Miten helsinkiläiset puhuvat 2000-luvulla?

007_muokattu012_muokattu013_muokattu018_muokattu022_muokattu026_muokattu028_muokattu030_muokattu

Tiistaina 1.9. juhlittiin Porthanian Tiedekulmassa Helsingissä puhuttavat suomet. Kielen indeksisyys ja sosiaaliset identiteetit -kirjan julkistamista. Tiedekulma oli tupaten täynnä kiinnostuneista kuulijoita, kun kirjan toimittajat ja kirjoittajat tarjosivat esimakua havainnoistaan ja kertoivat kirjaprojektinsa taustoista.

Paikalla oli kirja toimittajien Marja-Leena Sorjosen, Anu Rouhikosken ja Heini Lehtosen lisäksi joukko artikkeleiden kirjoittajia.

Hyvä päivä olla minä, mä ja meitsi -artikkelin kirjoittaja Liisa Raevaara muisteli tutkimusjaksoaan itähelsinkiläisellä nuorisotalolla ja kehui nuorten taidokasta meitsi-pronominin käyttöä.

Hanna Lappalainen ja Terhi Ainiala kertoivat tapaustutkimuksestaan vuosaarelaisten nimeämiskäytännöistä, joissa ”vanha” ja ”uusi” esiintyvät paikallisessa puheessa kontrastien ilmentäjinä ja kategorisoinnin keinoina.

Johanna Vaattovaara ja Mia Halonen puolestaan pureutuivat ”Stadilaisen s:n” ytimeen ja haastoivat yleisön paljastamalla, ettei moista s:ää taida olla olemassakaan, vaikka ajatus siitä elääkin vahvasti suomalaisten mielessä.

Kirjan tekijät saivat yleisöltä kiitosta siitä, että teoksessa pääsevät ääneen monimurteiset ja monikieliset helsinkiläiset ja erityisesti nuoret. Kirjan aineistoa onkin kerätty muun muassa kouluissa ja nuorisotaloissa, seurakunnissa ja Kelan toimistoissa.

Kiinnostuitko kirjasta? Kirja on saatavilla SKS:n verkkokaupasta ja Tiedekirjan myymälästä (Snellmaninkatu 13, Helsinki).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *