Avoimen tieteen vuosikatsaus summaa vuoden 2019 pääaiheet

Plan S, kansallinen koordinaatio, EOSC… Viime vuosi oli avoimessa tieteessä tapahtumarikasta aikaa. Think Open -blogin avoimen tieteen vuosikatsaus 2019 kokoaa yhteen vuoden kohokohdat, keskeiset selvitykset, kiinnostavat artikkelit ja uudet avaukset.

(This article is also available in English.)

Vuosi 2019 oli vilkas vuosi avoimen tieteen kentällä. Kotimaassa Avoimen tieteen kansallisen koordinaation työ jatkui vauhdikkaana ja työryhmät etenivät kohti kansallisia avoimen tieteen linjauksia ja suosituksia. Kansainvälisesti eniten keskustelua herätti eurooppalaisten keskeisten tiederahoittajien kunnianhimoinen Plan S -suunnitelma, jonka alkua lykättiin vuodella eteenpäin. Avoimen tieteen vuosikatsaus 2019 kokoaa näitä ja muita keskeisiä asioita yhteen.

Vuosikatsaus 2019 on suunnattu tutkijoille, mutta se on hyvä lukulista myös muille tieteen parissa toimiville. Vuosikatsaus julkaistaan tällä kertaa Think Open Digest -verkkolehden numerona, johon on koottu verkossa vuoden 2019 aikana julkaistuja tekstejä, tutkimusartikkeleita, selvityksiä ja linjauksia. 14 pääartikkelia on jaettu teemoittain neljään osastoon: kotimaan ja ulkomaan asioihin sekä avoimen tieteen trendeihin ja tutkimukseen vuonna 2019. Pääartikkelien tiivistelmistä löytyy vielä lisää luettavaa.

Avoimen tieteen vuosikatsauksen toimituskuntaan kuuluivat Markku Roinila, Mika Holopainen, Kimmo Koskinen, Pauli Assinen ja Juuso Ala-Kyyny. Kiitokset vuosikatsaukseen – ja myös puolivuotiskatsaukseen – liittyvästä konsultaatiosta avoimen tieteen moniottelijalle Mikael Laaksolle.