Mieletöntä matikkaa 2 -leiri 2017

Teksti: Elsa Pekkarinen
Kuvat: Anni Jyrinsalo, Maria Larionova ja Elsa Pekkarinen

1. päivä

Ensimmäinen päivä aloitettiin nimilappujen askartelulla ja tutustumisleikeillä. Toisiin tutustuttiin myös muiden leikkien, kuten hedelmäsalaatin ja lännen nopeimman avulla. Päivän alussa päätettiin myös yhdessä leirin säännöt. Muuten päivän teemana olivat pulmat, erityisesti hanoin tornit ja loikkivat sammakot.

Päivän aikana kiinnostivat myös monenlaiset lautapelit, sekä mahdollisuus piirtää pöytään. Päivä päättyi oktaedrin askartelemiseen. Oktaedri on yksi Platonin kappaleista, ja sen sivuihin kirjoitettiin leirin jokaisen päivän päätteeksi päivän kivoin aktiviteetti, jolloin leiriläisille jäi mukava muisto leiristä.

Leirin aluksi sovittiin yhteisistä säännöistä sekä askarreltiin oktaedri leiripäiväkirjan pitämistä varten.

2. päivä

Toinen päivä alkoi jälleen tutustumisleikeillä, muun muassa hämähäkinverkko-leikillä, jossa heitellään lankakerää piirissä, jolloin piirin keskelle muodostuu upea hämähäkinverkko.

Leikkien jälkeen siirryttiin päivän pääohjelmaan, eli rallirulliin. Ohjaajien opastuksella käytiin läpi, mikä on akseli ja muuta kuljetusvälineisiin ja nopeuteen liittyvää. Opastuksen jälkeen lapset päästettiin vauhtiin: lapset saivat siis askarrella tarjolla olevista materiaaleista (jogurtti– ja viilipurkeista, talouspaperirullista jne.) mahdollisimman pitkälle kulkevan kulkuneuvon. Rallirullia askarreltiin koko aamupäivä ja viimeisteltiin vielä lounaan jälkeenkin, jonka jälkeen kisailtiin siitä, kenen rallirulla viilettää pisimmälle.

Aamupäivällä kisailtiin siis maalla ja iltapäivällä ilmassa: rallikisan jälkeen lapset pääsivät vielä rakentamaan lennokkeja, joita testattiin laitoksen ulkopuolella.

Rallirullien rakentamiseen ja koristeluun käytettiin paljon aikaa.

3. päivä

Leirin kolmas päivä oli sateinen, joten lähes koko päivä jouduttiin viettämään sisällä. Kolmannen päivän aktiviteetit liittyivät geometriaan: ohjelmassa oli esimerkiksi askartelua Penrosen laatoilla, Platonin kappaleiden rakentelua sekä geometristen kuvioiden tekoa narulla.

Alun leikkien jälkeen aloitettiin Platonin kappaleiden rakentelulla. Kolme yksinkertaisinta kappaletta (tetraedri, heksaedri ja oktaedri) sujuivat, mutta mpnimutkaisemmat alkoivat tuottaa vaikeuksia.

Lounaan jälkeen lapset tekivät taideteoksia Penrosen laatoista. Askartelun jälkeen kisailtiin vielä ryhmissä siitä, mikä ryhmä rakentaa muodon nopeimmin ohjaajien antamilla ehdoilla. Päivän lopuksi lapset tutustuivat vielä pentaminoihin.

Keskiviikkona kisailtiin mm. muotojen muodostamisesta narun avulla.

4. päivä

Neljäntenä päivänä ohjelmassa oli salauksia. Ensimmäisenä tutustuttiin yksinkertaisiin tavu – ja kuvasalauksiin, joista siirryttiin Atbash-, ruudukko – ja Ceasar-salauksiin. Lapset pääsivät tekemään salauksia myös itse.

Salausten jälkeen mentiin lounaalle ja nauttimaan kauniista ulkoilmasta. Lapset viihtyivät jalkapallon, mölkyn ja katuliitujen parissa.

Ulkoilun jälkeen tutustuttiin vielä pikselien käsitteeseen väritystehtävän avulla sekä pilvenpiirtäjä-pulmaan.

Torstaina koristeltiin jalkakäytävää katuliiduilla.

5. päivä

Leirin viimeinen päivä aloitettiin kisailemalla, kun vuorossa oli Amazing race of math. Lapset kiersivät ahkerasti yli kymmenellä rastilla, joista osa oli leiriläisille aiemmin tuttuja ja osalla oli aivan uusia pulmia.

Kisailun jälkeen siirryttiin lounaalle, jonka jälkeen leiriläisillä oli aikaa vielä pelailla suosikkipelejään tai piirrellä pöytiin. Ennen vanhempien saapumista pelattiin myös leirin aikana suosituimmiksi nousseita leikkejä, kuten kuumaa perunaa ja pää kii –leikkiä.

Vanhemmat saapuivat kahdelta ja kolmeen asti lapset saivat esitellä vanhemmilleen, mitä kaikkea leirillä oli tehty.

Leirillä myös askarreltiin ja ratkottiin pulmia.

Mieletöntä matikkaa 2 -leiri järjestettiin 31.7.-4.8.2017 Helsingin yliopiston Kumpulan kampuksella. Leiri oli suunnattu 8-10-vuotiaille lapsille. Lisätietoja Helsingin yliopiston LumA-tiedekasvatuskeskuksen leiritarjonnasta löydät täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *