Avoimuuden vaatimuksia, avoimia kurssikirjoja ja altmetriikkaa – Think Open -blogi maaliskuussa

Think Open -blogin aiheet maaliskuussa liittyivät avoimeen opetukseen (mm. avoimet kurssikirjat), altmetriikkaan, tiedeviestintään ja IT-hankintoihin Helsingin yliopistossa.

(This article is also available in English.)

Avoin julkaiseminen

Mistä puhutaan, kun puhutaan avoimen julkaisemisen vaatimuksista? Maaliskuussa järjestetty tilaisuus ”Avoimen julkaisemisen vaatimus − haitaksi vai hyödyksi tieteelle?” tarjosi vahvoja jännitteitä ja polveilevia puheenvuoroja, ja blogiartikkeli pyrkii avaamaan ja taustoittamaan keskustelussa esiintuotuja näkemyksiä.

Avoimet kurssikirjat

Helsingin yliopiston julkaisupalvelu Helda Open Books tarjoaa nopean ja maksuttoman tavan julkaista kurssi- ja oppikirjoja avoimesti. Opetuksessa käytettyjen teosten avoimuutta on hyvä miettiä juuri nyt, kun uusi opetussuunnitelma vuosille 2023–2026 on tulossa käyttöön Helsingin yliopistossa.

Helda Open Booksissa on julkaistu yli 40 avointa kurssikirjaa vuosina 2019–2022. Tiedekunnista aktiivisimpia HOB-julkaisijoita ovat olleet valtiotieteellinen, humanistinen, teologinen ja kasvatustieteellinen tiedekunta.

Avoin opetus

Think Open Digestin avoimen opetuksen lukupaketteihin on koottu avoimeen opetukseen ja oppimateriaaleihin liittyviä verkkosisältöjä – artikkeleita, palveluja, työkaluja, oppaita ja suosituksia. Maaliskuun alussa julkaistiin kolmas avoimen opetuksen teemanumero.

Altmetriikka ja tiedeviestintä

Altmetriikka tarkoittaa tutkimusjulkaisujen vaikuttavuuden arvioimista mittaamalla julkaisujen näkyvyyttä verkossa. Monelle tutkijalle altmetriikka näyttäytyy lähinnä pienenä värikkäänä pallerona oman yliopiston julkaisutietokannassa. Mutta voisiko altmetriikasta olla myös vuorovaikutuksen apuvälineeksi? pohtii Salla-Maaria Laaksonen blogiartikkelissaan.

Tutkimuspalvelut

Tietotekniikkakeskuksen asiantuntijat kohtaavat tämän tästä tutkimuslaitteita ja -ympäristöjä, joiden ylläpitäminen edellyttää tutuista rutiineista poikkeamista. Blogikirjoituksessa tietotekniikka-asiantuntija Sebastian Porceddu kertoo, millaisia asioita laboratorioympäristöjen IT-hankinnoissa on hyvä ottaa huomioon.

Humanisti datamaailmassa

”Se määrä dataa, jota jokainen meistä nykypäivänä kerryttää, on historiallisesti täysin poikkeuksellinen”, kirjoittaa historioitsija ja kirjaston tietoasiantuntija Aleksi Peura. Juttusarjansa toisessa osassa Peuran aiheena on digitalisaatio ja datan määrän kasvu, ja tämän vaikutus tutkimukseen.


Aiemmat Think Open -yhteenvedot löytyvät blogista.

Mistä aiheista Think Open -blogissa pitäisi kirjoittaa? Tai olisiko sinulla oma kirjoitusidea? Kerro ehdotuksesi alla olevaan kommenttikenttään tai ota yhteyttä: juuso.ala-kyyny@helsinki.fi.