Kuinka kasvattaa lapsi, tinkimättä omasta aikuisuudesta. Tutkimus riskitekijöistä, jotka voivat aiheuttaa uupumusta vanhemmille.

Tutkimuksen taustaa

Vanhempien uupumus nousee säännöllisesti esiin uutisoinnissa. Helsingin Sanomissa joulukuussa 2020, kaksi vuotta sitten uutisoitiin tutkimuksesta, jonka mukaan suomalaiset vanhemmat kuuluivat uupuneimpien maiden joukkoon. Tutkimuksessa oli 42 maata mukana ja Suomi oli seitsemänneksi uupunein maa.

Vanhempien raportoitiin olevan uupuneempia vain Puolassa, Sveitsissä, Belgiassa, Kanadassa, Yhdysvalloissa ja Egyptissä. Nyt kaksi vuotta myöhemmin joulukuussa 2022 Helsingin Sanomat uutisoivat taas aiheesta. Siinä väitetään, että suomalaisvanhempien kuuluminen uupuneimpien joukkoon ei ole ihme, sillä vanphempien aikaa ja energiaa saa viedä kuinka paljon tahansa, jos perusteluna on lapsen paras. Aihe on tärkeä monestakin syystä. Kaikki ketkä ovat joskus kokeneet uupumista jossain elämän tilanteessa varmasti ymmärtävät, että se vie ilon elämästä ja varsinkin asioista, joista ennen niin nautti. Tästä syystä on tärkeää löytää niitä riskitekijöitä, jotka altistavat uupumiselle.

Tutkielman tavoitteet

Tutkielman tarkoituksena oli selvittää, mitkä tekijät aiheuttavat vanhempien uupumusta. Tutkielman tavoitteena oli tuottaa tietoa vanhemmille, yhteiskunnalle ja päättäjille siitä, kuinka kasvattaa lapsi lapsuutta kunnioittaen, mutta ilman, että he joutuvat luopumaan omasta elämästään. Tutkimuksessa selvitettiin riskitekijöitä, jotka voivat aiheuttaa uupumista vanhemmille. Tutkimus toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena.

Tulokset ja johtopäätökset

Tulosten mukaan vanhemmuuden uupumuksen riskitekijöitä oli sosiaalisesti määrätty perfektionismi, itsesuuntautunut perfektionismi, lapsilähtöinen perfektionismi, persoonallisuuspiirteet, työttömyys, masennus, ahdistus, työn joustavuus verrattuna kumppaniin, alhainen tuen saanti kumppanilta, yhteistyön puute, kasvatustyylit, arvojen rooli, vanhempien kielteiset näkemykset teini-iästä, tunteidensäätely, tunteidensäätelystrategiat, positiivinen vanhemmuus sekä sosiaalisen tuen puute. Tulosten mukaan nämä riskitekijät olivat yhteydessä vanhemmuuden uupumukseen.

Tulokset osoittivat, että vanhemmuuden uupumuksen riskitekijät ovat tärkeää huomioida silloin, kun vanhempi kokee uupumusta. Tulokset osoittivat myös sen, että vanhempien uupumus on hyvin moniulotteinen ilmiö ja jokainen riskitekijä on ainutlaatuinen ja tärkeää olisikin tunnistaa nämä riskitekijät, jotta niihin pystyttäisiin reagoimaan ajoissa ja vanhempi/vanhemmat saisivat tarvitsemaansa tukea ajoissa. Vanhempien uupumus kohdistuu usein molempiin vanhempiin, jolloin olisikin tärkeää muistaa eri palveluja tarjoavien tahojen kohdata perheet tiiminä eikä vain yksilöinä.

 

Sonja Haapala

Kuvaileva kirjallisuuskatsaus vanhempien uupumusta
aiheuttavista riskitekijöistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *