Työvalmennus Virtaamo työntekijäkansalaisuuden mahdollistajana

Työ on yksi elämän tärkeimpiä tekijöitä nyky-yhteiskunnassamme. Työn tekemistä voidaan pitää ihmisoikeutena, jota kuuluu edistää ja suojella. Työn suuren merkityksen takia voidaan puhua työntekijäkansalaisuudesta. Käsite viittaa siihen sosiaaliseen ja taloudelliseen siteeseen, jonka työ muodostaa yksilön ja yhteiskunnan välille. Työntekijäkansalaisuuden voi saavuttaa osallistumalla palkkatyöhön. Valitettavasti kaikille työntekijäkansalaisuus ei ole yhtä helposti saavutettavissa. Vammaisten ihmisten työllistymisluvut ovat matalia, vaikka osalla onkin hyvä tai erinomainen työkyky. YK:n vammaissopimus takaa vammaisten ihmisten oikeuden työhön, mutta yhdenvertaiseen työelämään on vielä pitkä matka. Monissa tutkimuksissa työvalmennuspalvelut ovat osoittautuneet hyväksi keinoksi tukea vammaisten ihmisten työllistymistä. Työvalmennuspalvelut yksilöllisiä työllisyyspalveluita vammaisille ihmiselle. Palvelun tavoitteena on palkkatyö.

Tässä tutkielmassa lähdin tutkimaan vammaisten työvalmennus Virtaamoa. Virtaamo on pitkään ja menestykkäästi toiminut työvalmennuspalvelu Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella. Tutkielmassani halusin kuvata sitä, miten työvalmennus Virtaamo edistää vammaisten ihmisten työllistymistä ja miten nämä palvelut koetaan. Lisäksi lähdin selvittämään mitä haasteita ja mahdollisuuksia vammaiset ihmiset kohtaavat työelämässä. Tutkin näitä haasteita ja mahdollisuuksia suhteessa vammaisten ihmisen työntekijäkansalaisuuden rakentumiseen.
Toteutin tutkimukseni puolistrukturoidulla haastattelulla ja haastattelin yhteensä seitsemää henkilöä. Haastateltavina oli Virtaamon asiakkaita, työvalmentajia ja Virtaamon yhteistyökumppaneita. Analyysin toteutin teoriaohjaavalla sisällönanalyysillä.

Tulosten mukaan Virtaamo tarjoaa asiakkailleen monipuolista tukea ja palveluun ollaan yleisesti ottaen tyytyväisiä. Virtaamon palveluista tässä tutkielmassa nousi esiin henkinen tuki, työpaikkakäynnit, toiveiden huomiointi ja yritysyhteistyö. Ristiriitaisia tunteita herätti eniten työpaikkakäynnit, joiden tarpeellisuutta asiakkaat kyseenalaistivat. Työvalmentajat nostivat esiin sen, että työnkuva on ajan saatossa muuttunut ja asiakkaiden haasteet ovat yhä suurempia elämän kaikilla osa-alueilla.

Tulosten mukaan vammaisten työntekijäkansalaisuus on mahdollinen, mutta se on vaikeasti saavutettavissa ja erityismerkitty. Vammaisten työmahdollisuudet ovat hyvin rajattuja ja työhön päästäkseen on tehtävä ensin ilmaista työtä, jotta työnantaja oppisi luottamaan vammaisen ihmisen työkykyyn. Aineistossa ilmeni myös, että vammaiset kohtaavat työyhteisöissä paljon työpaikkakiusaamista, jonka taustalla on vammaisten ihmisten työnkyvyn yli- tai aliarviointi. Kaikissa työyhteisössä ei ole kaikille selvää täsmätyökykyisen työntekijän rajattu ja räätälöity työnkuva. Täsmätyökykyisyydellä viitataan siihen, että henkilöllä voi olla työkykyä kokoaikaiseen työhön, mutta hän tarvitsee yksilöllisiä mukautuksia työhönsä. Termin ajatellaan olevan osuvampi ja kunnioittavampi verrattuna viralliseen osatyökykyisen käsitteeseen. Palkkatuki, työvalmennuspalvelut ja onnistunut yritysyhteistyö toimivat vammaisten työntekijäkansalaisuuden mahdollistajina.

Tässä tutkielmassa työn tekemiselle annetaan suuri painoarvo. On kuitenkin hyvä muistaa, että ihmisarvoa ei tule mitata suhteessa työhön ja yhteiskuntaan voi osallistua monella eri tavalla. Työn tekeminen on vain yksi tapa olla osallisena yhteiskunnassa. Työn tekemistä voidaan pitää vain rahan lähteenä ja työstä ei tarvitse tehdä identiteettiään. Kapitalistinen järjestelmä painottaa työn merkitystä ja ihmisen merkitystä työvoimana, mutta yhteiskunnassa täytyy olla sijaa myös toisinlaisilla tavoille elää ja olla osallisena. Yhteiskuntamme ei halua päästä vammaisia osaksi työntekijäkansalaisuutta ja sillä tavalla sitoo heidät köyhyyteen. Jos yhteiskunta sulkee tietyt ryhmät ulos työntekijäkansalaisuudesta, pitää yhteiskunnan silloin tarjota tasa-arvoiset aineelliset edut myös tälle ulossuljetulle ryhmälle. Yhteiskunnan tulee siis entistä enemmän tukea aidosti työkyvyttömiä ja toisaalta myös purkaa työllistymisen esteitä heiltä, jotka on väitetty, oletettu tai nimetty työkyvyttömiksi.

Julia Tuoma

”Et siinä mitään ei menetä ja paljon voi saada” – työvalmennus Virtaamo työntekijäkansalaisuuden mahdollistajana

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *