Miten Yhdysvaltojen Amissien tilkkutyöt näkyvät YouTube-videoissa?

Tilkkutäkkien tekijänä olen ollut aina kiinnostunut amissien tilkkutäkeistä, joskaan en ole selvittänyt tarinaa ja oppeja niiden taustalla. Käytän myös paljon YouTubea, mistä löytyy ohjeita, inspiraatiota ja tietoa varsinkin käsityöharrastusteni tueksi. Pohtiessani maisterintutkielmani aihetta, tuntui näiden kahden asian yhdistäminen kiinnostavalta ja hyödylliseltäkin.

Tutkimuksen tavoitteet ja toteutus

Tutkimukseni tavoitteena oli selvittää miten amissien tilkkutäkit näkyvät YouTubessa yleisesti sekä myös millä tavoin tutoriaalit ilmentävät oikeita amissien tilkkutäkkien lainalaisuuksia. Aihealue oli kiinnostava erityisesti siksi, että amissit eivät itse käytä sähköä, teknologiaa tai sosiaalista mediaa, eivätkä he pidä siitä, että heitä valokuvataan tai videoidaan. Lähes kaikki videot, mitkä löytyvät YouTubesta aihetta koskien, ovat muiden, kuin amissiyhteisöjen jäsenten tekemiä. Tavoitteenani oli tehdä niin sanotusti kokeellinen pistokoe melko satunnaisesti valittujen videoiden avulla, jotta näkisin, ovatko opit ja sanomat yhdenmukaisia aihetta koskien. Tämän taustalla taas oli intressi selvittää, voiko YouTubesta saatava oppi perinnekäsityötä ajatellen olla teoriapohjaan verraten oikeanlaista, jolloin YouTube voisi toimia yhtenä modernimpana kanavana käsityöperinteiden säilymistä ajatellen.

Tutkimukseni metodi oli laadullinen mediatutkimus ja aineistoa taas analysoin representaatioanalyysin sekä teorialähtöisen sisällönanalyysin kautta, jotta pystyin luotettavasti ja perustellusti vastaamaan tutkimuskysymyksiini. Valitsin karsinnan päätteeksi viisi aihevideota ja viisi tutoriaalivideota, jotka edustivat mielestäni hyvin perinteitä eikä niissä ollut kaupallista näkökulmaa. Näitä videoita lähdin analysoimaan kahdessa osassa niin, että sain tulkittua videot kattavasti teoriapohjaan verraten.

Yhteenveto

Tutkimuksen tuloksien mukaan videomateriaali, mitä YouTubesta löytyy, tukee varsin hyvin ja yhdenmukaisesti amissien tilkkutäkkiperinteitä. Heidän tilkkutäkkiperinteissään on pähkinänkuoressa kolme eri kategoriaa: värit ja materiaalit, kuviointi ja symboliikka sekä tekniikka ja tikkaus. Värien käytössä oleellista on se, että värejä käytetään toinen toistaan korostavasti niin, että kirkkaat värit, pastellisävyt ja tummat sävyt vuorottelevat, jolloin kontrasti on valtavan hieno. Väreistä vältellään keltaista ja oranssia, sillä ne eivät ole vaatteissa käytettyjä värejä, joista taas tilkkutäkkien materiaalit yleensä tulevat sen jälkeen, kun vaatteet on käytetty loppuun. Kuviointi on usein yksinkertaista ja abstraktia ja hyvin usein täkeissä on iso kuvioneliö keskellä, jota reunustavat ensin ohuemmat sisäkehykset ja sitten leveämmän ulkokehykset. Kuviot ilmentävät abstraktisti esimerkiksi hirsimökkiä, tähteä, tai vaikkapa avioliittoa, jolloin nähtävillä on myös symboliikkaa. Täkit on teknisesti toteutettu täysin käsin (poljettava ompelukone sallittu) ja lopputikkaus on suoritettu yhteisön jäsenten kesken talkootyönä. Nämä kaikki asiat tulivat videoista esiin hyvin yhdenmukaisesti, joskin kattavan kuvan saamiseksi oli tarve katsoa useampia videoita. Ainoa hieman ristiriitainen asia teoriapohjaan verraten oli se, että joissain videoissa oli käytetty kuosillisia kankaita tilkkutöissä, mikä ei ole amissien sääntöjen mukaista muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Näissäkin videoissa tosin yleensä kerrottiin, että vain yksiväriset kankaat ovat yleisesti käytössä.

Pohdinta

Amissien tilkkutäkkejä ympäröi vahva perinne ja ne edustavat taloudellisuutta, käytännöllisyyttä, kädentaitoa ja jatkuvuutta. Ne edustavat myös osittain suljettuja yhteisöjä, joissa arvostetaan ahkeruutta ja nöyryyttä, eikä tilkkutäkkejä tehdä taiteen vuoksi turhaan vaan käyttöesineeksi yhteisöjen naisten toimesta. Tilkkutäkit tosin ovat myös sallittu keino ilmentää yksilöllistä luovuutta, sillä tilkkutäkkien tilkkuosa on yksilötyötä, vasta tikkaus tiimityötä. Sosiaalinen media, kuten YouTube taas on moderni kanava, missä tietoa jakavat aivan tavalliset ihmiset joko harrastusmielessä tai ammattimielessä. YouTubesta löytyy materiaaleja jokaiselle harrastajalle omannäköisesti. Samankaltaisen aiheen ympäriltä löytyy valtava määrä videoita, jotka on tehty eri tavoin ja hieman eri näkökulmasta. Videoiden valinta ja tiedon löytäminen ovat täysin YouTuben katsojien käsissä. Toki tiedon tulkintakin jää näin katsojalle. Perinteet ja moderni tekniikka eivät ole toisiaan poissulkevia asioita vaan toisiaan täydentäviä.

Tutkimuksessa ilmeni, että varsin satunnaisesti valitut YouTube-videot ilmentävät hyvin amissien tilkkutäkkiperinnettä ja tutoriaaleistakin nousee monia oikeita lainalaisuuksia esiin niitä katsoessa. Oli kuitenkin tarpeen katsella useampi video kokonaiskuvan tarkentumiseksi, jolloin varsinaiset perinteet tulivat toistettuna ilmi. Jatkotutkimusaiheena voisi olla samojen yhteisöjen joku toinen käsityölaji tai sitten vastaavasti jokin toinen perinnekäsityö vähän toisenlaisesta näkökulmasta videoita tutkien.

Voidaan todeta, että YouTubella on edellytyksiä toimia perinnekäsityön viestin viejänä, kiinnostuksen levittäjänä ja oikeiden oppien antajana. Tämä on varsin lohdullinen asia ainakin tällaisen perinteitä vaalivan käsityöläisen näkökulmasta.

Satu Rantanen – Yhdysvaltojen Amissien tilkkutyöt: Käsityöperinteet YouTube-videoissa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *