Omistaako tutkimusdatasi Yhdysvaltain valtio?

”Ilman datan käyttöoikeuksia on vaikeaa tai mahdoton tehdä tutkimusta. Tutkijan olisi siis hyvä tietää, kuka tai mikä taho omistaa heidän käyttämänsä datan ja millaisia oikeuksia heillä siihen on”, kirjoittaa tietoasiantuntija Mari Elisa Kuusniemi. Kuusniemi käy läpi Vastuullinen tiede -sivuston artikkelissaan tutkimusdataan liittyviä haasteita.

Mitä on datan omistaminen? Kuka datan omistaa ja millä perusteella? Mitä merkitystä on datan tallennuspaikalla? Miksi datan oikeudet siirretään tutkimusorganisaatioille? Mitä tutkijan pitää tietää datan käyttöoikeuksista?

Mari Elisa Kuusniemi / Kuva: Jussi Männistö

Tietoasiantuntija Mari Elisa Kuusniemi käy läpi Vastuullinen tiede -sivuston artikkelissaan tutkimusdatan omistajuuteen liittyviä kysymyksiä. Kaupallisten pilvipalveluiden maailmassa tutkijan on hyvä olla perillä datan omistamiseen ja käyttämiseen liittyvistä perusasioista:

”Datan tallennuspaikkaa valittaessa on tärkeää ymmärtää, että oikeudet dataan voivat päätyä yllättäville tahoille, jos hyväksyt vääränlaiset käyttöehdot. Yksityishenkilöille tarjottavissa pilvipalveluissa, kuten Dropbox tai Google Drive, tallennetun datan omistaja on palvelun tarjoajan lisäksi usein USA:n valtio. Kun käyttöehdot on hyväksytty, niitä on jälkikäteen mahdotonta perua”, Kuusniemi kirjoittaa.

Lue Kuusniemen artikkeli ”Kuka omistaa tutkimusdatan” Vastuullinen tiede -sivustolta!

Kaikissa tutkimusdataan liittyvissä kysymyksissä voit kääntyä Helsingin yliopiston Datatuen puoleen: datasupport@helsinki.fi!