Lukiolaiset tutustumassa kampukseen

Teksti ja Kuva: Emma Karjalainen

Keskiviikkona 25.10 Kumpulaan saapui kaksi linja-autollista  Tampereen klassillisen lukion luonnontiedelinjalaisia. He tutustuivat päivän aikana mm. kemian ja matematiikan opiskeluun, molekyylimallinnukseen, kasvien väriaineisiin, nestetyppeen sekä bakteerien evoluutioon. Lisäksi he pääsivät tutustumaan eri rakennuksiin kampuskierroksella.

Lukiolaiset oli jaettu neljään ryhmään, jotka kiersivät eri pisteillä. Summamutikassa opiskelijat kuulivat matematiikan opiskelusta, matemaatikkojen  työllistymisestä sekä soveltavan matematiikan tutkimuksesta. Lopussa etsittiin vielä annetulle bakteerikannalle mahdollisia kantaisiä. Kantaisät löytyivät rakennetun evoluutiopuun ylimmästä haarasta. Bakteeri leviää jakautumalla, jolloin sen perimä muuttuu hieman. Tehtävässä bakteereja on mallinnettu loogisilla paloilla, joilla on neljä ominaisuutta: muoto, koko, reiällisyys ja väri. Jokaisessa jakautumisessa muuttuu aina täsmälleen yksi ominaisuus. Lukiolaisryhmät löysivät monenlaisia mahdollisia kantaisiä, vaikka eri haaroista löytyvät samanlaiset bakteerit saattoivat aluksi hämätä hieman.

Yksi kantaisä on jo löytynyt. Keksitkö muita?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *