Työn merkityksellisyys X- ja Y-sukupolvien näkökulmasta

Mitä tutkittiin ja miksi?

Mikä sinusta tulee isona? Kysymys, jota olemme kaikki saaneet kuulla pienestä lapsesta saakka. Olemme rakentaneet itsellemme mielikuvan, että työhön ja itselle sopivaan alaan tulisi liittyä selkeä kutsumus tai intohimo. Mitä jos keskittyisimmekin sen sijaan pohtimaan, mitkä asiat itselle tekevät työstä merkityksellistä? Työ muuttaa muotoaan, ja eri sukupolvet pääsevät kokemaan erilaisen työelämän. Miten työn merkityksellisyyden kokemus mukautuu työelämän muuttuessa ja uusien sukupolvien astuessa työelämään?

Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, mitä asioita X- ja Y-sukupolviryhmiin kuuluvat kokevat työssään merkitykselliseksi. Lisäksi tavoitteena oli tarkastella, eroavatko näiden sukupolviryhmien työssä koettu merkityksellisyys tai työssä merkitykselliseksi koetut asiat toisistaan. Tutkimuksen tarkoituksena on tarjota tietoa työn merkityksellisyyden kokemuksesta niin yksilöille itselleen, kuin myös organisaatioille ja esihenkilöille.

Työn merkityksellisyys aiheena on tärkeä, sillä sen on löydetty olevan yhteydessä yksilön hyvinvointiin. Työn merkityksellisyyden kokemuksella voi olla useita positiivisia vaikutuksia myös organisaation näkökulmasta, kuten työntekijöiden sitoutuminen organisaatioon. Tutkimuksen näkökulma X- ja Y-sukupolvien edustajista on tämän hetken työelämän kannalta tärkeä, sillä valtaosa työvoimasta koostuu näistä ryhmistä. Toisaalta sukupolvinäkökulman käyttäminen tutkimuksessa on kiinnostavaa, sillä näkökulmaa on kritisoitu, ja tuloksia on saatu niin sukupolviryhmien eroavaisuuksista kuin samankaltaisuuksistakin.

 

Mitä tuloksia saatiin, ja mikä merkitys niillä on?

Tutkimuksen tulosten perusteella työssä merkitykselliseksi koetuista asioista muodostui kuusi pääluokkaa: oman osaamisen hyödyntäminen ja kehittäminen, sosiaaliset suhteet, tavoitteet ja tulokset, työn laajempi merkitys, työn piirteet sekä työstä saatava tunnustus. X- ja Y-sukupolviryhmiä vertaillessa sukupolviryhmien väliltä ei löytynyt eroavaisuuksia työn merkityksellisyyden kokemuksen eikä työssä merkitykselliseksi koettujen asioiden osalta.

Tulokset tarjoavat tietoa työssä merkitykselliseksi koetuista asioista, ja saavat myös vahvistusta aiemmasta tutkimuksesta. Tuloksissa mielenkiintoista on X- ja Y-sukupolviryhmien samankaltaisuus työn merkityksellisyyden teeman osalta. Tulosten voidaankin siis nähdä vahvistavan kritiikkiä sukupolvijaottelua kohtaan.

Tutkimuksen tuloksia voidaan soveltaa organisaatioissa työntekijöiden merkityksellisyyden kokemusta tuettaessa, sekä rekrytoinneissa ja työnantajamielikuvan kehittämisessä. Lisäksi tulokset antavat tietoa yksilöille omaa työn merkityksellisyyden kokemusta pohdittaessa.

Jatkossa työelämän sukupolvia tutkiessa voisi olla mielekästä tutkia eri ryhmiä tarkemmin työelämään siirtymisen ajankohdan ja sitä kautta työelämässä vietetyn ajanjakson mukaan. Lisäksi tulisi huomioida, että juuri työelämään astuneilla voi olla jo lähtökohtaisesti erilaisia kokemuksia kuin pitkään työelämässä olleilla. Tutkimusta voisi tehdä pitkittäistutkimuksena, jotta voitaisiin huomioida tutkittavien havainnot myös pidempään työelämässä olleina.

 

Rosanna Fasta

Työn merkityksellisyys: Monimenetelmällinen tutkimus X- ja Y-sukupolvien kokemuksista

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *