Haluatko matkalle avaruuteen?

Hakukoneoptimoitu matkamainos

Hei rohkea lukija!

Lähde kanssani (ajatus)matkalle todellisuuteen, joka todennäköisesti poikkeaa omasta maailmankuvastasi ja käsityksestäsi todellisuudesta. Pidä tiukasti kiinni penkistäsi tai ota vähintäänkin tukeva asento. Maailmankuvasi saattaa meinaan järkkyä pysyvästi. Niin kävi itsellenikin, kun ensimmäisen kerran luin radikaalia Kenneth Gergeniä ja monia muitakin päitä sekoittanutta Jacques Derridaa. Minkään uskomusjärjestelmän mukaisesta retriitistä ei kuitenkaan ole kysymys, vaan ihan tieteellisestä “tripistä” sosiaaliseen konstruktionismiin.

Tällä kertaa lähdemme (merkitys)avaruuteen Erving Goffmanin vuorovaikutuksen rituaalisten elementtien galaksissa ja tutkimme erityisesti erästä ilmiömäistä tähtijoukkoa “autismikirjon häiriötä”. Mukaan tarvitset avarakatseisuutta,  diskurssien tutkimiseen sopivan mielentilan sekä maailmanparantajan tahtoa, sillä tutkimusmatkamme tavoitteena on konstruoida maailmasta parempi paikka meille kaikille!

Pieni varoituksen sana lienee kuitenkin paikallaan. Matka voi olla pitkä ja paikoin haastava, mutta muistakaamme, että kaikkein kaunein matka ei välttämättä ole se helpoin ja nopein tie perille.

Aurinkoisin terveisin,

matkaoppaanne Milla Häkkinen.

Matkamainoksen ”pikkupräntti”

Matkaa ei kyllä oikeasti (valitettavasti) tehdä raketilla avaruuteen, vaan lähinnä kyseessä on Liisan seikkailut ihmemaassa -tyyppinen pyrähdys johonkin Liisan matkaakin erikoisempiin ulottuvuuksiin. Jos haluatte lukea jotain viihdyttävää, kannattaa lukea Carrollin teos. Jos haluatte taas lukea jotain teoreettisesti kokeilevaa niin valitkaa Häkkinen.

Matkatoimisto Häkkinen ei vastaa matkan aikana aiheutuneista vahingoista. Matkan aikana sanotuista asioista tosin vastuu kannetaan täysin.

Blogitekstin selkokielinen versio

Päädyin käyttämään varsinaisessa blogitekstissäni matkan metaforaa, sillä gradun kirjoittaminen näyttäytyi itselleni pitkälle vietynä ajatusleikkinä. Graduni syntyi kiinnostuksesta metodologiaan ja sen vaikutuksiin tiedon muodostumisessa. Leikki oli siis itselleni eräänlaista metodologista leikkiä.  Matkan metafora kuitenkin kuvaa mielestäni hyvin tutkimusprosessia, jota pitkään mielessäni työstin.

Graduni lukemisesta voisi hyötyä sellainen lukija, joka on kiinnostunut sosiaalisen vuorovaikutuksen ilmiöistä tai kokeilevasta tutkimusmenetelmien soveltamisesta. Tutkielmassani tarkastelu kohdentuu autismikirjon häiriöön, joka ymmärretään sosiaalisen konstruktionismin teoreettisen viitekehyksen näkökulmasta sosiaalisessa vuorovaikutuksessa kielellisesti, kulttuurisesti ja historiallisesti muotonsa saavana ilmiönä. Aineistona on käytetty Autismiliiton tuottamaa materiaalia, joka on julkaistu Autismiliiton 100 autismia -kampanjan yhteydessä. Huom! Gradussa on kokeiltu diskurssianalyyttista tutkimusstrategiaa aineistoon, joka soveltuvuus diskurssianalyysiin osoittautui varsin kyseenalaiseksi, joten lukijoiden kannattaa olla tältä osin kriittisiä.

Milla Häkkinen

Autismikirjon häiriö sosiaalisena konstruktiona

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *