#parsijapaikkaa – Mitä kuva-analyysi tuo esille parsimiseen ja paikkaamiseen liittyvistä Instagram-kuvista?

Tutkimuksen lähtökohdat 

Vuosikymmeniä sitten vaatteiden korjaaminen oli luonnollinen osa vaatteiden omistamista. Vaatteet ja kankaat olivat arvokkaita ja niiden kunnossapitoon nähtiin erityistä vaivaa, jotta ne saatiin pysymään käyttökelpoisina mahdollisimman pitkään. Teollistuminen ja valmisvaatteiden saapuminen markkinoille johti pikkuhiljaa kulutuskulttuurin muutokseen, jonka myötä suhtautuminen vaatteisiin koki dramaattisen muutoksen. Nykyinen vaateteollisuus tuottaa vaatteita ja erityisesti pikamuotia kiihtyvällä nopeudella aiheuttaen sekä eettisiä että ekologisia ongelmia, joista yksi on tekstiilijätteen kasvanut määrä.  

Tekstiilien kiertotalouden tavoitteena on minimoida niin teollisuudessa kuin kuluttajien keskuudessa syntyvä tekstiilijäte pitämällä tuotteet ja materiaalit mahdollisimman pitkään käytössä ilman, että niiden arvo laskee. Kiertotaloudessa huomioidaan tekstiilituotteiden laadun lisäksi mahdollisuus niiden huoltamiseen ja korjaamiseen. Parsiminen ja paikkaaminen ovat vaatteiden korjaamisen tapoja, joilla voidaan pidentää vaatteiden käyttöikää ja näin vähentää uusien vaatteiden tarvetta sekä pienentää syntyvää tekstiilijätemäärää.  

Sosiaalisen median kautta ja erityisesti Instagramissa monet käsityöilmiöt leviävät nopeasti ja muutenkin käsityöhön liittyvä sisältö on hyvin suosittua.  Instagramissa jaetaan paljon myös parsimiseen ja paikkaamiseen liittyviä kuvia ja erityisesti vaatteiden näkyvä paikkaaminen (engl. visible mending) on pinnalla. Nykyistä somessa näkyvää modernia korjausompelua, jossa korjauksia piilottamisen sijaan korostetaan, voidaan pitää vastalauseena vaateteollisuuden nopealle kierrolle ja ylikulutukselle, mutta myös mahdollisuutena itsensä toteuttamiseen ja luovaan tekemiseen. 

Tutkimuksen tavoite ja toteutus 

Tutkimuksessa tutkittiin parsimista ja paikkaamista Instagramissa jaettujen julkaisujen avulla ja tavoitteena oli selvittää erityisesti parsimiseen ja paikkaamiseen liittyvien valokuvien ja niihin liitettyjen aihetunnisteiden eli hashtagien välittämiä viestejä. Tutkimus oli laadullinen tutkimus, jossa tutkimusmenetelmänä käytettiin konnotatiivista kuva-analyysia, jossa kuvia analysoitiin kolmella tasolla. Tutkimusaineistona olivat parsimista ja paikkaamista kuvaavat yksityishenkilöiden julkisilta Instagram-käyttäjätileiltä julkaisemat valokuvat ja niihin liitetyt aihetunnisteet.   

Tutkimuksen tulokset 

Tutkimusotokseen valikoituneissa kuvissa näkyi neljä eri käsityötekniikkaa: parsiminen, paikkaaminen, kirjominen sekä ryijytekniikka ja korjaamisen kohteina olivat enimmäkseen tavalliset käyttövaatteet ja erityisesti villasukat. Tutkimuksen analyysi näytti parsimisen ja paikkaamisen visuaalisesti rikkaana käsityöilmiönä, johon liittyy olennaisesti kestävä kehitys ja vastuullisuus sekä kiintymys ja kunnioitus arkisia vaatteita kohtaan. Lisäksi parsiminen ja paikkaaminen linkittyi osaksi suomalaista käsityöperinnettä, jossa vaatteet ja materiaalit pyritään pitämään mahdollisimman pitkään käytössä. Kuvat myös osoittivat, kuinka vaatteiden korjaaminen näkyvästi tekee vaatteista persoonallisia ja voi samalla lisätä motivaatiota korjata vaatteita jatkossakin. Aineistosta ilmeni myös, että vaatteiden korjaaminen voi monelle olla tärkeä itseilmaisun muoto sekä henkistä hyvinvointia edistävä harrastus.   

Kaikki vaatteiden käyttöiän pidentämiseen pyrkivät teot tulevat tulevaisuudessa saamaan entistä enemmän huomiota tekstiilijätemäärien kasvaessa entisestään ja luonnon kantokyvyn rajojen tullessa vastaan. Mitä enemmän näkyvyyttä vastuullisuuteen ja kestäviin elämäntapoihin liittyvät asiat saavat, sitä enemmän niillä on vaikutusta ihmisten asenteisiin ja käyttäytymiseen. Aikaisemmat selvitykset ovat tuoneet esille, että kuluttajien valistaminen ja opastaminen on erityisen tärkeää, jotta tekstiilituotteiden elinkaaria ja käyttöikää saataisiin pidennettyä. Tämän tutkimuksen tuloksia voidaan osittain hyödyntää esimerkiksi, kun suunnitellaan tavallisille kuluttajille kohdistettua vaatteiden korjaamiseen kannustavaa sisältöä sosiaalisessa mediassa. Näkyvä paikkaaminen ja muut visuaalisesti näyttävät tavat korjata vaatteita vetoavat moniin ja voivat innostaa kokeilemaan, ja toisaalta myös jatkamaan vaatteiden korjaamista.  

Terhi Penttinen 

Parsiminen ja paikkaaminen nykypäivän käsityöilmiönä 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *