Kierrätysmateriaalien hankkiminen ja käyttö kierrätyskäsitöissä

Tutkimuksen taustaa

Kestävä kehitys ja tekstiilien kulutus ovat jo kauan puhututtaneet sekä kuluttajia että tutkijoita. Tekstiilien kulutukseen voidaan parhaiten vaikuttaa kuluttajan luopuessa niistä. Suurin osa poistotekstiileistä päätyvät polttoon. Alle puolet niistä päätyvät kierrätykseen ja uusiokäyttöön sukulaisten, kirpputorien tai hyväntekeväisyysjärjestöjen avulla. Kuluttajat ovat olleet pitkään halukkaita kierrättämään poistotekstiilinsä, mutta tekstiilien erilliskeräys aloitettiin vasta 2023 vuoden alussa. Käsitöiden tekeminen kuvastaa aina sen hetken tilannetta ja kulttuuria. Käsitöidentekijät ovat aina esittäneet mielipiteitään, ottaneet kantaa asioihin, auttaneet hädässä olevia ja ilmaissut itseään käsitöiden avulla. Käsitöiden tekijät, toisin sanoen kierrätyskäsitöiden tekijät ovat niitä tekstiilipoiston alkupään vaikuttajia, jotka pystyvät muovaamaan poistotekstiilistä jotain uutta, kestävää ja luontoa säästävää, lisäten tekstiilien kulutusta positiivisesti kestävämpään suuntaan. Kierrätyskäsitöiden tekijöillä on iso vaikutus tekstiilien kuluttamiseen, ja se mistä syistä he käyttävät kierrätysmateriaalia on tärkeää tutkia, jotta saamme ajankohtaista tietoa kierrätysmateriaalien käytöstä käsitöissä.

Tutkimuksen tavoitteet ja toteutus

Tutkimukseni tavoitteena oli selvittää poistotekstiilien kierrätystä ja käyttöä käsityöntekijöiden kautta. Tutkimuskysymykseni olivat: 1. Mitkä syyt ja merkitykset ohjaavat ihmisen ostamaan kierrätysmateriaaleja? Sekä 2. Millaisia kierrätyskäsitöitä valmistetaan, mistä syistä ja miten materiaali voi ohjata kierrätyskäsitöiden toteuttamista? Keräsin aineistoni internetissä jaetun kyselylomakkeen avulla Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen asiakaskunnalta, jotka valmistavat myydystä käsityömateriaalista kierrätyskäsitöitä. Analyysiin päätyi 99 vastausta, jotka analysointiin aineistolähtöisen sisällönanalyysin avulla, käyttäen apuna Atlas.ti ohjelmaa.

Tulokset ja johtopäätökset

Kierrätysmateriaalien ostopäätökseen vaikuttavat kolme pääsyytä; 1. Kierrätyskeskuksessa asiointiin vaikuttavat tekijät, 2. Heräteostoksiin vaikuttavat tekijät ja 3. Kierrätysmateriaalin merkitykset, jotka vaikuttavat kierrätysmateriaalien hankkimiseen. Kierrätyskäsitöiden tekijät hakeutuvat kierrätysmateriaali ostoksille pääsyiden alla vaikuttavista kolmestatoista syystä. Nämä kolmetoista syytä ovat: Kierrätyskeskusten sijainti, ryhmää tai kerhoa varten materiaalin hankkiminen, tuotetarjonnan harrastusmyönteisyys, löytöjen tekeminen, ekologisuus, materiaalin vastaavuus tarpeeseen, kestävä kehitys elämäntapana, hinta, materiaalin ominaisuudet, inspiraatio, varastoon hankkiminen, mielialaan vaikuttaminen ja materiaalien mielikuvitukselliset ominaisuudet. Ostajat voivat hakeutua ostoksille sekä yhdestä että myös useammasta kerrostuen vaikuttavasta syystä. Jokaiseen ostopäätöksen syntymiseen vaikuttaa ostajan tilanne ja tarve, sekä materiaalien tarjonta, kuitenkin siten että jokaiseen ostopäätökseen on löydettävissä joko yhden tai useamman pääsyyn sisältä jokin tekijä, joka on muovannut ostopäätöstä ja sen syntymistä. Ostopäätöksen syntymisen lisäksi tutkimukseni selvitti kierrätyskäsitöiden valmistamisen syitä sekä mitä kierrätyskäsitöitä hankituista materiaaleista valmistetaan. Kierrätyskäsitöiden valmistamiseen vaikuttavat seitsemän eri syytä, joita ovat: käsitöiden harrastaminen, korjaaminen tai tuunaaminen, lahjojen tai tuotteiden valmistaminen sukulaisille ja keräyksiin, inspiroituminen, johon vaikuttaa löydetty materiaali, tarve, ostetun materiaalin muokkaaminen ja viimeisenä valmistus myytäväksi. Kierrätyskäsitöissä käytetään yhdeksän materiaalikategorian tuotteita. Nämä yhdeksän materiaalikategoriaa ovat ompelutarvikkeet, kankaat, askartelutarvikkeet, neulonta ja virkkauslangat, metallitavarat, työvälineet, vaatteet, farkut, nahka sekä turkis ja muut tarvikkeet. Eniten näistä materiaaleista valmistettiin sisustus ja käyttötavaroita. Muita valmistettuja kierrätyskäsitöitä ovat vaatteet, asusteet, neulokset, korjaamiset sekä tuunaukset, askartelut, korut, lelut ja niiden osat, nukkekodin valmistus ja prototyypit sekä koulutyöt.

Tutkimustulokset esittävät kierrätyskäsitöiden tekijöiden olevan kiinnostuneita kierrätyksestä ja luonnon kestävyyden varmistamisesta. Käsityöntekijät pyrkivät valmistamaan tuotteita, joille on tarvetta ja kuluneita sekä rikkinäisiä tuotteita pyritään korjaamaan. Kierrätyskäsitöiden tekijöiden suhtautumista uuden EU:n tekstiilistrategian tuottamiin muutoksiin ja Suomessa vuoden 2023 alussa aloitettuun tekstiilien erilliskeräykseen olisi tarpeellista tutkia lisää. Kierrätyskäsitöiden tekijät voivat vaikuttaa tekstiilien kestävyyteen merkittävästi uusien säädöksien ansiosta. Tämä tutkimus tarjosi vain pintaraapaisun käsityöntekijöiden päätösten ja toiminnan syihin, joten jatkotutkimus on erittäin tarpeellista.

 

Meri-Tuuli Malkamäki

Materiaalien kierto, käyttö ja hankkiminen kierrätyskäsitöissä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *