Kognitiivisen remediaation vaikutus kognitiivis-behavioraalisen psykoterapian vasteeseen psykoosipotilailla

Tässä kirjallisuuskatsauksessa selvitettiin kognitiivisen remediaation vaikutusta kognitiivis-behavio­raalisen psykoterapian (CBT) vasteeseen psykoosipotilailla. Kirjallisuuskatsauksen tarkoituksena oli saada tietoa, parantaako kognitiivinen remediaatio CBT:n tuloksellisuutta ja näkyykö näiden kahden psykososiaalisen intervention yhdistäminen potilaan elämässä esimerkiksi toimintakyvyn ja suoriutumisen parantumisena.  Tätä kirjallisuuskatsausta varten tehtiin haku PubMed-tietokannasta hakulausekkeella ”cognitive remediation” AND ”cognitive behavioral therapy” AND ”psychosis”. Haun perusteella löytyi 150 artikkelia, joista lopulta kirjallisuuskatsaukseen valikoitui kaksi kriteerit täyttävää tieteellistä tutkimusta. Toisen tutkimuksen tulosten mukaan kognitiivisen remediaation jälkeen potilaat tarvitsivat vähemmän CBT-interventioita kuin sosiaalisen kontaktin kontrolli­ryhmässä. Toisessa tutkimuksessa puolestaan ryhmässä, jossa potilaat saivat sekä kognitiivista remediaatiota että CBT:a (= KR+CBT-ryhmä), viikoittainen työtuntien määrä oli merkittävästi suurempi kuin muissa ryhmissä ja myös työkäyttäytymistä mittaavat WBI-pisteet olivat merkittävästi korkeammat muihin ryhmiin verrattuna. Lisäksi KR+CBT-ryhmässä kognitiivinen suoriutuminen ja sosiaalinen kognitio paranivat merkittävästi.

Tämä kirjallisuuskatsaus antaa viitteitä siitä, että kognitiivisen remediaation yhdistäminen CBT-interventioon voi parantaa CBT:n tuloksellisuutta ja parantaa potilaiden toimintakykyä. Tämän katsauksen heikkoutena on pieni tutkimusten määrä. Edelleen tarvitaan lisää tutkimuksia kognitiivisen remediaation integroimisen eduista potilaan kokonaishoidon ja toimintakyvyn kannalta.

 

Mirja Laurila: Kognitiivisen remediaation vaikutus kognitiivis-behavioraalisen psykoterapian vasteeseen psykoosipotilailla

Kognitiivinen aikuisten yksilöpsykoterapia sisältäen hypnoterapiaa 2020-2023