Avoimen tieteen blogikatsaus: Elo–syyskuu 2022

Avoimen tieteen Think Open -blogin aiheet elo–syyskuussa liittyivät avoimen tieteen varhaisvaiheisiin 1900-luvun lopulla ja kesän DMP-tarkistuksiin. Blogissa julkaistiin myös yhteenvedot alkuvuoden avoimen tieteen uutisista.

(This article is also available in English.)

Avoimeen tieteen katsaukset

  • Avoimen tieteen puolivuotiskatsauksen ensimmäinen osa tekee yhteenvedon aikana julkaistuista kansallisista linjauksista ja suosituksista. Kansallinen Avoimen tieteen ja tutkimuksen (AVOTT) koordinaatiotyö on työstänyt toimintakulttuuriin, avoimeen oppimiseen, tieteellisiin kirjoihin ja tutkimusmenetelmiin liittyviä teemoja.
  • Avoimen tieteen puolivuotiskatsauksen toinen osa sisältää uutiskoosteen ja lukuvinkkejä. Teemoina ovat tuttujen Plan S:n ja Suomen Akatemian lisäksi mm. tutkimuksen arvioinnin uudistaminen, maksuton avoin julkaiseminen, tieteellisten seurojen rooli ja tutkimusaineistojen avaamisen vaikeus.

Avoimen tieteen pioneerit

  • Miten avoimesta julkaisemisesta tuli normaali käytäntö fysiikassa? Helsingin yliopiston hiukkasfysiikan fenomenologian professorina toimiva Katri Huitu julkaisi kaikkien aikojen kolmannen artikkelin arXiv-julkaisuarkistossa 1991. Haastattelussa hän kertoo open accessin varhaisvaiheista ja oman alansa julkaisukulttuurista.
  • Kielentutkimuksessa open access -ajatukset alkoivat viritä jo 1970-luvulla. Englantilaisen filologian emeritaprofessori Terttu Nevalainen on ollut kokoamassa tekstikorpuksia 1980-luvulta lähtien, ja tässä haastattelussa hän kertoo, miten avoimista aineistoista muodostui keskeinen osa kielentutkimuksen käytäntöjä.

Avoin julkaiseminen

  • Millaisen tien kirja kulkee Helda Open Books -kokoelmaan? Tieteidenvälisillä poluilla löysi lopullisen muotonsa monien vaiheiden jälkeen, ja blogiartikkelissa tekijät kertovat kirjan tarinan. Opinnäytteiden ohjaamisen tueksi tarkoitettu teos julkaistiin elokuussa 2022.

Datanhallinta

  • ”DMP:ssä ei ole tarkoitus sanoa sitä, mitä jotkut muut haluavat kuulla, vaan puhua totta.” Aleksi Peura käy datanhallintaa käsittelevän blogisarjansa viidennessä osassa läpi aineistonhallintasuunnitelmien (DMP, data management plan) kesän tarkistusurakassa tekemiään havaintoja.

Aiemmat Think Open -yhteenvedot löytyvät blogista.


Mistä aiheista Think Open -blogissa pitäisi kirjoittaa? Tai olisiko sinulla oma kirjoitusidea? Kerro ehdotuksesi alla olevaan kommenttikenttään tai ota yhteyttä: juuso.ala-kyyny@helsinki.fi.