Lukiolaisten vierailupäivä

Teksti ja kuvat: Emma Karjalainen

Kekiviikkona 7.12 Origossa vieraili lukion kakkosluokkalaisia Lahden lyseosta. lukiolaiset oli jaettu kahteen ryhmään niin, että kun toinen ryhmä oli Origossa, niin toinen ryhmä oli Gadolinissa. Molemmat vierailut kestivät noin kaksi ja puoli tuntia, jonka aikana ehdittiin askarrella, pohtia pulmia sekä suunnistaa.

Vierailut aloitettiin askartelemalla paperitset pikku-Enigmat, jonka jälkeen opeteltiin niiden käyttöä. Kun roottorien pyörittely ja kirjainsokkelo olivat hanskassa, laitettiin käyntiin pieni kisa, jossa ratkottiin eräs salattu lause. Oikea lause ratkesi nopeasti, vaikka muutama kirjain mietittykin opiskelijoita.

enigma1
Pikku-Enigmat valmistuvat nopeasti pahveille printatuista pohjista ja haaraniitistä.

Tämän jälkeen ryhmät saivat ratkottavakseen Einsteinin ongelman jalokivi-versiona. Vihjeitä oli paljon ja ratkaisutaulukko tuntui aluksi sekavalta, mutta niin vain palat alkoivat loksahdella oikeille paikoilleen. Palojen takaa löytyvä loru helpotti paitsi ratkaisun tarkistamisessa niin myös ratkaisuun pääsemisessä.

rubiini
Palojen asettelua pöytään piirrettyyn ruudukkoon.

Loppuaika kului Amazing Race of Mathin rasteja etsien ja ratkoen. Tällä kertaa mukana oli hieman kinkkisempiäkin pulmia, kuten Portian lipas ja uusi Kolikkopulma.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *