Massiivinen siivousoperaatio Summiksen varastoon

Teksti & kuvat: Kia Lindqvist ja Teresa Heino

Syksyn koittaessa saimme tehtäväksemme tehdä inventaarion Summamutikan varastoon. Emme oikeastaan tienneet, mitä odottaa tehtävältä. Olimme aikaisemmin vierailleet varastossa vain muutaman kerran Tiedekasvatus-kurssin yhteydessä, joten meillä ei ollut suurta tietämystä varaston sisällöstä tai järjestyksestä ennaltaan.

Suuren päivän koittaessa kävelimme päättäväisesti kohti varastoa täynnä intoa ja tarmoa. Avasimme oven ja pöly pöllähti kasvoillemme – olimme tukehtua (osittain pölyn takia ja osittain järkytyksestä). Alkujärkytyksestä toivuttuamme ryhdyimme kuitenkin tuumasta toimeen. Ensimmäinen ongelmamme oli, miten varaston oven saisi pysymään auki – ilma kun ei varastossa hirveän hyvin kulkenut. Keksimme kuitenkin hyödyntää varastossa olevia muotopalikoita, joilla saimme varaston oven pysymään auki. Onneksi Summiksen materiaaleista on moneen!

Päätimme aloittaa varaston inventaarion ja siivoamisen peleistä. Laadimme Excelin, jonne merkitsimme, kuinka paljon mitäkin peliä oli hyllyssä. Excelin avulla pystyimme myös kätevästi järjestämään pelit aakkosjärjestykseen nimen mukaan, ja päätimme tehdä saman myös hyllylle. Lopputulos oli upea ja sen kruunasi Tarriksella (=rakas tarrakoneemme, postihuoneesta lainattu Dymo 5500 Electronic Labelmaker) tehdyt tarralaput, joilla merkitsimme hyllyt sen mukaan, millä kirjaimella pelit siinä alkavat. Hyllyn uusi hieno ulkoasu kannusti meitä jatkamaan työtämme, vaikka muu varasto olikin vielä yksi kaaos.

Pelejä järjestellessämme huomasimme, että työtä hankaloitti se, ettei varastossa oikein mahtunut liikkumaan. Päätimme siis seuraavaksi ryhtyä siivoamaan varaston toista puolta, joka ei tähän mennessä ole ollut Summiksen käytössä ja sen sisältö oli kaikille arvoitus.

Suurin osa tavaroista oli vanhoja toimistotarvikkeita, mutta seasta löytyi myös esimerkiksi ufo (sidenote: olemme ilmeisesti niin junnuja, ettemme tienneet, että se oli ilmankostutin – muille tämä oli nähtävästi itsestäänselvää), ainakin 50 skumppalasia, käyttämätön kahvinkeitin ja muutama lankapuhelin. Valitettavasti valtaosa tavaroista oli nykypäivänä tarpeettomia, joten pääasiassa ramppasimme Summiksen varaston ja Exactumin kierrätyshuoneen välillä tai istuimme edelleen suhteellisen pölyisessä varastossa käymässä erinäisiä papereita ja tavaroita läpi. Kuvat puhukoon puolestaan:

Vihdoin koitti päivä, kun kaikki turha tavara 10 vuotta vanhoista kurssikokeista mappeihin oli toimitettu eteenpäin. Oli siis aika palata itse Summiksen tavaroiden pariin. Tässä kohtaa meidän piti myös alkaa miettiä, mihin järjestykseen tavarat haluaisimme laittaa. Päädyimme tekemään oman hyllyn erilaisille palikoille, joita voidaan käyttää sekä yksinään että erilaisissa Summis-aktiviteeteissa. Lisäksi järjestimme myös askarteluvälineet ja -tarvikkeet, joille vapautui paljon lisää kaivattua tilaa, kun puolet varastosta saatiin uuteen käyttöön. Askarteluvälineiden inventaariossa saimmekin hieman apua ahkerista ja ihanista TET-harjoittelijoista, jotka viettivät kanssamme varastossa muutaman tunnin esimerkiksi testaillen erilaisten tussien toimivuutta. Lopputulema: sekä palikkahyllystä että askarteluhyllyistä tuli oikein hienot ja toimivat!

Näiden jälkeen jäljellä olikin enää Summiksen omat aktiviteetit, joille olimme ajatelleet pyhittää kaiken uuden vapautuneen tilan. Summiksen aktiviteettien kohdalla kävimme läpi kaikki olemassaolevat ohjeet ja materiaalit, jotka järjestelimme kokonaisuuksiksi. Oli myös aika päivitää Excel aktiviteettien osalta, sillä kaikki muu sieltä jo löytyikin. Loppusilauksena rakas Tarriksemme pääsi jälleen käyttöön loihtimaan meille uudet hienot nimilaput kaikille tavaroille – toivomme, että ne helpottavat tavaroiden paikoillaan pysymistä ja varaston käytettävyyttä sekä siisteyttä. Erityiskiitokset myös naapurillemme Kemian opeyksikölle, kun lahjoittivat meille lisää tarranauhaa (ja Tarrikselle uuden elämän) – muuten olisi tarroittaminen jäänyt pahasti kesken. Kiitokset myös Saara, Iikka ja Karoliina sekä kaikki projektin aikana ohi kulkeneet ja meitä tsempanneet. Nyt ei enää pöly kurkussa kutita, vaan varastossa on ilo käydä hakemassa tarvikkeita hauskoihin Summis-hetkiin!


Terkuin, Kia ja Teresa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *