Tonttien valtaamista ja tilavuuskisailua

Torstai 3.12 alkoi Origossa varsin vauhdikkaasti, kun ryhmä iloisia 3. luokkalaisia Viikinmäen koulusta saapui yliopistolle. Vierailun aiheiksi oli toivottu toiminnallisuutta, jakolaskuja ja geometriaa.

Ensimmäinen aktiviteetti oli tonttijakopeli. Oppilaat oli jaettu pöytiin kolmen ja neljän hengen ryhmiin, joissa peliä pelattiin. Jokainen ryhmä sai pelialustaruudukon, erivärisiä vesiliukoisia tusseja sekä kaksi noppaa. Pelaajat valtasivat vuorollaan noppien silmälukujen tulon määräämän alueen itselleen. Jos alueen koko oli 3 x 4 = 12, sen sai vallata miten perin halusi. Tontin sai piirtää ruudukkoon myös muodossa 1 x 12 tai 2 x 6, kunhan vallattavan alueen pinta-ala oli 12 ruutua ja alue oli nelikulmio. Pelit lähtivät käyntiin reippaasti ja sopuisasti. Aikarajoituksen puitteissa kaksi ryhmää ehti kisaamaan loppuun asti niin, että kenenkään tontti ei enää mahtunut alustalle. Kaikista ryhmistä saatiin kuitenkin voittaja selville laskemalla jokaisen pelaajan valtaaman pinta-alan suuruus.

tonttijakopeli
Pelaajien valtaamat tontit pelialustalla.

Seuraavaksi oppilaat saivat kisailla  tilavuushaasteen parissa. Aluksi muutaman ryhmän meinasi vallata epätoivo siitä, että tehtävä on mahdoton, mutta huolellisella suunnittelulla ja teipin käytöllä jokainen ryhmä sai astiansa valmiiksi. Kilpailu voittajasta oli tiukkaa, mutta viimeiseksi punnittu astia vei voiton huikealla 211 gramman tuloksella.

tilavuushaaste
Kilpailu voitosta oli tasaista.

Lopuksi osa oppilaista sai piirtää erilaisia pentaminopaloja pöytäpleksien alla oleviin ruudukoihin ja osa mahduttaa pahvisia paloja tornin tai suorakaiteen muotoiseen alueeseen. Pian koittikin jo jäähyväisten aika, sillä luokan täytyi rientää koululle ruokailemaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *