Eriytymisen kauhusta: Black Swan – Musta Joutsen

Opinnäytetyössäni koetan kuvata tyttären eriytymisprosessia äidistään elokuvan Black Swan avulla. Black Swan -elokuvassa nuori ballerinalupaus Nina lähtee tavoittelemaan suurinta unelmaansa, Joutsenlampi-baletin pääroolia. Pääroolissa hänen tulisi tanssia vakuuttavasti kaksi hyvin erilaista roolia: Valkoisen Joutsenen kaunis, herkkä ja haavoittuva rooli, mutta toisaalta
myös Mustan Joutsenen rooli, jossa hän tarvitsisi kosketuksen aggressiiviseen, kontrollista irti päästävään ja intohimoiseen puoleensa. Nina kuitenkin joutuu suuriin haasteisiin yrittäessään tavoittaa Mustan Joutsenen olemusta omassa tanssissaan – ja omassa sisimmässään. Ninan mielen täyttää kauhu, kun hän alkaa pelätä muuttuvansa Mustaksi Joutseneksi. Nina alkaa kuitenkin vähitellen ymmärtämään, että saavuttaakseen unelmansa ja täyden potentiaalinsa sekä tanssijana että aikuisena seksuaalisena naisena, on hänen kohdattava kauhuistaan ja peloistaan syvin ja suurin – eriytyminen äidistään.

Äidistä eriytymisellä tarkoitan sitä psyykkisen prosessin lopputulemaa, jossa tytär kykenee olemaan äidistään erillinen, itsenäinen, aikuinen nainen, jolla on omat äidistä erilliset ajatukset ja tunteet. Hän kykenee myös itsenäiseen päätöksentekoon, sekä kykenee käyttämään luovuuttaan ja nauttimaan omasta kehostaan ja seksuaalisuudestaan. Opinnäytetyössäni pyrin kuvaamaan tätä eriytymisprosessia, sen erityislaatuisuutta sekä sen herättämiä ristiriitaisia tunteita erityisesti tyttären oman aggression ja sen haltuunoton näkökulmasta. Pohdin myös sitä, kuinka tämä tyttären sisäinen aggression haltuunotto toimii eriytymisprosessissa olennaisen symbolisen äidinmurhan mahdollistajana.

Maria Happonen: Eriytymisen kauhusta: Black Swan – Musta Joutsen

Psykodynaaminen nuorten yksilöpsykoterapian koulutusohjelma 2021-2024