Ristinollaa erilaisilla pinnoilla

Teksti ja kuva: Emma Karjalainen

14.10 perjantai-iltapäivää vietettiin Origossa tutustuen matematiikan opiskeluun, matemaatikkojen työhön sekä Flatlandin asukkaisiin. Kumpulaan saapui klo 12 ryhmä lukion ekaluokkalaisia Kallion lukiosta. Ryhmä jaettiin heti alkuun puoliksi ja toinen ryhmä matkasi Julia Halosen johdolla Kemian laitokselle laboratorioluokka Gadoliniin ja toinen minun johdollona Exactumin kolmanteen kerrokseen matikkaluokka Origoon.

Aluksi ryhmät saivat kuulla matematiikan ja muiden aineiden opiskelusta yliopistolla sekä ihmetellä opiskelua helpottavia keksintöjä kuten valkotaulupöytiä. Tämän jälkeen lukiolaiset pääsivät itsekin hieman kokeilemaan, miten pöytiin piirtäminen sujuu, kun vuorossa oli ristinollan pelaamista erilaisilla pinnoilla. Erilaisiin pelipintoihin tutustuttiin katsomalla diasarjaa, joka kertoi Flatlandin asukkaista. Yksi tiedonjanoinen asukki halusi nimittäin kumota uskomuksen, jonka mukaan Flatland olisi ääretön litteä pinta. Aluksi huomattiin, että Flatland voisi olla nauha/pallo, jonka jälkeen ristinollaa pelattiin nauhalla. Seuraavaksi Flatlandin pääteltiin olevan munkkirinkilän muotoinen torus, mikä taas hieman nosti pelin vaikeustasoa. Lopuksi ehdittiin vielä ihmetellä Kleinin pulloksi paljastutta Flatlandia ja kokeilla ristinollaa Kleinin pullolla. Perinteisesti niin yksinkertaisesta ristinollasta pystyy näillä variaatioilla saamaan hermoja kirvelevän matsin aikaiseksi. Tälläkin kertaa moninaiset apuruudukot ja vaihtoehdot pääsivät sekoittamaan muutaman pelaajan ajatuksia niin, että he miettivät vain omia voittomahdollisuuksiaan ja unohtivat siinä sivussa ottaa huomioon myös vastustajan seuraavan siirron. Seuraavalla pelikierroksella, tämäkin erehdys ehti korjaantua.

ristinolla3
Ristinollan pelaaminen toruksella vaatii apuristikkojen takia useita rasteja per vuoro.

Molempien ryhmien vierailtua sekä Origossa että Gadolinissa, pääsivät lukiolaiset vielä yhtenä isona ryhmänä tutustumaan Fysiikan laitokseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *