Kadonneen jalokiven metsästys -leiri

Teksti: Emma Karjalainen, Anne Kivistö ja Noora Nuutinen
Kuvat: Emma Karjalainen, Anne Kivistö ja Noora Nuutinen

Maanantaiaamu 8.6 Origossa alkoi tutustumisella uusiin leiriläisiin. Ruokailun jälkeen päästiin aloittamaan jalokiven metsästys pukemalla päälle arkeologien takit. Yliopiston läheisyydestä löytyi vanhan temppelin rauniot, joiden koordinaatit selvitettiin ulkoa löytyneistä salatusta viestistä ja kartasta. Raunioilta löytyi ikivanha laatta, josta selvisi, että temppeliin on kätketty rubiini. Iltapäivä kului tiputtamalla dino alas neljännestä kerroksesta itse tehtyjen laskuvarjon varassa.

IMG_1225
Tarinan keskipisteenä oli Qumpulan muinaisen temppelin rauniot.

Tiistai lähti käyntiin Platonin kappaleiden rakentelulla. Leiriläiset rakensivat taitavasti jopa ikosaedrejä. Jalokiven tarina jatkui raunioilla, missä huomattiin, että rubiini oli kadonnut. Raunioiden läheltä löytyi epäilyttävä teltta, jonka sisältä löytyi tyhjä puinen arkku ja kasa henkilökortteja. Leiriläiset selvittivät henkilökorttien aitoutta ja löysivät joukosta yhden väärennetyn kortin. Tästä heräsivät epäilyt: Onko temppelin raunioilla käynyt rosvoja? Iltapäivä kului mukavasti pelaten shakkia ja muita lautapelejä.

IMG_1171
Läheltä raunioita löytyi rikollisten teltta.

Keskiviikko aloitettiin liikuntatuokiolla, jonka jälkeen siirryimme ratkomaan kadonneen jalokiven mysteeriä. Poliisi oli toimittanut pääarkeologeille kahden edellisenä päivänä kiinniotetun rikollisen haastattelut.  Niistä selvisi, että kaivauksilla oli nähty muumio ja yksi rikollisjoukkion jäsen oli kateissa. Kiinniotetut olivat tiputtaneet pakomatkansa varrelle kaksi juuri löytämäänsä laattaa, joita leiriläiset lähtivät etsimään. Laatoista selvisi, että rubiini on kirottu ja sen voi purkaa järjestelemällä paloja oikeinpäin. Tästä heräsi lisää kysymyksiä: Mitkä palat ja missä on rubiini? Mikä on Virven kirous ja miten muumio liittyy siihen? Rikollisjoukkion puuttuva jäsen päätettiin houkutella raunioille kiinniotettavaksi uutisjuttujen avulla, jotka esitettäisiin televisiossa seuraavana aamuna.

IMG_1251
Uutislähetysten avulla yritettiin houkutella epäilty palaamaan takaisin rikospaikalle.

Torstaiaamu alkoikin Kumpulan aamu-uutisilla, jonka jälkeen siirryimme kaivauksille tekemään väijytystä rikolliselle. Leiriläiset saivat rikollisen kiinni, jolloin paikalle soitettiin poliisi. Rikollinen annettiin poliisin huostaan, joka vei hänet kuulusteltavaksi. Poliisi ilmoitti saaneensa rikolliselta aiemmin mysteerinä pysyneet palat, joiden ohje oli edelleen piilossa raunioiden syövereissä. Leiriläiset kaivoivat ohjekäärön alttarin edestä, jonka jälkeen kiiruhdettiin Origoon ratkomaan palojen arvoitusta. Paloista selvisi kirouksen purkuohjeet, joiden avulla voitaisiin kiristää rikolliselta rubiinin sijainti. Loppupäivä vietettiin mayamatematiikan parissa Harri Kettusen mielenkiintoisen esitelmän johdolla.

IMG_1267
Leiriläiset saivat muumioksi naamioituneen rikollisen kiinni torstaiaamupäivän väijytyksessä.

Rikollinen oli paljastanut jalokiven sijainnin, kun kirouksen purkuohjeet oli selvitetty, joten perjantai aloitettiin rubiinin etsimisellä. Onneksi jalokivi löytyi ja pystyimme toimittamaan sen museolle säilöön. Iltapäivä kului rattoisasti seitsenottelun merkeissä. Päivän päätteeksi huoltajat pääsivät vielä tutustumaan leiriviikon tapahtumiin päätöstilaisuudessa.

ryhmä
Kiitos neuvokkaiden tutkijoiden jalokivi saatiin takaisin oikeisiin käsiin.

Kadonneen jalokiven metsästys-leiri järjestettiin 8.-12.6.2015 Helsingin yliopiston Kumpulan kampuksella. Leiri oli suunnattu syksyllä 4.-6.-luokan aloittaville lapsille. Lisätietoja leiristä löydät täältä.

Lisää kuvia leiristä löydät täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *