Vieraita Vesalasta

Teksti: Anni Jyrinsalo ja Jaakko Kokkonen
Kuva: Anni Jyrinsalo

Keskiviikkoinen Origo-vierailu alkoi luonnollisesti Origo-luokan valmistelulla ja tehtävien läpikäymisellä. Olimme varautuneet useammalla toimella, mutta tällä kertaa emme kaikkia kuitenkaan ehtineet käydä läpi. Se ei kuitenkaan haitannut, sillä ehdimme syventyä paremmin toiminnallisiin tehtäviin. Meillä oli myös apuna käytössämme yläkoululainen TET-harjoittelija.

Hieman ennen alkamisaikaa menimme koululaisia vastaan Exactumin aulaan, jossa he jo hyvässä järjestyksessä odottivat. Ensin menimme Origo-luokkaan viemään oppilaiden takit ja koululaukut odottamaan pois lähtöä. Tämän jälkeen teimme kampuksella pienen esittelykierroksen, johon sisältyi Exactumin kolmannen kerroksen käytävä, kirjasto, Physicumin aula ja vilaus Chemicumista ja Unisportista. Esittelykierroksen jälkeen palasimme suoraa tietä Origo-luokkaan aloittamaan päivän päätarkoitusta.

Luokkatilaan päädyttyämme aloitimme pienellä aivopähkinällä. Pulman nimi oli Susi, Lammas, Kaali. Kerroimme pulman säännöt, jotka osoittautuivat jopa meille kokeneille vetäjille hieman unohduksiin vaipuneiksi. Annoimme oppilaiden miettiä pulmaa rauhassa pienissä ryhmissä. Tovin yrittämisen jälkeen päätimme ratkaista yhdessä pulman vierailun lopuksi.

Seuraavaksi annoimme tehtäväksi ratkaista Pilvenpiirtäjät-pulmia pareittain. Tehtävässä täytetään alustaa numerovihjeiden avulla hieman samalla tavalla kuin sudokua. Käytössä on neljä eri korkeuksista ”pilvenpiirtäjää”. Jokaiselle 4 x 4 alustan riviltä ja sarakkeelta täytyy löytyä vain yksi tiettyä kokoa oleva pilvenpiirtäjä. Tehtävä osoittautui joillekin hankalammaksi kuin toisille, tämä oli täysin luonnollista joten autoimme apua tarvitsevia ja annoimme heille lisäohjeita. Nopeimmat pääsivät haastavimpiin alustoihin käsiksi.

vesala2
Pilvenpiirtäjät-pulmaa ratkomassa.

Kolmantena tehtävänä oli Hanoin tornit, jossa tavoitteena oli siirtää torni vasemmasta laidasta oikeaan laitaan käyttämällä tyhjää ruutua välissä apuna. Tämä osoittautui joillekin todella helpoksi ja jotkut pääsivätkin ratkomaan pulmaa jopa viidellä!

Ennen vierailun loppua huomasimme että meillä ohjaajilla kävi pieni moka, sillä muistimme ”S, L, K”-säännöt hieman oikeasta poikkeavaksi. Korjasimme kuitenkin tilanteen lopussa ja oppilaat saivat syödä eväänsä, jonka jälkeen luokka jatkoi matkaansa.

Tervetuloa vierailulle uudemmankin kerran Vesalan ala-aste! 🙂

One thought on “Vieraita Vesalasta”

  1. Kiitos mukavasta matikkapäivästä! Oppilaat jaksoivat pysyä innostuneina puolentoista tunnin ajan. Tekemisen meininki näkyi oppilaiden kasvoilta ja onnistumisen kokemukset toivat lisää yrittämisen halua.
    Me huomasimme, että matikka voi olla todella kivaa!
    Kiitos Anni ja Jaakko!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *