Arbetstagares arbetstillfredsställelse och dess stödjande vid distansarbete under Covid-19-pandemin

På grund av Covid-19-pandemin blev distansarbete en vanligare arbetsform än någonsin tidigare. Distansarbete kommer att finnas kvar som en alternativ arbetsform för många även efter pandemin, och därför är det viktigt att kunna stödja arbetstagares arbetstillfredsställelse även vid den arbetsformen. Efter övergången till distansarbete förändrades bland annat arbetsomgivningen för många, och tidigare forskning visar att förändring i arbetsomgivningen kan också ha inverkan på arbetstillfredsställelse. Denna forskning klargör ledningens uppfattningar av arbetstagares arbetstillfredsställelse vid distansarbete under Covid-19-pandemin, samt hur arbetstillfredsställelse har stödjats.

Genomförande
Forskningen är kvalitativ, där datan insamlades med semi-strukturerade intervjuer, som sedan analyserades tematiskt. Samplet bestod av fyra respondenter som tillhörde ledningen i små och medelstora försäljningsorganisationer. Dessa organisationer hade tagit del i arbetsvälbefinnandeenkäter, och man kunde utgå ifrån att respondenternas förhandskunskaper om arbetstagares arbetstillfredsställelse var samma. Alla respondenterna hade arbetat i sin position både före och under Covid-19-pandemin, och därmed hade värdefulla insikter om möjliga skillnaderna i arbetstillfredsställelsen, samt om de stödjande åtgärderna under pandemin.

Resultat
Det visar sig att arbetstillfredsställelsen hade inte försämrats under Covid-19-pandemin då stödjande åtgärderna var flera och sinsemellan olika. Kommunikation var i nyckelroll och stödjande av kommunikation så att den liknade kommunikationen före Covid-19-pandemins distansarbete, förekom i fall där arbetstillfredsställelsen inte hade försämrats. Denna slags kommunikation förekom bland annat i form av gemensamma luncher och kaffepauser på distans, samt sommar- och julfester på distans. Även regelbundenhet och snabba möten med låg tröskel för kommunikation förekom i fall där arbetstillfredsställelsen inte hade försämrats.

Framtiden
Distansarbete kommer att stanna kvar som en alternativ arbetsform även efter Covid-19-pandemin, och i denna forskning uttryckte alla respondenterna att de tänker hålla kvar distansarbete som en alternativ arbetsform för arbetstagare. Det kom fram att det är utmanande att tolka arbetstagares välmående, och även då man direkt frågar hur arbetstagaren mår, upplevs det svårt att få ärliga svar. Forskning i detta behövs för att bättre kunna förstå arbetstagares välmående och förebygga eventuella utmaningar.

Camilla Eriksson
Arbetstagares arbetstillfredsställelse och dess stödjande vid distansarbete under Covid-19-pandemin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *