Yatzya murtoluvuilla

Teksti: Suvi-Maria Hautala ja Anne Mattila
Kuvat: Anne Mattila

Tiistaina 7.11. Summamutikka-luokkaan saapui vierailulle Pakilan yläkoulun seitsemäsluokkalaisia. He olivat toivoneet murtolukuja vierailun aiheeksi, joten aloitimme pelaamalla Yatzya murtoluvuilla, jossa kahden nopan heitetyillä luvuilla piti peruslaskutoimitusten avulla saada mahdollisimman suuri tulos. Aluksi säännöt ja pisteiden merkitseminen tuottivat paljon kysymyksiä, mutta niiden selvittyä pelaaminen rupesi sujumaan. Lisäksi murtolukujen kerto- ja jakolaskujen laskusäännöt vaativat pientä mieleenpalautusta. Laskuja ei tarvinnut yrittää laskea päässä, vaan oppilaiden suureksi riemuksi niitä sai laskea suoraan pöytään.

Pentaminopalat eivät mene sekaisin, kun vieruskavereilla on eriväriset palat.

Murtolukujen jälkeen oppilaat pääsivät piirtämään pentaminoja. Osa oppilaista keksikin lähes kaikki erilaiset tavat kuvion muodostamiseen viiden neliön avulla. Pentaminojen itsenäisen pohtimisen jälkeen oppilaiden tehtävänä oli täyttää pentaminopalojen avulla erilaisia kuvioita. Tämä oli oppilaista tosi kivaa ja muutamat eivät olisi malttaneet lopettaa, vaikka vierailu päättyi. Onneksi he jatkaa pohdintoja kotona, sillä tietävät nyt tavan muodostaa kaikki erilaiset palat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *