Pentaminoja ja pulmatehtäviä

Teksti: Suvi-Maria Hautala ja Anne Mattila
Kuvat: Anne Mattila

Naulakallion koulun kahdeksasluokkalaisia saapui vierailulle Summamutikka-luokkaan torstaina 8.9. Vierailu aloitettiin tutustumalla pentaminoihin. Oppilaiden tehtävänä oli piirtää pöytiin mahdollisimman monta erilaista pentaminoa ja niitä pohdittiinkin keskittyneesti ja monet keksivät kaikki 12 vaihtoehtoa. Sen jälkeen pentaminoilla piti muodostaa torni sekä kaksi eri kokoista ruudukkoa. Nämä sujuivat niin nopeasti, että suurin osa ehti pohtia myös kuinka kaikki 12 pentaminoa saadaan samaan ruudukkoon.

Exactumin kolmannen kerroksen rastit koettelivat aivonystyröitä.

Pentaminojen jälkeen jalkauduttiin matematiikan laitoksen kolmoskerrokseen etsimään pienryhmissä rasteja. Rasteina oli Einsteinin ongelma, Platonin kappaleet, Rosvot ja poliisit, Suklaata! ja Pilvenpiirtäjät. Einsteinin ongelma -rastilla suurin osa ryhmistä vietti eniten aikaa, mutta pääsivät sen ratkaisussa pitkälle haastavuudesta huolimatta! Pilvenpiirtäjät-rastilla oli tehtävänä asettaa tornit vihjeiden avulla oikein pelilaudalle niin, että jokaisella vaaka- ja pystyrivillä oli vain yksi samankokoinen torni. Platonin kappaleet rastilla oppilaat pääsivät rakentamaan kappaleita vaahtokarkeista ja hammastikuista. Tämä oli rasteista selvästi hauskin ja mukavin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *