Tapaaminen matemaatikon kanssa

Teksti ja kuva: Jenni Räsänen

Keskiviikkona 2.11. Rajamäen yläasteen 8.-luokkalaisia saapui vierailulle matikkaluokka Origoon. Ryhmä koostui matematiikan valinnaiskurssin oppilaista, jotka olivat jo ehtineet tehdä monenlaisia Summamutikka-aktiviteetteja kurssin puitteissa. Toiveena vierailun ohjelmalle oli, että tehtäisiin sellaisia juttuja, joita koulussa ei olisi niin helppo toteuttaa.

Vierailu aloitettiin tutustumalla salauslaite Enigmaan ja harjoittelemalla sen käyttöä. Osa oppilaista oli kuullut Enigmasta jo aiemmin. Koko luokan voimin salatuista sanoista saatiin muodostettua järkevä suomenkielen lause, joka paljasti lisätietoa Enigman historiasta.

rajamaki2016
Matikkasuunnistuksessa oli mukana kaksi uutta rastia: hauskat pulmapelit Katamino ja Schatti.

Kun aivot oltiin saatu lämmiteltyä hyvin Enigman parissa, oli aika lähteä jaloittelemaan ja jatkamaan aivotyöskentelyä Amazing race of math -matikkasuunnistuksen parissa. Rastit ja niiden vastaukset löytyivät helposti ja urakoinnin jälkeen oppilaat pääsivät nauttimaan matkaeväistään.

Evästauon jälkeen vieraamme saivat kuulla, mihin matematiikkaa tarvitaan. Vierailu huipentui tutkijavierailuun, kun matematiikan ja tilastotieteen laitoksen tutkija Vadim Kulikov tuli kertomaan matemaatikon työstä. Vadimin johdolla pohdittiin mm. sitä, miksi pieni heinäsirkka voi hypätä moninkertaisesti oman pituusensa korkeudelle toisin kuin vaikkapa elefantti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *