”Miten se vauva mullistaakin koko elämän” Tuoreiden vanhempien kokemuksia hyvinvoinnista vauva-arjessa

Ensimmäisen lapsen syntymän myötä tuoreen vanhemman arki muuttuu ja kotiin tulee monia uusia toimintoja, kuten nukuttamista, vaipan vaihtoa, syöttämistä tai itkun rauhoittelua. Myös perheen dynamiikka muuttuu ja siirtymässä haetaan puolison kanssa yhteisiä käytäntöjä. Mielikuvissa elää haaveet vastasyntyneen nuuhkimisesta tai toisaalta pelot koliikista. Se, mitä arki todellisuudessa on, voi yllättää monella tavalla. Tutkimuksessa tuotiin esille tuoreiden vanhempien näkemyksiä uudenlaisen arkielämän sujuvuudesta ja hallinnoimisesta sekä uusista arjen toiminnoista ja rytmeistä. Näen, että muutostilanne on herkkä ja ainutlaatuinen, ja on tärkeää, että vanhemmat tulevat isossa muutostilanteessa kuulluiksi. Samalla voidaan löytää keinoja tukea vanhempien hyvinvointia ja lisätä tasa-arvon tunnetta vanhemmuuteen.

Tutkimuksen toteutus

Toteutin tutkimuksen laadullisella tutkimusotteella. Keräsin aineiston haastattelemalla seitsemää vanhempainvapaalla olevaa esikoisen vanhempaa. Haastattelut olivat yksilöhaastatteluita, sillä tutkimukseni lähtökohtana oli subjektiiviset arjen hyvinvoinnin kokemukset. Toteutin haastattelut puolistrukturoituna teemahaastatteluina ja hyödynsin analyysissä teoriaohjaavan sisällönanalyysin keinoja.

Tutkimuksen tulokset ja pohdinta

Tutkimukseni tuloksissa korostuivat monet eri tavat, jotka sekä lisäsivät vanhempien tyytyväisyyttä että saattoivat aiheuttaa ristiriitoja ja haastavia kokemuksia arjen hyvinvoinnissa. Muutos aiempaan nähtiin isona. Monissa toiminnoissa, kuten vauvan syöttämisessä tai hoitamisessa korostui läheisyys ja yhteyden tunne vauvaan. Eniten iloa vanhemmille toi vauvan kasvun ja kehityksen seuraaminen sekä yhteiset ihanat hetket vauvan kanssa. Oma aika nähtiin muuttuneena ja sen merkitys korostui vanhempien henkisessä hyvinvoinnissa.

Aiemmassa tutkimuksessa on tuotu esille vanhemmuuden epätasa-arvon kokemuksia ja siitä seuraavaa tyytymättömyyttä (Pietiläinen & Attila, 2018, s. 102: Lammi-Taskula & Salmi, 2009, s. 56; Raijas, 2014, s. 120). Myös tässä tutkimuksessa havaitsin yhteyden parisuhteen hyvinvoinnin ja tasa-arvon kokemusten välillä. Tasa-arvoa kokeneet vanhemmat toivat esille tyytyväisyyttä perustarpeiden toteutumiseen, arvostetuksi tulemisen tunteeseen, altruismiin ja yhteiseen tiimityöskentelyyn. Epätasa-arvoa kokeneet toivat esille monia haasteita, kuten lisääntyneen kotityömäärän, eriävät standardit, empatian puutteen sekä haasteet kommunikaatiossa. Väsymys ja haasteet vauvan nukkumisessa haastoivat monin tavoin arjen sujuvuuden ja perheen yhteisen hyvinvoinnin kokemuksia.

Tärkeänä jatkotutkimusaiheena nousee vanhemmuuden odotusten ja paineiden tarkasteleminen, johon liittyen näen, että erityisesti esikoisen vanhemmat tarvitsisivat enemmän armollisuutta ja ymmärrystä. Lisäksi tärkeää olisi tutkia perhevapaauudistuksen myötä tulleita kokemuksia tasapuolisesta vanhemmuudesta ja sen vaikutuksista vauva-arjen hyvinvointiin. Tutkimus tuo monitieteellisesti sekä erityisesti kotitaloustieteellisen tutkimuksen kentälle paljon syventävää teoreettista tietoa perheen eri vaiheista. Tuloksia voidaan hyödyntää myös monin tavoin vauva-arjen kontekstissa ja niiden erityisenä ansiona on tarjota samaistumispintaa, empatiaa ja ymmärrystä.

Lähteet:

Lammi-Taskula, J. & Salmi, M. (2009). Työnjako ja tyytyväisyys parisuhteeseen pikkulapsiperheissä. Teoksessa J. Lammi-Taskula, S. Karvonen & S. Ahlström (toim.), Lapsiperheiden hyvinvointi 2009. Helsinki: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL, 50–60.

Pietiläinen, M. & Attila, H. (2018). Sukupuolten tasa-arvon toteutuminen perheiden työnjaossa ja päätöksenteossa. Teoksessa H. Attila, M. Pietiläinen, M. Keski-Petäjä, P. Hokka & M. Nieminen (toim.), Tasa-arvobarometri 2017. Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisuja 8/2018. Helsinki: Sosiaali- ja terveysministeriö. 96–114.

Raijas, A. (2014). Rahan ja ajan käytön muutokset nuoren lapsiperheen arjen hyvinvoinnin toteutumisen näkökulmasta. Teoksessa P. Korvela & T. Tuomi-Gröhn (toim.), Arjen rakentuminen ja rytmit perhe-elämän käännekohdissa. Kuluttajatutkimuksen kirjoja 9, 104–125.
Adalmiina Halmetniemi

”Miten se vauva mullistaakin koko elämän” Tuoreiden vanhempien kokemuksia hyvinvoinnista vauva-arjessa

Adalmiina Halmetniemi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *