Tutkija vaihtaa vapaalle

Teksti ja kuvat: Lasse Hämäläinen

Väitöskirjan tekeminen on innostava ja palkitseva mutta myös kuluttava prosessi. Tutkimustyön vastapainona on tärkeää olla riittävästi vapaa-aikaa. Mutta millä tavoin jatko-opiskelijat vapaa-aikaansa viettävät? Kokemuksia tästä jaettiin Seulan piknikillä.

Suomen kielen ja kotimaisen kirjallisuuden jatko-opiskelijajärjestö Seula kokoontui 31.5. perinteiselle kevätpiknikilleen. Vietimme iltapäivää Topelian kukoistavalla sisäpihalla, miellyttävän aurinkoisessa vajaan 20 asteen säässä.

Seulan tapahtumissa on tapana keskustella vapaamuotoisesti sellaisista väitöskirjatyöhön liittyvistä aiheista, jotka usein jäävät virallisemmissa tieteellisissä tapahtumissa vähälle huomiolle. Viime vuosina keskustelunaiheina ovat olleet esimerkiksi lukeminen, tutkimuksen yleistajuistaminen sekä tohtorin työelämä.

Tällä kertaa piknikin teemaksi oli valittu vapaa-aika. Tutkiminen on monelle akateemikolle paitsi työ, myös harrastus. Se saattaa täyttää työpäivien lisäksi iltoja, viikonloppuja ja lomia, jolloin työ- ja vapaa-ajan välinen raja hämärtyy. Vaikka tutkimustyö yleensä koetaan mielekkäänä, saattaa se silti olla kuluttavaa. Tutkimuksissa onkin todettu, että väitöskirjantekijät kärsivät stressiperäisistä sairauksista huomattavasti muuta väestöä useammin. Siksi on tärkeää, että vapaa-ajalla tehdään muutakin kuin töitä. Piknikin tarkoituksena oli jakaa kokemuksia erilaisista vapaa-ajan viettotavoista ja arvioida, millainen vaikutus niillä on jaksamiseen ja elämänlaatuun.

Hyvinvointiasiantuntijat lähes poikkeuksetta kannustavat ihmisiä liikunnan pariin. Viesti näyttää menneen perille, sillä kaikki piknikin osallistujat kertoivat vapaa-aikaansa kuuluvan liikuntaharrastuksia. Näin kesällä moni nauttii pyöräilemisestä, juoksemisesta tai muuten vain luonnon helmassa kuljeskelusta, talvella taas hiihdetään ja käydään kuntosalilla tai ryhmäliikunnassa. Tulipa mainituksi myös aavistuksen harvinaisempia liikuntamuotoja, kuten suunnistus, polkujuoksu, frisbeegolf ja potkunyrkkeily. Tällaiset lajikokeilut voivat toimia hyvänä motivaation lähteenä liikunnan lisäämiseen.

Seulalaisten vapaa-aikaan kuuluu myös laaja kirjo muita aktiviteetteja, kuten villasukkien kutominen, metallifestivaaleilla käyminen, nettipelien pelaaminen sekä Temptation Islandin seuraaminen. Yhteistä näille harrasteille lienee se, että ne eivät koettele älyllisen kapasiteetin rajoja samalla tavalla kuin väitöskirjan tekeminen. Tutkijantyö vaatii runsaasti oma-aloitteisuutta ja itseohjautuvuutta, joten vapaa-ajalla voi olla terveellistäkin heittää aivot hetkeksi narikkaan ja vaihtaa passiivisemman toimijan rooliin. Harrastusten kautta on myös mahdollista luoda sosiaalisia suhteita tiedeyhteisön ulkopuolelle ja näin samalla laajentaa maailmankatsomustaan oman akateemisen kuplansa ulkopuolelle.

Vapaa-ajan määrään ja viettotapoihin toki vaikuttaa perhetilanne. Vaikka Seulan jäsenistö on pääosin melko nuorta, on osalla jo lapsia (joista yksi olikin seuranamme piknikillä). Heistä huolehtiminen toki vaatii energiaa ja jossain määrin kaventaa oman vapaa-ajan määrää, mutta myös auttaa muistamaan, että elämässä on muutakin tärkeää kuin väitöskirja. Myös lemmikit saattavat toimia ilonlähteinä arjessa. Esille nousi Jyväskylän yliopiston kokeilu tuoda koiria kampukselle. Ainakin me seulalaiset ottaisimme ilolla vastaan samanlaisen käytännön myös täällä Helsingissä.

Vapaa-ajasta keskusteleminen paitsi auttaa tarkastelemaan omaa hyvinvointia, myös opettaa tuntemaan tutkijatovereita syvällisemmin. Tieteellisissä konferensseissa ja seminaareissa luonnollisesti keskustellaan etupäässä tutkimustyöhön liittyvistä sisällöistä, jolloin kollegoihin tutustuu lähinnä heidän tutkimusaiheittensa ja tieteellisten kiinnostuksen kohteidensa kautta. Mutta kyllä meistä tutkijoista muitakin puolia löytyy – joskus yllättäviäkin.

Kirjoittaja on Seulan puheenjohtaja.

S2-täydennyskoulutusta luokan- ja aineenopettajille lukuvuonna 2018-19

Ensi lukuvuonna on taas saatavissa 55 opintopisteen verran Suomi toisena kielenä – täydennyskoulutusta luokan- ja aineenopettajille Helsingissä

Koulutuksen rahoittaa Opetus- ja kulttuuriministeriö, ja se on osallistujille maksuton.  Koulutus ei kuitenkaan sellaisenaan ole S2-opettajaksi pätevöittävä.

Koulutuksen järjestäjänä on Helsingin yliopiston Suomalais-ugrilainen ja pohjoismainen osasto yhteistyössä Avoimen yliopiston kanssa. Kontaktiopetusta annetaan Helsingin yliopiston keskustakampuksella.

Koulutuksen tavoitteena on saada osallistujille lisäpätevyyttä ja osaamista S2-opettajan työhön. Koulutus tukee sijoittumista S2-opettajaksi sekä auttaa suorittamaan mahdollisesti vielä puuttuvat pätevöittävät opinnot.

Ilmoittautuminen päättyy 6.5.2018 ja tapahtuu täällä:

https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/87755/lomake.html

Tarkemmat tiedot täällä: S2-tdk 2018-2019 esite

 

 

Täydennyskoulutusta varhaiskasvatusväelle

KIELI- JA KULTTUURITIETOINEN VARHAISKASVATUS

Koulutus on suunnattu koko varhaiskasvatuksen henkilöstölle.
Koulutukseen kuuluu neljä moduulia, jotka suoritetaan erikseen. Osallistuja valitsee, mitkä moduulit haluaa suorittaa. Jokaiseen moduuliin ilmoittaudutaan erikseen, ja jokaisesta saa todistuksen.

Moduuleissa on yksi lähiopetuspäivä ja itseopiskelua verkossa. Verkkoalustalla on koulutusvideoita ja kirjallista materiaalia, joiden pohjalta tehdään kehittämistehtävät. Tehtävistä käydään verkkokeskustelua, ja kouluttajat antavat suorituksista henkilökohtaista palautetta.

Kaikki moduulit toteutetaan kaksi kertaa vuosien 2018 ja 2019 aikana.
Koulutuspaikka on Helsingin yliopiston keskustakampuksella, ja se ilmoitetaan myöhemmin.

Koulutus on Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama ja maksuton.

Kohderyhmää ovat kaikki varhaiskasvatuksessa työskentelevät: lastenhoitajat, lastentarhanopettajat, päiväkodin johtajat ymt.

Katso tarkemmin täältä:

Esite, kielikulttuuritietoinen varh.kasv.2018

Tervetuloa Ząbkiin

Varsova-blogit ovat syntyneet Varsovan yliopiston suomen opiskelijoiden ja Helsingin yliopiston Suomen kielen ja kulttuurin opiskelijoiden välisenä yhteistyönä.

Teksti: Milena Kowalczyk ja Magdalena Jakóbczak

Ząbki on Varsovasta koilliseen sijatseva kaupunki . Ząbkista Varsovan keskustaan on kymmenen  kilometriä. Ząbkin asukasluku on noin 40 000  ja siellä on nopein luonnollinen väestönkasvu Puolassa. Kaupunki oli perustettu vuonna 1580. ”Ząbki” suomeksi tarkoittaa ”hampaat”.

Miksi kannattaa mennä juuri Ząbkiin?

Monet matkustajat, jotka menevät Varsovaan, ovat kiinnostuneet vain tästä kaupungista. Mutta sen lähialue on myös mielenkiintoista! Ząbki on yksi kaupungeista, joita  kutsutaan ”Varsovan makuuhuoneeksi”. Se tarkoittaa, että kaupungin asukkaat työskentelevät Varsovassa ja ainoastaan  nukkuvat Ząbkissa. Ząbki on enemmän kuin vain tavallinen ”makuuhuone”. Itse asiassa se on viehättävä ja kiinnostava puolalainen kaupunki, jossa voit mieluusti viettää aikaa.

Mitä voit nähdä Ząbkissa?

  • Miejski Ośrodek Kultury (MOK)- Kaupungin Kulttuurikeskus

Ząbkin kulttuurikeskus sijaitsee vanhassa Alina-kartanossa joka rakennettiin vuonna 1919. Siellä ennen sotaa asui kunniotettu puolalainen keneerali Władysław Sikorski. Nyt MOKissa  järjestetään erilaisia kulttuuritapahtumia esimerkiksi resitaaleja konsertteja, vernissauksia ja taidenäyttelyjä.

  • Dolcan Arena

Kaikille, jotka rakastavat jalkapalloa suositellaan käyntiä Dolcan Areenalla, jossa järjestetään usein jalkapallo-otteluita. Stadionia rakennettiin vuosina 2010 – 2012 ja avattiin 18 marraskuuta 2012. Jalkapallostadion kuuluu Miejski Ośrodek Sportu i Rekreacjiin, eli kunnan urheilu- ja virkistyskeskukseen. Dolcan Ząbki – klubi   osallistuu usein liigaotteluihin.

  • Kuoro ja puhallinorkesteri

Ząbkissa toimivat puhallinorkesteri ja kaupungin oma kuoro nimeltään ”Cantores Misericordiae”.

Kuoro perustettiin vuonna 1998, Ząbkin Miłosierdzia Bożego-kirkossa. Kuoron ohjelmistossa on pyhiä ja isänmaallisia teoksia. Kuoro toimii myös instrumentaaliorkesterien kanssa Sen ensisijaisena tehtävänä on laulaminen pyhän messun aikana jumlanpalveluksessa. Lisäksi kuoro osallistuu lukuisiin kilpailuihin ja ja onkin voittanut palkintoja.

Kiinnostava on myös, että Ząbkissa voi ilmoittautua puhallinorkesteriin ilmaiseksi, ja se on kaikille avoin sekä kokeneille musikoille että amatööreille. Siellä voi oppia soittamaan saksofonia, trumpettia, pasuunaa, klarinettia ja myös lyömäsoittimia, kuten esimerkiksi rumpua. Bändin jäsenten ikä on 8 – 52 vuotta.

Koska Ząbkin historia huomattavasti liittyy Varsovan historiaan, on hyvä tutustua myös siihen Varsovan lähellä sijaitsevaan kaupunkiin. Lisäksi, Ząbkissa on paikkoja, joissa voi rentoutua aktiivisesti, tai syodä jotain herkullista. Ząbki tarjoaa erittäin paljon nähtävää kaikille matkailijoille.

 

Nettisivut:

http://www.zabki.pl
http://www.zabki.pl/kultura/chory
http://www.zabki.pl/kultura/orkiestra-deta
http://stadiony.net/stadiony/pol/stadion_miejski_w_zabkach

Varsova

Varsova-blogit ovat syntyneet Varsovan yliopiston suomen opiskelijoiden ja Helsingin yliopiston Suomen kielen  ja kulttuurin opiskelijoiden välisenä yhteistyönä.

Teksti: Premysław Piaszczak

Harmaa, tylsä, surullinen. Varmasti sellaiset sanat tulevat mieleesi kun ajattelet Puolan pääkaupunkia, Varsovaa. Jos se on totta, se tarkoittaa, että ajattelet Puolan vielä olevan osa Itäblokkia. Joten miltä se näytää? Paras tapa on tulla ja nähdä itse, mutta jos se on mahdotonta (ainakin nyt) lue tämä teksti.

Kultturin ja Tieteen Palatsi ja keskusta

Mielenkiintoinen arkkitehtuuri

Varsovasta löytyy kaikki. Tykkäätkö vanhoista rakennuksista? Varsovan vanha kaupunki on täynnä värikkäitä vuokrataloja, barokin kirkkoja, aatelin palatseja jne. Tai ehkä sinua kiinnostaa sosialistinen tyyli? Sitä (valitettavasti) myöskin voi nähdä Varsovassa, esim. Kulttuurin ja tieteen palatsi, joka on tullut yhdeksi Varsovan symboleista. Ja jos modernit rakennukset ovat sinun mielestäsi mielenkiintoisimmat… arvaa mitä… niitäkin voit nähdä täällä! Varsovassa on pari todella kaunista pilvenpiirtäjää ja lisää on tulossa. Kuten voit nähdä Varsova on todellinen tyylien ja aikakausien sekoitus. Mielestani paras paikka, jossa voi havaita sen on Plac Grzybowski (Grzybowski tori). Siellä sijaitsee uusrenesanssinen kirkko, jonka edessä on moderni aukio. Torin lähellä on korkea, uudenaikainen pilvenpiirtäjä, ja torin ympärillä sosialistisia kerrostaloja. Ja älä huolehdi – kun sinun suomalainen sielusi tulee väsyneeksi kaupunkiin aina voit mennä yhteen Varsovan puistosta. Kuuluisin ja kaunein on Łazienki puisto, johon varmasti täytyy menää kun olet Varsovassa.     

Grzybowski tori
Vanha kaupunki

Ruoka!

Luultavasti ainoat asiat, jotka tiedät puolalaisesta ruoasta ovat kiełbasa (puolalainen makkara) ja vodka. Tosi hyvä jos tiedät ne, mutta ne ovat vain pieni osa meidän keittiöstämme. Pierogi, gołąbki, bigos, kaszanka, barszcz czerwony, żurek ja on vielä paljon muuta. Kuulostaako tuntemattomalta? Ei mitään outoa. En halua kirjoitaa keittokirjaa, joten sanon vain, että ne oudot nimet ovat perinteisia puolalaisia ruokia ja voin vakuuttaa, että kaikki maistuu todella, todella hyvältä. Sinun pitää vain tulla, syödä ja nauttia mausta. Erittäin hyvä ravintola, jossa voit tehdä sitä on suosittu ravintolaketju nimeltään Zapiecek. Tietysti täytyy myös maistua puolalaista oluita. Minun mielestani paras panimo Puolassa on Amber, jonka oluet ovat mm Johannes, Żywe, Złote Lwy, Koźlak, joten jos näet yksi niistä suosittelen maistamaan. Ja älä huolehdi – jos sinua huvittaa syödä pitsaa, pastaa, sushia, kebabia tai jotain muuta, kaikkia on Varsovassa (erityisesti kebab ravintoloita).

Pierogi
Żurek leivässä
Gołąbki
Amberin oluet

Historia

Voit miettiä, miksi Varsova on arkkitehtonisesti niin hullu. Vaustaus löytyy historiasta. Harva tietää, että Toisen maailmansodan jälkeen Puolan pääkaupunki oli melkein täysin tuhottu. Silti Varsovaa rakennettiin uudestaan (mutta erilaisella tavalla). Sodan aikana Varsovassa myös tapahtui isoin Euroopassa kansannousu Saksan vastaan. Sen takia tämän kaupungin historia on minun mielestani niin mielenkiintoinen, mutta myös surullinen. Täytyy muistaa mitä tapahtui täällä kun käydään Varsovassa. Ja jotta voit ymmärtää sitä paremmin kannattaa mennä Varsovan Kansannousun Museoon (Muzeum Powstania Warszawskiego). Se on erittäin hyvä ja moderni museo. Ja jos sinua kiinnostaa historia ja taide suosittelen käymään myös Kansallismuseossa (Muzeum Narodowe) ja Puolan Armeijan Museossa (Muzeum Wojska Polskiego).

Varsova sodan jälkeen
Kansallismuseo
Varsovan Kansannousun Museo

Tervetuloa Wroclawiin ja Radomiin!

Varsova-blogit ovat syntyneet Varsovan yliopiston suomen opiskelijoiden ja Helsingin yliopiston Suomen kielen  ja kulttuurin opiskelijoiden välisenä yhteistyönä.

Teksti: Aleksandra Wroblewska ja Ilona Musiał

Wroclaw on iso kaupunki, joka sijaitsee Lounais-Puolassa. Tässä kaupungissa voidaan nauttia sekä historiallisista nähtävyyksistä että moderneista rakennuksista.

Wroclawin kauppatori (Lähde: gazeta.pl)

Voit alkaa katsella nähtävyyksiä Wroclawin kauppatorilta, jolla sijaitsee muun muassa vanha raatihuone ja monta moniväristä rakennusta. Kauppatorin ympärillä on paljon ravintoloita, pieniä kahviloita ja baareja, joissa voi tutustua puolalaiseen keittiöön.

Kauppatorilta kannattaa jatkaa yliopiston suuntaan. Jos kuljet vielä suoraan, näet Slodowa saarin, jolla ylioppilaat yleensä tapaavat. Slodowa saarelta voit kävellä Ostrow Tumskiin. Se on toinen saari, jolla sijaitsee Pyhän Johannes Kastajan katedraali ja monta muuta katolista kirkkoa ja rakennusta. Ostrow Tumski näyttää näyttää varsin kauniilta kesäiltoina.

Sen lisäksi kannattaa käydä Szczytnicki puistossa sijaitsevassa Satavuotishallissa, siinä järjestetään erilaisia tapahtumia, kuten konsertteja tai messuja. Puiston läheltä löytyy myös japanilainen puutarha, joka kannattaa nähdä varsinkin keväällä.

Tervetuloa Radomiin!

Toinen kinnostava puolalainen kaupunki on Radom. Se on melko iso kaupunki Keski-Puolassa, Varsovan lähellä. Kaupungissa on paljon erilaisia turistikohteita.Turistit voivat katsella ykyaikaisia nähtävyyksiä ja myös tutkia historiallisen kaupunkin osaa.

Żeromskiego Katu, Radomissa (Lähde: http://www.mp.pr.radom.pl/nocne/gal_1/2.html)

Matka voidaan aloittaa tärkeälta kadulta – Żeromskiego, jolla on monta rentoa ravintolaa ja kahvilaa. Paras paikka Radomissa on “Czytelnia Kawy”, jossa voidaan syödä herkullista ruokaa, juoda vahvaa kahvia ja lukea mielenkiintoista kirjaa Tämän jälkeen voit velä vähän kävellä tällä kasulla ja tutustua esim. Lech Kaczyńskin ja hänen vaimonsa monumenttiin. He kuolivat lentoko- onnettomuudessa Smoleńskissa. Monumentti on kaupungin tärkeä osa. Jos sinulla on aikaa, käy Radomin kylän museossa. Siinä aika on pysähtynyt ja siellä voi nähdä miltä puolalainen kylä näyttää. Museo on rentouttava ja on täydellinen paikka koko perheelle. Ota lapsesi mukaan!Toinen mielenkiintoinen paikka on Bałtów huvipuisto joka on hyvä perhellisille hmisille. Se sijaitsee Radomin lähellä, noin 250 km kaupungista. Puistossa on paljon hirmuliskoja jotka eivät anna sinun tylsistyä.

Kaczyńskin monumentti (Lähde: www.se.pl)

Puolassa Radomin sanotaan olevan tylsä paikka, mutta luulen, että siellä kannattaa käydä sielläa päättää itsenko se totta vai ei. Minä olen kotoisin Radomista, ja minun mielestäni kaupunki on yksinkertainen, mutta siinä on jotakin maagista.

Kuhisevaa elämää Plac Zbawicielalla

Varsova-blogit ovat syntyneet Varsovan yliopiston suomen opiskelijoiden ja Helsingin yliopiston Suomen kielen  ja kulttuurin opiskelijoiden välisenä yhteistyönä.

Teksti: Paweł Ślęczkowski ja Zuzanna Krupa

Varsova on todella suuri kaupunki, jossa sijaitsee kiintoisia ja nähtäviä paikkoja. Yksi niistä on suosittu tori nimeltään Plac Zbawiciela. Sieltä löytyy muodikkaita ravintoloita, kahviloita ja yökerhoja.

Plac Zbawiciela tuli kuuluiseksi kun vuonna 2012 luotiin sateenkaarirakenuksen, jonka merkitys on viitannut Euroopaan Unioniin. Sateenkaari oli torilla vuoteen 2015 asti. Sinä aikana sateenkaria sytytettiin palamaan seitsemän kertaa, koska monien ihmisten mielestä se symboloi muun muassa homoseksuaalisuutta. Kun vuonna 2013 itsenäisyyspäivän marssin jälkeen satenkaari oli taas palattu, ihmiset ja jopa julkiksetkin toivat mm. kukkia satenkaarirakennuksen alle. Vaikka Varsovaa pidetään suvaitsevaisena kaupunkina, sateenkaari herätti todella paljon kohua!

Ruoka, juoma ja vapaa-aika

Charlotte (kahvila)

Ranskalainen kahvila, jossa tarjotaan tuoreita leipiä, makeita herkkuja ja kahvia. Aamiaisen aikana Charlotte on tupaten täynnä varsovalaisia, jotka tulevat tänne maistamaan herkullisia kroissantteja ja keskustelemaan ystävien kanssa juoden kahvia.

Ruokien ja juomien hinnat liikkuvat  10-20złn hintahaarukassa (3-5). Todella kaannattaa käydä Charloteissa, jos aamulla kaipaa hyvää ruokaa!

Bar Oriental Thu-Huyen (kiinalainen ravintola)

Pieni huonon näköinen paikka, jonka ateriaa ”thaimaalainen kana” pidetään legendarisena.  Istuen täällä voi nähdä vain tämän ruoan ostavia ihmisiä. Pieni annos maksaa 9zł/2 ja vitsinä on se, että se on niin iso kuin suurempi annos (12zł/3). Vaikka tämä paikka näyttää likaiselta, älä pelkää tulla sisään. Hyvä ja edullinen valinta, jos lompakossasi on vain pari kolikkoa!

Krowarzywa (ravintola)

Nykyään vegaaniruoka tulee yhä suositemmaksi, koska ihmiset luopuvat lihansyönnistä. Sen takia paikat, kuten Krowarzywa avautuvat ja tarjoavat ruokaa. Krowarzywa-ravintolassa voi maistaa herkullisia vegaanihampurilaisia ja terveellisiä smoothieitä. Hinnat ovat edullisia. Kallein hampurilainen maksaa noin 17zł/4€. Kannattaa käydä maistamassa!

Plan B (yökerho)

Klubi, johon viikonloppuisin  tulee erittäin paljon ihmisiä, varsinkin hipstereitä. Tavallisesti joka viikko on live-musiikkia. Klubissa tarjotaan erilaisia alkoholijuomia ja välipaloja (3-8€). Plan B:ssä voi tavata julkiksiakin, koska se on kiva paikka näyttäytyä. Jos tykkäät kallista ja täpötäysistä paikoista, niin tämä paikka sopisi sinulle!

Luna (elokuvateatteri)

Ensimmäinen elokuva näytettiin täällä vuonna 1962. Luna toimii myös kulttuurikeskuksena eli elokuvien näyttämisen lisäksi elokuvateatterissa järjestetään erilaisia tapahtumia kuten näyttelyitä ja juhlia. Luna tarjoaa monenlaisia tarjouksia esim. maanantaina liput maksavat 10-12 zł ja torstaina 14 zł (noin 2-4€). Se on todella mukava vaihtoehtoinen paikka, jos sinua ärsyttää elokuvateatteriketjuissa käyminen.