Blogilla viisi vuotta mittarissa! Tässä ovat kevään Think Open -artikkelit yhteen koottuna

Helsingin yliopiston avoimen tieteen Think Open -blogissa on julkaistu kevään aikana monipuolinen kokonaisuus tieteen avoimuutta eri puolilta tarkastelevia artikkeleita. Alla on tiivis katsaus kevään tarjontaan.

(This article is also available in English.)

Think Open -blogille viisi vuotta täyteen

Avoimen tieteen eri puoliin keskittyvä Think Open -blogi täyttää toukokuussa viisi vuotta. Synttärien kunniaksi blogissa luodaan tällä viikolla katsaus vuoden 2018 avauskuukauden artikkeleihin. Viikon aikana uudelleentarkastelussa ovat seuraavat artikkelit:

Julkaisufoorumin tulevaisuus

  • Julkaisufoorumin pääsihteeri Janne Pölönen tarkastelee laajassa artikkelissaan tieteellisten julkaisujen laatuindikaattorina toimivan Jufon suhdetta avoimeen tieteeseen, vastuulliseen arviointiin ja open access -julkaisemisen kentälle ilmestyneisiin uudenlaisiin toimijoihin. Tarkastelua peilataan myös Jufon tulevaisuuteen.

Avoimet aineistot

  • Kulttuuriperintöaineiston digitalisaatio vaatii monenlaista osaamista, jota julkisessa keskustelussa ei aina oteta huomioon. Kansalliskirjaston palvelujohtaja Johanna Lilja taustoittaa artikkelissaan aineistojen käytettävyyteen ja säilytykseen liittyviä kysymyksiä.

Tutkimusdatan hallinta

  • Farmasian tiedekunnan ja kirjaston yhteisprojektissa datanhallinnan (research data management, RDM) ja avoimen julkaisemisen (open access) käytäntöjä opetettiin maisterivaiheen opiskelijoille. Blogiartikkelissa kuvataan, miten opetus toteutettiin ja mitä siitä opittiin.
  • Helsingin yliopiston Tutkimusdatan pitkäaikaistallentaminen (TPAT) -projektissa kehitetään datapalvelua, jossa fokus on datan säilyttämisessä 5–15 vuotta tutkimuksen jälkeen. Samalla luodaan mallit mm. datan kuratoinnille ja datan hallinnalle. Blogiartikkelissa kerrotaan, mistä palvelussa on kyse.
  • Helsingin yliopiston Datatuki on julkaissut materiaalipaketin, joka tarjoaa opiskelijoille ja ohjaajille työkalut aineistonhallinnan (research data management, RDM) suunnitteluun jo opinnäytevaiheessa.

Avoin lähdekoodi

Tekoäly ja avoin tiede

  • Tutkija Salla-Maaria Laaksonen tarkastelee blogiartikkelissaan, Tekstiä tuottava tekoäly ja tieteen avoimuus, tekoälyn viimeaikaista kehitystä avoimuuden ja läpinäkyvyyden sekä tiedon luotettavuuden ja laadun näkökulmasta. Hän pohtii myös open access -tutkimusjulkaisujen merkitystä tekoälykehityksessä.

Avoin julkaiseminen

  • EU-maat ovat valmistelleet kevään aikana yhteistä tiedejulkaisemista koskevaa julkilausumaa, joka on nostamassa välittömän avoimuuden rinnalle myös julkaisemisen maksuttomuuden kirjoittajalle. Blogiartikkeli, EU haluaa eroon avoimen julkaisemisen kirjoittajamaksuista, tekee selkoa, mitä tämä käytännössä tarkoittaa.
  • Kirjasto on julkaissut Julkaisukanavan valinta -oppaan, joka tukee tutkijaa luotettavien avoimien julkaisijoiden löytämisessä ja epäilyttävien julkaisijoiden tunnistamisessa. Oppaasta löytyy tarkistuslistoja ja muita työkaluja julkaisukanavan valinnan tueksi.
  • Emeritusprofessori, oikeustieteen tohtori Esko Linnakangas kertoo blogihaastattelussa, mikä sai hänet aikoinaan innostumaan open access -julkaisemisesta ja mikä saa hänet julkaisemaan veroaiheisia teoksia kirja per vuosi tahdilla. Haastattelussa Linnakangas valottaa myös tulevia kirjaprojektejaan.

Avoin opetus

  • Neljättä kertaa julkaistu Think Open Digestin avoimen opetuksen teemanumero kokosi yhteen avoimeen opetukseen (open education) ja oppimateriaaleihin (open educational resources, OER) liittyviä artikkeleita, palveluja, työkaluja, oppaita ja suosituksia.

Aiemmat Think Open -yhteenvedot löytyvät blogista.