Miesten kokemuksia kasvisruokavalioiden noudattamisesta ja maskuliinisuuksista

Taustaa

Ruoanvalinta ja -kulutus on monin tavoin sukupuolittunutta. Esimerkiksi länsimaissa lihankulutus on yhdistetty perinteisen maskuliinisina pidettyihin piirteisiin, kuten voimaan ja valtaan, siinä missä kasvissyönti on puolestaan nähty feminiinisenä. Tämä voi osaltaan jarruttaa kasvisruokavalioiden omaksumista miesten keskuudessa, sillä monien miesten kohdalla feminiinisiä piirteitä ei välttämättä arvosteta maskuliinisten lailla. Suositukset ylittävä lihankulutus onkin huomattavasti yleisempää miehillä. Ruoanvalinnalla ja -kulutuksella voidaan uusintaa käsityksiä sukupuolirooleista ja toisaalta myös horjuttaa niitä. Aiempien tutkimusten mukaan kasvisruokavalion tai vegaanisen elämäntavan noudattaminen voi tuottaa miehille haasteita ympäröivän yhteisön ja yhteiskunnassa vallitsevien maskuliinisuusnormien vuoksi. Kasvisruokavalion aloittamista ja noudattamista voidaan joutua perustelemaan tai puolustelemaan ja toisaalta normeja vastaan voidaan kapinoida. Erilaisten jännitteiden johdosta maskuliinisuuden malleja voidaan joko tietoisesti muokata, haastaa tai kompensoida. Ruoanvalinnan sukupuolittuneisuuden vuoksi on tärkeää tutkia, kuinka ihmisen toimintaa ohjaavat sukupuolinormit ja -mallit vaikuttavat kestävän ruokavalion omaksumiseen ja noudattamiseen.

Tavoitteet ja toteutus

Tutkimuksen tavoitteena on syventää aihepiiriä koskevaa ymmärrystä tarkastelemalla kasvisruokavaliota noudattavien miesten omia kokemuksia maskuliinisuuksien ja ruokavalion suhteesta. Tutkimus keskittyy erityisesti siihen, miten miehet kokevat yhteiskunnassa vallitsevien maskuliinisuuden normien vaikuttaneen kasvisruokavalion omaksumiseen ja noudattamiseen. Tutkimus on toteutettu kvalitatiivisin menetelmin. Tarkastelun kohteena ovat täysi-ikäiset vegetaarista tai vegaanista ruokavaliota noudattavat miehet, jotka rekrytoitiin tutkimukseen Facebookin Sipsikaljavegaanit- yhteisön välityksellä. Aineisto koottiin vuoden 2023 tammi-helmikuussa verkossa täytettävän kyselylomakkeen avulla. Lomake sisälsi viisi avokysymystä, joiden lisäksi taustatietoja kerättiin monivalintakysymysten avulla. Kyselyyn vastasi 251 kasvissyöjäksi itsensä määrittelevää miestä, joista 206 kertoi maskuliinisuuden normien jollakin tavoin vaikuttaneen ruokavalioonsa tai sen toteuttamisen kokemuksiin. Analyysissä keskityttiin viimeksi mainittujen henkilöiden vastauksiin. Aineisto analysoitiin teoriasidonnaisen sisällönanalyysin keinoin, Atlas.ti-ohjelmaa apuna käyttäen.

Tulokset ja johtopäätökset

Maskuliinisuuden normit olivat vaikuttaneet monen vastaajan aiempaan ruokakäyttäytymiseen lihankulutusta korostavasti ja kasvisten kulutusta vähentävästi. Kasvisruokavalioon siirtyminen ja siitä kertominen oli koettu monen kohdalla haastavaksi. Ajatusmaailman muutoksen myötä lihankulutuksen maskuliinista normia pyrittiin kuitenkin haastamaan. Yli puolet vastaajista kertoi kohdanneensa kasvisruokavalioon ja maskuliinisuuteen kohdistuvaa vitsailua, pilkkaa ja/tai kyseenalaistusta. Moni koki kyseenalaistuksen ahdistavana tai rasittavana. Kaikkia se ei kuitenkaan vaivannut, sillä joillekin maskuliinisuus ei ollut ominaisuutena tavoiteltavaa tai muiden mielipiteet eivät juurikaan kiinnostaneet heitä. Perinteisen maskuliinisen ulkonäön koettiin rauhoittavan kasvisruokavalion kommentointia ja maskuliinisuuden kyseenalaistusta. Muiden, erityisesti fyysisesti voimakkaiden miesten esimerkki näytti normalisoivan kasvisruokavalioita osalle miehistä. Osa toivoi oman kasvissyönnin toimivan esimerkkinä muille miehille. Suurin osa miehistä koki tärkeäksi muodostaa itse oman maskuliinisuuden määritelmänsä, ja monet miehistä käyttivät kasvisruokavaliota tapana kapinoida maskuliinisuuden normeja vastaan.

Tulosten perusteella voidaan tulkita, että maskuliinisuuden normit tuottavat monille miehille haasteita kasvisruokavalion omaksumisen ja/tai noudattamisen suhteen. Suurimmat haasteet nousivat esille muiden miesten pyrkiessä kyseenalaistamaan tai alentamaan kasvisruokavalion noudattajia. Tulokset antavat osviittaa siitä, että perinteistä, hegemonista maskuliinisuutta ei ilmene kasvissyöjämiesten keskuudessa kovinkaan laajalti, vaan suurin osa heistä toteuttaa hybridi- tai muita vaihtoehtoisia maskuliinisuuksia. Monet miehistä laajentavat maskuliinisuuden määritelmiä perinteisten käsitysten ulkopuolelle, osin myös muita miehiä varten. Tämänkaltaisella toiminnalla ongelmaksi noussutta miesten välistä rajoittamisen kulttuuria voitaisiin muuttaa kohti miesten välistä tukemisen kulttuuria. Tukemisen kulttuuri ja rajoittavien maskuliinisuuden normien rikkominen voisi mahdollistaa laajemmin kestävien ruokavalioiden omaksumista.

 

Mikaela Uuksulainen

Kasvisruokavaliota noudattavien miesten kokemuksia maskuliinisuuksien ja ruokavalion suhteesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *