”Kolmas kierros” tutkimus kierrätysmateriaalin käytöstä osallistavassa vaatesuunnittelussa

”Kolmas kierros” tutkimus kierrätysmateriaalin käytöstä osallistavassa vaatesuunnittelussa

Tämä käsityötieteen pro gradu -tutkielma oli käyttäjälähtöinen kehittämistutkimus, jonka tavoitteena oli kehittää parivuoteen pellava pussilakanasta valmistetusta häämekosta ja sen valmistamisesta jäljelle jääneestä kankaasta uusiovaatteita osallistavan suunnittelun menetelmin. Tutkimus eteni Lambin ja Kallallin (1992) kehittämän vaatesuunnittelun FEA-mallin mukaisesti, jossa huomioidaan käyttäjän toiveet ja tarpeet ja vaatteiden suunnittelua ohjaavat toimivuus, ilmaisevuus ja esteettiset ominaisuudet. Tutkimuksen teoreettisen taustan muodostavat edellä mainitun, FEA-mallin lisäksi, Niinimäen ja Koskisen (2011) vaatteiden emotionaalinen merkitys käyttäjälle, kestävä kehitys ja hidas muoti sekä materiaalin merkitys.

Aiemmat tutkimukset ovat käsitelleet erilaisten vaatteiden suunnittelua ottaen huomioon käyttäjän erityisiä tarpeita, mutta tutkimusta uusiovaatteiden valmistamisesta rajallisesta määrästä kierrätettyä materiaalia ei ole tutkittu. Tutkimuskysymyksinä ovat ”mitkä ovat käyttäjän toiveet, tarpeet ja odotukset häämekon uudelle muodonannolle” ja ”mitkä ovat käyttäjänlähtöiset suunnittelukriteerit toimiville, ilmaisullisille ja esteettisille vaatteille, jotka kierrätysmateriaalista valmistetaan” sekä ”vastaavatko uudet vaatteet suunnittelukriteereitä käyttäjäkokemuksen perusteella”. Käyttäjätietoa kerättiin haastattelemalla ja saatu aineisto analysoitiin laadullisella sisällönanalyysillä, jonka tulokset toimivat suunnittelukriteereinä prototyyppien sekä valmiiden vaatteiden iteratiivisissa arviointihaastatteluissa.

Osallistava suunnitteluprosessi koostui Mattelmäen (2006) luotainmenetelmän avulla muodostetuista luotaintehtävistä, käyttäjän lempivaatteiden kuvakollaasista, vaateluonnoksesta sekä prototyypeistä. Tutkimuksessa haastateltiin yhtä käyttäjää kolmena haastattelukertana. Tulokset osoittivat, että käyttäjän toiveet, tarpeet ja odotukset täyttyivät pääosin valmistuneissa uusiovaatteissa. Käyttäjän toiveena oli sisällyttää myös muisto menneistä häistä vaatteeseen. Mittatilaustyönä tehdyt uusiovaatteet istuivat hänelle. Pellava vaatteiden käyttöä kaikkina vuodenaikoina saatiin lisättyä idealla kerrospukeutumisesta, joka otettiin huomioon vaatteiden väljyydessä.

Saala Lehtisaari-Pousar 2022

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *