin lääketeollisuus on turmellut terveydenhoidon (Sitruuna Kustannus 2014, 422 s.)

Tiesitkö, että reseptilääkkeet ovat kolmanneksi yleisin kuolinsyy länsimaissa heti sydänsairauksien ja syövän jälkeen? Miksi näin on, se selviää lukemalla Peter C. Gøtzschen kirjoittama Tappavat lääkkeet ja järjestäytynyt rikollisuus, jossa kuvatut katalat juonittelut ja häikäilemättömät rikokset saavat melkein luulemaan, että kyse olisi tietokirjan sijaan dekkarista. Teoksessa paljastetaan järkyttäviä totuuksia lääkeyhtiöiden tekemien kliinisten kokeiden epäluotettavuudesta, lääkevalvonnan tehottomuudesta sekä lääkealalla vallitsevasta laaja-mittaisesta korruptiosta. Päivänvaloon pääsevät myös lääkkeiden aiheuttamat karmeat sivuvaikutukset ja lukemattomat kuolemantapaukset. Tätä silmiä avaavaa, ällistyttävän vetävästi kirjoitettua ja yhteiskunnallisesti erittäin tärkeää puheenvuoroa lääketeollisuuden synkästä ja vaietusta puolesta on pakko suositella ihan jokaiselle.

ElaimetYhteiskunnassa_coverElisa Aaltola & Sami Keto (toim.): Eläimet yhteiskunnassa (Into Kustannus 2015, 364 s.)

Miten yhteiskunnan tulisi kohdata toislajiset eläimet? Tähän haastavaan kysymykseen hahmotellaan vastauksia Elisa Aaltolan ja Sami Kedon toimittamassa teoksessa Eläimet yhteiskunnassa, jonka tekijäkaarti koostuu monipuolisesta kattauksesta eturivin ajattelijoita, tieteentekijöitä ja taiteilijoita. Teoksessa lähestytään eläimiä, niiden arvoa, oikeuksia ja merkityksiä sekä suhdetta ihmiseen lukuisista kiinnostavista ja keskenään hyvinkin erilaisista näkökulmista, joita ovat muun muassa media, markkinointi, oikeusjärjestelmä, kestävä kehitys, taide, uskonto, kulttuurinen mytologia, tiede, eläinoikeusaktivismi ja filosofia. Tästä näkökulmien kavalkadista huolimatta kaikilla kirjan teksteillä on yhteinen tavoite: ottaa toislajiset eläimet vakavasti ja nostaa niiden perspektiivi osaksi yhteiskunnallista keskustelua. Eläimet yhteiskunnassa onkin merkittävä teos ja antoisa lukukokemus juuri siksi, että se haastaa vakiintuneita ajattelutapoja ja näkemyksiä.

Teksti: Henna-Riikka Eronen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *