Nuorten kansalaisosallisuus digitaalisessa mediassa: esimerkkejä Suomesta, Norjasta ja Romaniasta

Miten nuorten kansalaisosallisuus digitaalisessa mediassa tutkittiin?

Nuorten mediaosaamista ja kansalaisaktiivisuutta digitaalisessa mediassa tutkittiin Suomessa, Norjassa ja Romaniassa vertailevalla tutkimusmenetelmällä. Tutkimuksessa hyödynnettiin Mediataidot -kyselyä, joka sisälsi sekä monivalinta- että avoimia kysymyksiä joihin 18-29 vuotiaat nuoret Norjassa, Suomessa ja Romaniassa vastasivat. Aineiston analyysi suoritettiin tilastollisella ohjelmistolla tarkastellen mm. media käytön ja taitojen esiintyvyyksiä, prosentteja ja malleja kolmessa maassa.

Mitä tuloksissa selvisi?

Tutkimuksen tulokset osoittavat, että nuoret Suomessa, Norjassa ja Romaniassa kokevat olevansa kyvykkäitä digitaalisen median käyttäjiä ja siksi raportoivat vahvaa itsevarmuutta mediataidoissaan. Lisäksi tutkimus selvitti, että nuoret kaikissa tutkituissa maissa pitivät digitaalisessa mediassa tapahtuvaa viestintää kaikkein tärkeimpänä mediataitona. Yhteisiä huolenaiheita kolmen vertailumaan kesken havaittiin syväväärennöksistä, valeuutisista ja algoritmien vaikutuksesta. Kuitenkin, nuoret osoittivat itseluottamusta tiedon etsimisessä ja hyödyntämisessä, mutta epävarmuutta vastaajien kesken havaittiin vastuullisen mediasisällön tuottamisessa. Oli mielenkiintoista havaita, että merkittävä osa nuorista kolmessa tutkitussa maassa arvioivat, etteivät tarvitse apua mediataitojen kehittämisessä.

Tutkimuksen tulokset korostavat erityisesti tarvetta lisätä tietoisuutta turvallisesta ja eettisestä toimimisesta verkossa. Nuorten aktiivinen osallistuminen digitaalisen median alustoilla, kuten Facebookissa, TikTokissa ja Instagramissa, on merkittävä mahdollistaja nuorten kansalaisaktiivisuuden kentällä. Tutkimus tarjoaa merkityksellisiä ja vakuuttavia oivalluksia digitaalisen median, mediataitojen ja nuorten kansalaisaktiivisuuden välisestä suhteesta.

Mihin tutkimustuloksia voidaan hyödyntää tulevaisuudessa?

Tutkimustiedosta voi olla hyötyä ja apua nuorten mediakasvatuksen kehittämisessä. Tulokset korostavat vastuullisten ja tietoisten digitaalisten kansalaisten kasvatuksen tärkeyttä. Tutkimus herättää myös uusia kysymyksiä ja tutkimusaiheita, jotka voivat edistää nuorten kansalaisuuden ymmärtämistä ja tukemista digitaalisessa mediaympäristössä.

 

Sharon Laine

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *