Kirjasto tukee tieteellisten kirjojen avoimuutta Language Science Press -yhteistyössä

Vuonna 2014 perustettu Language Science Press julkaisee vuosittain kymmeniä avoimia kirjoja kielitieteiden alalta. Helsingin yliopiston kirjasto on tukenut avointa kielitieteellistä kustantamista kustantamon kautta vuodesta 2018, ja on mukana myös seuraavalla kolmivuotiskaudella. Tutkimusorganisaatioiden kansainvälinen yhteistyö avoimessa julkaisemisessa näkyy myös kustannuksissa, jotka ovat alhaisemmat kuin kaupallisilla tiedekustantajilla.

Teksti: Heli Heinämäki

Helsingin yliopiston kirjasto jatkaa kielitieteellistä kirjallisuutta julkaisevan Language Science Pressin (LangSci) rahoittamista toisella kolmivuotiskaudella 2021–2023. LangScin vertaisarvioidut ja ammattimaisesti toimitetut kirjat ovat avoimesti saatavilla (open access, OA) kansainvälisen kirjastorahoituksen turvin. Julkaiseminen on myös kirjoittajalle maksutonta.

Pyyntö osallistua LangScin uuden kolmivuotiskauden rahoittamiseen tuli kirjastolle Helsingin yliopiston yleisen kielitieteen professori Matti Miestamolta (TUHAT, ORCID).

”Yliopisto on tukenut Language Science Press -kustantamoa viimeisen kolmen vuoden ajan. Nyt kustantamolla alkaa uusi kolmen vuoden rahoituskausi. LangSci on tärkeä open access -julkaisija kielitieteen alalla (nousi hiljattain JUFOn kakkoskategoriaan), ja on yleisemminkin suunnannäyttäjä avoimen julkaisemisen alalla”, Miestamo toteaa sähköpostiviestissään.

Tiedeyhteisö laajasti tukena

Vuonna 2014 perustettu Language Science Press on julkaissut kaiken kaikkiaan 150 vertaisarvioitua, avointa digitaalista kirjaa kielitieteiden alalta. Yksittäisten monografioiden lisäksi LangSci julkaisee myös useita kielitieteellisiä sarjoja, kuten Studies in Diversity Linguisticsia ja Textbooks in Language Sciencesia.

LangSci perustettiin vastalauseena perinteisten kustannustalojen kallistuville hinnoille. Taustafilosofiana on, että kirjakustantaminen pitäisi olla tutkijoiden ja tieteentekijöiden omissa käsissä, koska tieteentekijät voivat nykyteknologian avulla tehdä monet kirjakustantamiseen liittyvät tehtävät itse tehokkaammin ja halvemmalla kuin kaupalliset kustantajat, jotka pyrkivät suuriin voittoihin.

LangSci on maailmanlaajuinen yhteisö, jolla on useita huippuyliopistoja tukenaan. Sillä on laaja tuki myös kielitieteen tutkijoiden keskuudessa – mukana on yli 1000 kielitieteilijää, joukossa Noam Chomsky, Adele Goldberg ja Steven Pinker. Kielitieteilijät Helsingin yliopistossa ovat myös vahvasti tukemassa LangScitä, ja ovat julkaisseet sen kautta myös teoksiaan.

Edullinen avoimen julkaisemisen malli

Tutkimusorganisaatioiden rahoitus kustantajalle – niin sanottu konsortiomalli – on yksi tapa tukea avointa julkaisemista. Kustantajan verkkosivuilla todetaan, että kansainvälisen kirjastorahoituksen avulla on julkaistu 115 kirjaa edellisellä rahoituskaudella 2018–2020.

Konsortiomalliin osalllistuvat organisaatiot maksavat vuosimaksun jonka turvin LangSci julkaisee 30 kielitieteen kirjaa vuodessa kolmen vuoden ajan. Malli on kirjastonäkökulmasta varsin edullinen, jos sitä vertaa kaupallisten kustantajien hintapolitiikkaan. Joidenkin arvioiden mukaan LangSci-yhteistyön kautta julkaistut avoimet kirjat tulevat maksamaan vain puolet kaupallisten kustantajien hinnoista.

LangSci-rahoitus on jatkoa avointa julkaisemista tukevalle työlle, jota on tehty Helsingin yliopiston kirjaston aineistonhankinnassa vuosien ajan. LangSci on osa humanististen ja yhteiskuntatieteiden kirjojen avointa saatavuutta edistävää Knowledge Unlatched -konsortiota, jonka e-kirjahankintoihin kirjasto on osallistunut vuodesta 2014 alkaen.