Etiopian opetusministeri Summamutikassa

Teksti ja kuvat: Jenni Räsänen

Matikkaluokka Summamutikan vuoden 2019 ensimmäinen vierailu järjestettiin arvovaltaisille vieraille, kun Etiopian opetusministerin delegaatio saapui Kumpulaan maanantaina 14.1.2019 tutustuakseen LUMA-toimintaan. Vierailu sisälsi tutustumista kolmeen eri tiedeluokkaan: kemianluokka Gadoliniin, tietojenkäsittelytieteen Linkki-luokkaan sekä matikkaluokka Summamutikkaan.

Rakentelu vielä vaiheessa

Matikkaluokan esittely huipentui toiminnalliseen aktiviteettiin: tuttuun ja suosittuun Salaperäiset kappaleet -tehtävään. Tetraedri rakentui varjokuvan perusteella helposti ja kun vierailta kysyttiin, haluaisivatko he kokeilla toistakin kappaletta, innostunut kyllä-vastaus kuului monen suusta. Lopuksi moni intoutui rakentelmaan omia luomuksiaan, esimerkiksi pieniä mökkejä ja korkeita kerrostaloja.

Valmiit tuotokset

Erilaisia muotoja ja tanssiesityksiä

Teksti: Mari Korpi
Kuva: Azira Abbasli

Neilikan päiväkodin eskarilaiset kävivät Tanssii muotojen kanssa – teematunnilla Summamutikka-luokassa keskiviikkona                      5.12. 2018. Eskarilaisia oli 14 lapsen ryhmä. Ennakkotehtävänä eskarilaisilla oli ollut miettiä, mitä muotoja on, ja mistä niitä voi löytyä arkiympäristöstä. Aiempiin ryhmiin verrattuna uutena mainittiin kaari omana muotonaan.

Ennakkotehtävän kertaamisen jälkeen muotoja lähdettiin kokeilemaan ensin sormilla, käsivarsilla ja sitten koko keholla. Sen jälkeen muotoja muodostettiin yhdessä 3-4 lapsen pienryhmissä musiikin soidessa. Tavoitteena oli vaihtaa muotoja yhdessä ilman puhetta. Lopuksi yhdessä harjoitellut muodot esitettiin muille. Eskarilaiset jaksoivat keskittyä muiden esityksiin, ja olivat innokkaita esittämään tuotoksensa. Kaikki saivat toteutettua esitykset ilman aikuisen ohjausta.

Esitysten jälkeen eskarilaiset pääsivät rakentamaan vaahtokarkeista ja hammastikuista muotoja oman kiinnostuksen mukaan. Tarjolla oli tasokuvioiden lisäksi myös kolmiulotteisia muotoja kuten kuutio. Lopuksi lapset saivat ottaa yhden rakentamansa muodon mukaan eskariin.

Muotojen rakentelu käynnissä

Erilaisia muotoja ja esityksiä

Teksti ja kuva: Azira Abbasli

Maanantaina 3.12.2018 Summamutikassa vierailivat Latokartanon peruskoulun tokaluokkalaiset. Vierailun teemana oli tanssii muotojen kanssa.

Aluksi kävimme oppilaiden kanssa erilaisia muotoja läpi ja etsimme niitä luokkahuoneesta. Valitsimme neljä muotoa, joita olivat suorakulmio, neliö, kolmio ja ympyrä.  Seuraavaksi nämä  muodot tuli esittää  sormilla, käsivarsilla ja koko kehoa apuna käyttäen.  Tämän jälkeen oppilaat jaettiin ryhmiin, missä piti tehdä näitä samoja muotoja. Harjoittelun jälkeen oman ryhmän tuotos esitettiin muille. Kaikkien esitykset  onnistuivat hienosti.

Loppuajan rakensimme  tikuista ja vaahtokarkeista erilaisia tasokuvioita ja kappaleita. Oppilaat pääsivät rakentamaan kuution, tetraedrin ja pyramidin.

Erilaisia muotoja ja kappaleita

Symmetrisiä tanssiesityksiä

Teksti ja kuvat: Azira Abbasli

Keskiviikkona 28.11.2018 Summamutikassa vieralivat Leppäkorven koulun neljäsluokkalaiset. Vierailun aiheena oli symmetria ja tanssi.

Aloitimme päivän ohjelman istumalla piiriin ja pohtimalla, mitä symmetrisiä esineitä, asioita ja logoja oppilaat olivat keksineet. Oppilaille tuli mieleen erilaisia logoja sekä esineita, joita oli luokkahuoneessa.

Seuraavaksi siirryimme tekemään peiliharjoituksen. Parin kanssa tuli tehdä liike, jota toinen matkii. Taputuksen rytmiin tämä onnistui hienosti. Tämän jälkeen pienissä ryhmissä tehtiin toinen harjoitus. Tehtävänä oli miettiä erilaisia tapoja, joilla voi olla toiseen kosketuksen avullayhteydessä. Seuraavaksi alettiin suunnittelemaan symmetriatanssia. Oppilaiden tuli esittää tapoja, joilla olisivat symmetrisesti kosketuksissa toisiinsa. Kun oppilaat olivat harjoitelleet, laitettiin musiikki soimaan ja kuvasimme tansseja ylhäältä päin. Lopuksi katsoimme ryhmien esityksiä valkokankaalta. Kaikkien ryhmien tanssiesitykset olivat upeita.

Symmetriatanssin suunnittelua

Aikaa oli jäljellä sen verran, että ehdimme pelata peilipeliä. Pelissä kahden kuution ja peilin avulla rakennetaan mallikortin mukainen kuvio. Oppilaat lähtivät innokkaina etsimään oikeata ratkaisua ja jotkut ryhmät myös kilpailivat keskenään, kumpi sai tehtävän ratkaistua nopeammin.

Peilipeli

Maailmankuulut nähtävyydet pienoiskoossa

Teksti ja kuvat: Iikka Talvala

Keskiviikkona 21.11.2018 Summamutikkaan saapui joukko Naulakallion koulun yhdeksäsluokkalaisia. Päivän teemaksi oli valikoitunut pienoismallit.

Tunnin alkuun pohdimme porukassa, missä kaikkialla oppilaat ovat nähneet pienoismalleja ja miksi niitä rakennetaan. Esiin nousivat kartat, lentokoneet, pohjapiirustukset ja rakennukset, joita opiskelijat olivat nähneet koulussa, museoissa ja kaupoissa.

Oppilaat olivat jo etukäteen tutustuneet hieman pienoismalleihin ja valinneet ryhmissä rakennuksen, josta haluavat tehdä pienoismallin. Rakennuksiksi oli valikoituneet mm. London Eye ja Eiffel-torni. Ennen kuin oppilaat pääsivät rakentamaan pienoismalleja, täytyi ne suunnitella ensin. Suunnittelussa suoritimme pituuden yksikkömuunnoksia niin, että pääsimme metreistä senttimetreihin. Tämän jälkeen pohdimme, mikä mittakaava voisi olla sopiva kyseiselle rakennukselle. Mittakaavojen laskeminen oli haastavaa, mutta porukassa vaikeatkin asiat onnistuvat. Kun mittakaavat oli saatu laskettua, alkoi itse rakennusprojekti. Oppilaat rakensivat kierrätysmateriaaleja käyttäen todella hienoja pienoismalleja. Tunnin lopuksi meillä oli kaiken kaikkiaan neljä erilaista pienoismallia kasassa.

Pienoismallit

Lopuksi haastoimme opiskelijat tilavuushaasteella. Tilavuushaasteessa oppilaiden tarkoitus oli rakentaa annetuista materiaaleista kuppi, johon saisi laitettua mahdollisimman paljon herneitä. Haasteesta muodostui nopeasti pienimuotoinen kilpailu, jonka johdosta oppilaat pohtivat kuumeisesti, miten kuppien tilavuutta voisi kasvattaa. Voittaja kuppiin mahtui yli 340 grammaa herneitä, mikä oli todella hyvä suoritus.

Tilavuushaaste

Kiitos Naulakallion koulun oppilaille ja opettajille ja tervetuloa uudestaan.

Pikseleitä ja koodausta

Teksti ja kuvat: Azira Abbasli

Maanantaina 19.11.2018 matematiikan laitoksella vieraili Latokartanon peruskoulun kahdeksaslauokkalaiset. Vierailun aiheena oli valokuvien matematiikkaa.

Vierailun aluksi pidimme oppilaille lyhyen esittelyn matematiikan laitoksesta. Sen jälkeen siirryimme päivän aiheeseen. Aluksi tehtävänä oli laskea pikseleitä yhteen ja vähentää, jonka jälkeen piti värittää niiden muodostama kuva. Tämä sujui oppilailta hyvin ja jotkut pääsivät myös pohtimaan valmiiksi annettujen kuvien soveltavampia kysymyksiä.

Tämän jälkeen lähdimme tietokoneluokkaan, jossa oppilaat saivat koodata tehtävämonisteen mustavalkokuvia Octave-online-ohjelman avulla. Harjoittelimme aluksi yhteisesti, miten komentoriville kuvat tuli kirjoittaa. Oppilaat pääsivät myös itse kokeilemaan kuvien muodostamista.

Kuvia tutkittiin Octave-online -ohjelmalla

Erilaisia muotoja ja kappaleita

Teksti: Azira Abbasli
Kuvat: Amal Korsu

Keskiviikkona 14.11.2018 Summamutikassa vieraili innokkaat tokaluokkalaiset Suutarinkylän peruskoulusta. Vierailun teemana oli tanssii muotojen kanssa.

Aloitimme tunnin istumalla piiriin ja pohtimalla ennakkotehtävää, jonka oppilaat olivat saaneet tehtäväkseen. Muistelimme erilaisia muotoja kuten kolmio, neliö, ympyrä sekä suorakulmio ja etsimme niitä luokasta. Tämän jälkeen yritimme muodostaa samat muodot sormilla, käsivarsilla ja koko keholla. Seuraavaksi jaoimme oppilaat ryhmiin, jossa samoja muotoja piti esittää yhdessä. Kun oltiin harjoiteltu, päästiin esittämään oma tuotos muille musiikin soidessa. Kaikki pärjäsivät tässä tosi hienosti.

Seuraavaksi siirryttiin rakentelemaan erilaisia muotoja tikuista ja vaahtokarkeista. Kaikki saivat tehtyä tasokuvioita, jonka jälken ehdimme tehdä myös kolmiulotteisia kappaleita. Erilaisia platonin kappaleita ehdittiin rakentaa. Oppilaat saivat lopuksi valita yhden kappleen, jonka veivät kouluun.

Erilaisia muotoja ja kappaleita

Pienoismallin rakentelua

Teksti ja kuva: Azira Abbasli

Maanantaina 12.11.2018 saimme vieraaksemme Suomen Diakoniaopiston aikuisten perusopetuksen maahanmuuttajaopiskelijoita. Vierailun teemana oli pienosmallit.

Aloitimme vierailun matematiikan laitoksen esittelyllä, jonka jälkeen siirryimme päivän aiheeseen. Opiskelijoiden tuli aluksi pohtia rymissä, missä olivat nähneet pienoismalleja ja sekä asioita, joita on pienennetty ja suurennettu. Tutuistuimme myös hieman mittakaavan käsitteeseen. Seuraavaksi opiskelijoiden tuli rakentaa oma pienoismallinsa. Opiskelijat olivat päättäneet rakentaa pienoismallin omasta kampuksestaan. Tehtävää varten laskettiin kampukset mitat, jonka jälkeen päästiin rakentelemaan.

Aluksi opiskelijoilla oli vaikeuksia päästä alkuun, mutta kun joka pöytäryhmää käytiin vähän neuvomassa rakentelu pääsi hyvään vauhtiin. Aikamme oli käymässä loppuun, joten opettajan johdolla päätettiin jatkaa rakentelua vielä opistossa loppuun.

Diakoniaopiston pienoismalli 

Muodot ympärillämme

Teksti: Mari Korpi
Kuva: Azira Abbasli

Nestorin päiväkodin eskarilaiset kävivät Tanssii muotojen kanssa – teematunnilla Summamutikka-luokassa keskiviikkona 7.11.2018. Eskarilaisia oli 20 lapsen ryhmä, joka oli iso ryhmä Summamutikka-luokkaan toiminnalliselle tunnille. Tunti sujui kuitenkin hyvin suuresta ryhmästä huolimatta.

Alkuun eskarilaisten kanssa keskusteltiin, mitä muotoja he ovat keksineet arjestaan. He olivat tunnistaneet aiempien ryhmien tavoin neliön, suorakulmion, kolmion ja ympyrän, mutta lisäksi he olivat keksineet, että myös sydän on muoto. Eskarilaiset eivät olleet miettineet etukäteen, missä edellä mainittuja muotoja voi nähdä omassa arkiympäristössään, mutta he löysivät hienosti muodot Summamutikka-luokasta. Varsinkin ympyrän muotoiset tuulettimet herättivät paljon kiinnostusta.

Keskustelun jälkeen muotoja lähdettiin kokeilemaan ensin yksin sormilla, käsivarsilla ja koko keholla. Sen jälkeen muotoja muodostettiin yhdessä neljän lapsen pienryhmissä. Lopuksi yhdessä harjoitellut muodot esitettiin muille. Eskarilaiset jaksoivat keskittyä muiden esityksiin, ja olivat innokkaita esittämään tuotoksensa.

Esitysten jälkeen eskarilaiset pääsivät rakentamaan vaahtokarkeista ja hammastikuista muotoja oman kiinnostuksen mukaan. Tarjolla oli tasokuvioiden lisäksi myös kolmiulotteisia muotoja kuten kuutio. Lopuksi lapset saivat ottaa yhden rakentamansa muodon mukaan eskariin.

Erilaisten muotojen rakentelua.

Röntgensäteillä suklaamunan salat selville

Teksti ja kuva: Jenni Räsänen

Tiistaina 6.11.2018 Etu-Töölön lukion tiedetutorit tulivat Kumpulaan tutustuakseen yliopistolla opiskelemiseen sekä tutkimukseen. Yleisen esittelyn jälkeen oli vuorossa biomatematiikan tutkimusalaan tutustumista toiminnallisesti. Matemaatikot ja tilastotieteilijät tutkivat mm. tartuntatautien leviämistä ja opiskelijat pääsivät mallintamaan bakteerien evoluutiota Evoluutiopuu-tehtävässä.

Vierailu huipentui tutustumiskäynnillä teollisuusmatematiikan laboratorioon, jossa professori Samuli Siltanen, tohtorikoulutettava Alexander Meaney ja tutkimusavustaja Siiri Rautio esittelivät laboratorion toimintaa sekä kertoivat omista tutkimuksistaan. Pääsimme myös katsomaan röntensäteiden avulla suklaamunan sekä kännykän sisälle.

Mitähän suklaamunan sisältä löytyy?

Helsingin yliopiston tiedekasvatuskeskus | Matematiikan ja tilastotieteen laitos