Matka matikan ääriin -leiri 2017

Teksti ja kuvat: Elsa Pekkarinen

Maanantai 5.6.

Matka matikan ääriin –leirin ensimmäinen päivä aloitettiin nimilappujen tekemisellä ja yhteisten sääntöjen sopimisella. Sääntöjen runko oli selvä; ei saa kiusata ja kaikilla pitäisi olla hauskaa. Kun säännöistä päästiin yhteisymmärrykseen, jatkettiin tutustumista leikkien muodossa. Hedelmäsalaatti ja silmämurhaaja saavuttivat leikeistä suuren suosion.

Leikkien jälkeen siirryttiin syömään lounasta ja tämän jälkeen kauniiseen ulkoilmaan pelaamaan ameebaa ja hippaa. Näiden jälkeen mentiin vielä pelaamaan leiriläisten kovasti toivomaa lipunryöstöä, joka jouduttiin lopulta keskeyttämään sääntöerimielisyyksien vuoksi.

Lounaan ja leikkien jälkeen päästiin viimein käsiksi matematiikkaan. Ensin leiriläiset kilpailivat ryhmissä siitä, kuka rakentaa korkeimman tornin paperista ja teipinpalasta. Tämän jälkeen tutustuttiin vielä loikkivien sammakoiden pulmaan.

Sammakoiden jälkeen syötiin vielä välipalaa ja pelattiin murtolukubingoa. Päivän lopuksi askarreltiin oktaedrit, joiden sivuille oli tarkoitus kirjoittaa leiripäivän lopuksi kivoin asia, mitä sinä päivänä tehtiin.

Ensimmäisenä leiripäivänä tutustuttiin matikkaan mm. askartelemalla.

Tiistai 6.6.

Leiriläiset saapuivat toisena päivänä hyvissä ajoin luokkaan ja pelasivat lautapelejä ohjelman alkuun asti. Päivän ensimmäinen virallinen ohjelma oli Hanoin tornit. Leiriläiset innostuivat näistä suuresti eivätkä olisi millään halunneet vaihtaa seuraavan ohjelmaan. Hanoin torneja pohdiskeltiinkin vielä kaikilla loppupäivän tauoilla.

Hanoin tornien jälkeen siirryttiin Platonin kappaleisiin, joihin tutustuttiin rakentamalla kappaleita vaahtokarkeista ja puutikuista. Platonin kappaleista tetraedri, heksaedri ja oktaedri olivat leiriläisille helppoja ja tuttuja, mutta ikosaedri ja dodekaedri tuottivat vaikeuksia. Tässä aktiviteetissa myös vaahtokarkit kiinnostivat monia itse aktiviteettia enemmän.

Platonin kappaleiden jälkeen siirryttiin lounaalle, jonka jälkeen kokeiltiin uudelleen lipunryöstöä, tällä kertaa voitokkaasti. Lipunryöstöä pelattiin monta erää, jonka jälkeen oli jo välipalan aika. Välipalan jälkeen oli vuorossa tilavuushaaste. Päivän lopuksi tutustuttiin vielä pikaisesti pentaminoihin ja täytettiin yksi oktaedrin sivu.

Platonin kappaleita askarreltiin vaahtokarkeista ja tikuista.

Keskiviikko 7.6.

Leirin kolmas päivä aloitettiin edellisenä päivä kesken jääneillä pentaminoilla, joiden jälkeen siirryttiin päivän teemaan eli salauksiin. Salauksissa lähdettiin helpoista liikkeelle eli kuva– ja tavusalauksista. Leiriläisetkin kommentoivat näiden olevan liian helppoja. Helpoista salauksista siirryttiin jo hieman vaikeampaan, kun askarreltiin Ceasarin kiekot.

Eri salausten jälkeen siirryttiin jälleen lounaalle ja ulos nauttimaan erinomaisesta säästä. Tällä kertaa ulkona pelailtiin lipunryöstön lisäksi myös mölkkyä ja muita ulkopelejä.

Lounaan jälkeen siirryttiin sisään jatkamaan salausten parissa. Päivän loppuun oli jätetty Enigma, joka osoittautuikin monille leiriläisille vaikeaksi. Kaikille leiriläisille annettiin yhteinen salattu viesti selvitettäväksi, joka saatiin lopulta avattua.

Leirillä ehdittiin nauttia myös kauniista säästä pihapelien merkeissä.

Torstai 8.6.

Leirin toiseksi viimeisenä päivänä ohjelmassa oli soveltavaa matematiikkaa. Päivä aloitettiin verkkoihin liittyvillä Al tourist- ja poliisi ja rosvo -ongelmilla. Molemmista ongelmista tehtiin eri vaikeustason tehtäviä luokan pöydille ja liitutauluille. Leiriläiset ratkoivat ongelmia menestyksekkäästi.

Al touristin ja poliisin ja rosvon jälkeen siirryttiin jälleen syömään, jonka jälkeen ohjelmassa oli odotettu tapaaminen, eli matemaatikko Vadim Kulikovin vierailu. Vadim oli kysellyt leiriläisistä jo etukäteen ja aloitti esiintymisensä havainnollistamalla, miksi -2 kertaa -3 on 6 eikä -6 (kysymys oli piinannut leiriläisiä koko viikon eikä kukaan ohjaajista ollut tähän osannut vastata siten, että leiriläiset olisivat olleet tyytyväisiä). Vadim jatkoi ohjelmaansa demonstroimalla hermoverkkoja leiriläisten avulla.

Vadimin vierailun jälkeen pohdittiin vielä röntgensäteiden matematiikkaa ja sudokuiden tapaista pilvenpiirtäjä-ongelmaa.

Torstaina tutustuttiin verkkojen matematiikkaan sekä tavattiin matematiikan tutkija.

Perjantai 9.6.

Matka matikan ääriin –leirin viimeinen päivä aloitettiin Amazing race of math –rastikierroksella, jossa leiriläiset kisailivat toisiaan vastaan pienissä ryhmissä yhteensä 17 matematiikkaan liittyvällä rastilla. Osa rasteista oli tältä leiriltä tuttuja, osa aivan uusia.

Rastien ratkomisen jälkeen siirryttiin lounaalle ja mentiin pelaamaan suuren suosion saavuttanut viimeinen lipunryöstö. Pelailun jälkeen siirryttiin sisään valmistautumaan iltapäivään ja vanhempien vierailuun. Vanhempia varten valmisteltiin rasteja, jotka olivat tuttuja aiemmalta viikolta ja joita leiriläiset saivat opettaa vanhemmilleen.

Vanhemmat saapuivat kahdelta ja kävivät läpi rasteja leiriläisten opastaessa asiantuntevasti. Leiri päätettiin vielä leiritodistusten jakoon.

Viimeisenä leiripäivänä kerrattiin, mitä kaikkea leirillä olikaan opittu.

Matka matikan ääriin -leiri järjestettiin 5.-9.6.2017 Helsingin yliopiston Kumpulan kampuksella. Leiri oli suunnattu 10-12-vuotiaille lapsille. Lisätietoja Helsingin yliopiston LumA-tiedekasvatuskeskuksen leiritarjonnasta löydät täältä.

2 thoughts on “Matka matikan ääriin -leiri 2017”

  1. Kiitos paljon blogista,
    oli hienoa nähdä mitä teitte viikon aikana.

    Kiitos kurssin opettajille.

  2. Thank for the memorable blog, especially from the parents who couldn’t attend the last day’s demo session.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *