Kahden kohdan muistilista – eli rinnakkaistallennuksen huoneentaulu tutkijalle

Tuntuuko rinnakkaistallennus vaikealta tai työläältä? Sitä se ei ole. Tässä rinnakkaistallennusta käsittelevän juttusarjan kuudennessa osassa kerromme, mitkä kaksi asiaa riittävät rinnakkaistallennuksen tekemiseen, jos haluaa päästä mahdollisimman vähällä.

(This article is also available in English.)

Teksti ja kuva: Markku Roinila & Juuso Ala-Kyyny

Juttusarjamme kolmannessa osassa esittelimme ”neljä pientä askelta”, jolla artikkelin rinnakkaistallennus tehdään Helda-julkaisuarkistoon. Käytännön rinnakkaistallennus onkin osa avoimen julkaisemisen ja vastuullisen tieteen perustaitoja, ja on hyvä tietää miten ja miksi se tehdään.

Helsingin yliopistossa rinnakkaistallennuksen minimivaatimusten täyttämiseen riittää kuitenkin kaksi pientä askelta. Nämä ovat askelia, jotka vain tutkija voi ottaa.

1. Ota talteen artikkelisi post-print-versio.

Post-print on vertaisarvioitu, julkaistavaksi hyväksytty käsikirjoitusversio, joka on sisällöllisesti sama kuin lopullinen julkaistu versio, mutta se ei sisällä kustantajan taittoa, logoa tai sivunumeroita (lue lisää artikkeliversioista). Suurin osa kustantajista hyväksyy rinnakkaistallennettavaksi post-printin.

2. Lähetä post-print-artikkeli osoitteeseen openaccess@helsinki.fi.

…ja laita mukaan tieto myös julkaisukanavasta. Openaccess@helsinki.fi-palveluosoitteen kautta artikkeli päätyy kirjaston asiantuntijoille, jotka varmistavat rinnakkaistallennusoikeuden ja tekevät tallennuksen Helda-julkaisuarkistoon. Kirjasto myös tarkistaa, onko kustantajan artikkeliversion rinnakkaistallennus mahdollista – jos on, se tallennetaan post-printin sijasta.


Juttusarjassa ilmestyneet artikkelit: