Sosiaalinen media ja nuorten myönteisen kehonkuvan tukeminen

Tutkimuksen taustaa

Suurin osa nuorista käyttää sosiaalisen median palveluita päivittäin useamman tunnin ajan. Sosiaalisen median palveluiden käyttö vaikuttaa merkittävästi nuorten käsitykseen omasta kehosta, sillä sosiaalisen median julkaisut ovat täynnä ulkoisia piirteitä ja kauneusihanteita korostavaa sisältöä. Nuoret altistuvat tahtomattaan epärealistisille ulkonäköihanteille, mikä voi johtaa ulkonäkönormien sisäistämiseen ja muun muassa kehotyytymättömyyteen.

On tärkeää tiedostaa sosiaalisen median vaikutukset nuorten kehonkuvaan, sillä kehonkuvan ongelmat vaikuttavat nuorten kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, esimerkiksi heikentäen nuorten mielenterveyttä. Aiemmat tutkimukset ovat keskittyneet pitkälti sosiaalisen median ja kehonkuvan negatiivisiin vaikutuksiin. Tämä tutkielma kiinnittää huomion sosiaalisen median tuomiin mahdollisuuksiin myönteisen kehonkuvan tukemisessa.

Tutkimuksen tavoitteet ja toteutus

Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, miten nuorten kehonkuvaa tuetaan sosiaalisen median palvelu Instagramissa. Tutkimuksessani halusin löytää vastauksia siihen, miten nuorten käyttämiä sovelluksia voi hyödyntää myönteisen kehonkuvan tukemisessa. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena ja tutkimuksen aineisto kerättiin suomalaisilta Instagram-tileiltä, jotka keskittyivät nuorten kehonkuvan tukemiseen. Tutkimukseen sopivia Instagram-tilejä löytyi yhteensä neljä, joiden sisältövirrasta aineisto kerättiin. Aineisto kerättiin toukokuun 2021 ja toukokuun 2023 välisenä aikana julkaistuista sisällöistä.

 

Tulokset ja johtopäätökset

Myönteistä kehonkuvaa tukevissa julkaisuissa korostettiin ensisijaisesti tarvetta tunnistaa ja kyseenalaistaa haitallinen ulkonäkönormeja ihannoiva kulttuuri. Instagram-julkaisuissa pyrittiin tekemään näkyväksi haitallisen kulttuurin ilmiöitä ja niiden laajuus. Haitallisen kulttuurin tiedostamisen lisäksi julkaisut pyrkivät keskittämään huomion oman ajattelun tiedostamiseen ja haastamiseen. Myönteisen kehonkuvan kehittymisen kannalta on olennaista tiedostaa sisäistetyt ulkonäkönormit ja niiden vaikutus omaan toimintaan. Oman ajattelun ja toiminnan ymmärtäminen oli aineiston perusteella tärkeää myös siksi, että voi ymmärtää oman toiminnan vaikutuksen nuorten kehonkuvaan. Aineiston julkaisut pyrkivät edistämään nuorten myönteistä kehonkuvaa lisäämällä tietoisuutta kehoihin liittyvistä normeista ja tarjoamalla työkaluja nuorten kanssa toimiville aikuisille nuorten kehonkuvan tukemiseen.

Tutkielma antaa konkreettisen esimerkin siitä, miten sosiaalista mediaa voi hyödyntää nuorten myönteisen kehonkuvan edistämisessä. Nuorille suunnattua myönteistä kehonkuvaa vahvistavaa sisältöä tulisi luoda ja kehittää. Nuoret eivät välttämättä etsi aktiivisesti kehonkuvaa edistävää sisältöä sosiaalisesta mediasta, joten nuorten kanssa toimivien aikuisten tarjoama tietoisuus aiheesta ja ohjaus on tärkeää nuorten hyvinvoinnin tukemiseksi.

 

Veera Ojajärvi

Sosiaalinen media nuorten kehonkuvan tukemisen välineenä – Instagram-tilien myönteistä kehonkuvaa tukevat julkaisut

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *