Yrittäjien näkemyksiä luonnonväriaineiden hyödyntämisestä

Taustaa

Luonnonväriaineita on käytetty tekstiilien värjäyksessä kautta historian. Synteettisten väriaineiden yleistyminen syrjäytti luonnonväriaineet 1850-luvulta lähtien, sillä niiden käyttö oli taloudellisempaa ja niillä saatiin aikaan tasaisempi värjäysprosessi. Tänä päivänä ympäristötietoisuus niin yrittäjien kuin kuluttajien keskuudessa kasvaa jatkuvasti. Yrittäjillä on halu tuottaa kestävän kehityksen tavoitteiden mukaisesti tuotteita, ja kuluttajien ostokäyttäytymistä ohjaavat kestävän kulutuksen mukaiset arvot. Luonnonväriaineiden hyödyntäminen osana tekstiiliteollisuutta voisi tarjota yhden vaihtoehdon kestävämmän tulevaisuuden rakentamisessa.

Tavoitteet ja toteutus

Pro gradu -tutkielmani tarkoituksena oli selvittää, millaisena tekstiilialalle sijoittuvat yritykset näkevät luonnonväriaineiden hyödyntämisen teollisessa mittakaavassa tulevaisuudessa. Lisäksi tutkielman tavoite oli tuottaa tärkeää tietoa niin yrityksille kuin tutkijoille tämän hetken mahdollisuuksista, joita luonnonväriaineiden hyödyntämiseen voidaan liittää. Tutkimustiedolla on mahdollisuudet vahvistaa parhaillaan käynnissä olevan työn merkitystä eri tutkimusryhmissä ja hankkeissa. Tutkielman tutkimusote oli laadullinen ja siinä hyödynnettiin aineistolähtöistä sisällönanalyysiä. Aineisto koostui viiden tekstiilialalla työskentelevän yrityksen teemahaastatteluista, joilla kaikilla oli kokemusta luonnonväriaineiden hyödyntämisestä omassa tuotannossaan. Tutkimus toteutettiin osana BioColour-hanketta.

Tulokset ja johtopäätökset

Tutkimus osoitti, että luonnonväriaineiden hyödyntäminen kiinnosti kaikkia yrityksiä. Haasteena koettiin teollisen tuotannon vaatimukset luonnonväreille, kuten värien tasalaatuisuus ja toistettavuus. Yritykset kokivat, että kokeilujen kautta ja käynnissä olevien hankkeiden tarjoaman tiedon avulla halutut lopputulokset voisi saavuttaa. Suuremman mittakaavan tuotannon ehdoton edellytys olisi yhteistyö eri toimijoiden välillä. Se tarkoittaisi toimivia arvoketjuja, toimiva yhteistyötä ja osaamisen hyödyntämistä läpi koko tuotantoketjun alkutuotannosta tuotteiden valmistamiseen ja niiden markkinointia kuluttajille. Kuluttajilla on kiinnostusta luonnonväriaineilla värjättyihin tekstiileihin ja sitä kiinnostusta tulisi nyt hyödyntää. Luonnonvärjättyjen tekstiilien korkeampaa hintaa voitaisiin tasapainottaa tiedon lisäämisellä kuluttajille luonnonväriaineista ja harkitumpaan kuluttamiseen kannustamisena.

Tutkimuksen mukaan, että Suomeen tarvitaan uusia tekstiilialan toimijoita osaksi luonnonväriaineiden kehittämisen ketjua, jotta voidaan luoda luonnonväriaineiden hyödyntämisestä myyntivaltti Suomeen. Vastuullisempien tuotteiden tarjoaminen kuluttajille on osa tulevaisuutta, joiden avulla yritykset voivat luoda kestävämpää tulevaisuutta. Esiin noussut maaseudun mahdollisuuksien kehittäminen ja uusien yritysten kasvun mahdollisuudet tukivat aiempaa tutkimustietoa. Suomella on olemassa olevat mahdollisuudet olla luonnontuotteiden tuottajamaista, kun yhteistyö yritysten välillä saadaan alalla toimivaksi. Suomessa olisi myös mahdollisuuksia hyödyntää eri teollisuuden alojen sivuvirtoja värinlähteinä, jolloin voitaisiin taata värin suuret raaka-ainevolyymit ja toimitusvarmuus.

Noora Tommila

Luonnonväriaineiden hyödyntäminen nyt ja tulevaisuudessa – yrittäjien näkökulma

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *