Asiantuntijuuden etulinjassa – kuinka konsultit oppivat? 

Tutkin monitapaustutkimuksen keinoin kuinka digitaalisten palveluiden ja tuotteiden parissa työskentelevät konsultit kehittävät ammatillista osaamistaan. Luovan tietotyön hintalappu on organisaatioille suuri ja vaatimukset osaamiselle, varsinkin ulkopuolisten konsulttien osalta, korkeat. Konsulttien osaaminen liittyy myös vahvasti toimintaympäristöön jossa he toimivat, näin ollen linkittäen tämän työn tukevasti myös organisatoriseen oppimiseen. 

Tutkimuksen toteutus 

Aloitin tämän tutkimuksen lähettämällä kyselyn tutkittavan organisaation työntekijöille, pyytäen heitä ilmiantamaan erityisen asiantuntevia kollegoja kahdessa eri osaamisalueessa; “team-building” ja “consulting”. Tämän kyselyn pohjalta valikoitui ryhmä huippu-asiantuntijoita, jotka suostuivat haastatteluun. Haastatteluissa syvennyttiin mm. asiantuntijoiden henkilökohtaisiin verkostoihin, merkittäviin tapahtumiin osaamisen kannalta, sekä kokemukseen omasta osaamisestaan. Laadullisen tutkimuksen keinoin haastattelusta saatu aineisto litteroitiin, koodattiin ja analysoitiin suurella vaivalla. 

Mitä tutkimus kertoi konsulttien asiantuntijuudesta? 

Kaikkien haastateltujen asiantuntijoiden osaaminen oli korkealla tasolla ja se kytkeytyi tiiviisti heidän ammatilliseen identiteettiin. Konsulttien työ on usein projektiluontoista ja odotetusti projektityö koettiin merkitykselliseksi tavaksi oman osaamisen kehittymisen kannalta. Konsultit kokivat myös omat verkostot tärkeiksi asiantuntijuuden rakentumisessa ja heidän tämän hetkinen toimenkuva vaikutti siihen, millaisia henkilökohtaisia yhteyksiä he pitivät arvossa. 

Miksi valitsin tutkia juuri tätä aihetta? 

Olin jo lähes kuopannut ajatuksen gradun kirjoittamisesta ja samalla valmistumisesta ylipäätään. Perustelin itselleni, että tänä päivänä institutionaaliset tutkinnot eivät ole yhtä merkittäviä kuin ennen ja kysyin itseltäni toistuvasti, että mihin niitä maisterin papereita ylipäätään tarvitaan. Oikean aiheen kävellessä vastaan, heitin kaiken tämän sisäisen puheen roskakoppaan ja päätin ottaa härkää sarvista ja aloittaa gradu prosessin organisaatiossa, jossa työskentelen. Konsultin työn vaatimuksen ovat kiehtoneet minua jo pitkään. Yhdistelmä syvää osaamista tietystä aihepiiristä sekä kyky soveltaa aiempia malleja erilaisiin haasteisiin tekee minuun vaikutuksen kerta toisensa jälkeen. Monet tapaamistani huippu-asiantuntijoista ovat kuitenkin taustaltaan varsin erilaisia. Yhdistäviä tekijöitä toki löytyy, mutta samasta muotista heitä ei todellakaan ole rakennettu. Erilaiset polut kohti huippu-asiantuntijuutta ovat usein mutkikkaita ja risteävät odottamattomissa paikoissa. Näiden polkujen lomassa suunnistaminen ja erilaisten oppimismatkojen ymmärtäminen vetivät minut mukaan ja tuntuvat pitävän otteessaan vielä graduprosessin loppumisen jälkeenkin. 

Mitä seuraavaksi? 

Asiantuntijuuden sekä osaamisen rakentuminen ja erityisesti näiden aiheiden syvällinen ymmärrys menee tuskin koskaan muodista. Molemmat edellä mainituista ovat pääomaa, josta luultavasti tulee kilpailemaan hamaan tulevaisuuteen niin yksilöt kuin organisaatiotkin. Laadullisen ja määrällisen tutkimuksen yhdistäminen sekä tutkimuksen valokeilan kohdentaminen juuri siihen mikä on oleellista ja merkityksellistä digitaalisten tuotteiden ja palveluiden parissa työskentelevien konsulttien kannalta on jotain minkä parista löydän itseni vielä tulevaisuudessakin. Mutta vasta tulevaisuudessa, hetken aion vetää kuitenkin henkeä ennen seuraavaa seikkailua tämän aihepiirin ympäriltä. 

 

Riku Rahikainen

Learning in a Network-Centric Organisation

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *