Vinttikoiran vaatekaapilla. Narratiivinen tutkimus itseommelluista koiranvaatteista

Tutkimuksen tausta

”Miksi puet koiraasi, koirien pitää karaistua kylmää vastaan!” Tämä on valitettavan tuttu lausahdus keskusteltaessa koirien vaatteista. Monet koirat pärjäävät ulkona ilman vaatteita paksun turkkinsa ansiosta. Mutta entäpä kaikki ne, jotka eivät pärjää? Kylmyys voi aiheuttaa lyhytkarvaisilla koirilla lihasjumeja, jotka haittaavat koiran luontaista liikkumista. Niiltä voidaan välttyä pukemalla koiralle säähän sopivat vaatteet. Kaupoista löytyy koirille tänä päivänä monenlaista vaatetta, pienistä koirista suuriin koiriin. Koiria on tosin kaiken mallisia ja kokoisia, joten yksi vaatemalli ei voi mitenkään palvella jokaista rotua. Esimerkiksi solakoille ja pitkäselkäisille vinttikoirille ei tunnu löytyvän kaupoista kunnolla sopivia vaatteita.  Moni vinttikoiran omistaja päätyykin ompelemaan itse koirillensa vaatteita. Lähdin tutkimaan näitä itsetehtyjä vaatteita.

Tutkimuksen toteutus

Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, minkälaisia syitä ja tyyppikertomuksia itse ommeltuihin koiranvaatteisiin liittyy. Hyödynsin narratiivista tutkimusotetta aineiston keräämisessä ja analysoinnissa. Aineisto muodostui kolmen vinttikoiranomistajan tarinoista. Jokainen sai kertoa vapaasti itse ompelemistaan koiranvaatteista. Tarinat litteroitiin ja niistä etsittiin narratiivien analyysin avulla toistuvia teemoja koiranvaateompelun taustalla olevista syistä. Näiden luokittelujen jälkeen käsittelin aineiston narratiivisen analyysin avulla, muodostaen kaksi tyyppikertomusta kuvastamaan koiranvaatteiden ompelemisen aloittamisen lähtökohtia.

Tulokset ja johtopäätökset

Tutkiessani syitä koiranvaatteiden ompelemiselle, luokittelin aineistoni viiteen eri teemaan, jotka ovat ”suojaa vaatteista”, ”käyttömukavuutta omilla mitoilla”, ”kuoseilla syvempää merkitystä”, ”raha ratkaisee” ja ”ompelijan hyvinvointi”. Päämotiivi koiranvaatteiden ompelulle on koiran suojaaminen kylmältä, viimalta ja kosteudelta. Tutkimukseen osallistuneiden koiranomistajien koirat kisaavat vinttikoirien juoksukilpailuissa, joten on erityisen tärkeää suojata koiran lihaksia sopivilla vaatteilla. Itse tekemällä on mahdollista huomioida koiran omat mitat ja valmistaa jokaiselle koiralle tismalleen sopiva vaate. Vaatteiden kuosit helpottavat oikeiden vaatteiden löytämistä oikealle koiralle monen koiran taloudessa. Kuoseilla on myös mahdollista edustaa yhteneväistä porukkaa, aivan kuten urheilijat pukeutuvat oman joukkueensa kanssa yhteneväisesti. Itse tekemällä on myös mahdollista säästää rahaa ja uusiokäyttää materiaaleja, kuten vanhoja vilttejä. Koiranvaatteiden ompeleminen edistää ompelijoidensa psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia. Narratiivisen analyysin avulla koiranvaatteiden ompeleminen sai syvempää merkitystä auttamalla ymmärtämään ompelemisen lähtökohtia. Tässä tutkimuksessa selvisi, että koiraharrastus voi johtaa käsityöharrastukseen tai käsityöharrastus voi yhdistyä koiraharrastuksen kanssa.

Tämä tutkimus pyrkii laajentamaan ihmisten käsitystä koiranvaatteiden merkityksestä etenkin koirien terveyden kannalta. Lihaksia kannattaa suojata, vaikka kyseessä ei olisikaan kisaava vinttikoira. Kaikki koirat eivät pärjää ulkona ilman vaatteita eikä kaikki pukeutuminen ole turhaa somistamista. Koirien vaatetus on hyvin vähän tutkittu aihe ja siitä riittäisi lisää tutkittavaa.

 

Jenna Säe

”Vinttikoiran vaatekaapilla. Narratiivinen tutkimus itseommelluista koiranvaatteista”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *