Inversio-ongelmia ja röntgensäteitä

Teksti & Kuvat: Iikka Talvala

Keskiviikkona 17.4.2019 Stadin ammattiopistosta saapui iso joukko opiskelijoita Kumpulaan. Ammattiopiston porukka oli katsonut ennen Kumpulaan saapumista Professori Samuli Siltasen tiedevideoita YouTubesta. Videoiden kautta he olivat tutustuneet hieman tietokonetomografiaan ja viipalekuvauksiin. Näiden samojen teemojen kanssa jatkettiin opiskelua myös Summamutikassa.

Tiedeluokassa opiskelijoiden ensimmäinen tehtävä oli tutkia miten röntgensäteet käyttäytyvät. He saivat pareittain eteensä laatikon, jonka sisältöä he eivät tienneet. Röntgensäteiden kulkureittejä piirrettiin laatikon kanteen ja lopuksi opiskelijat arvasivat, minkä muotoinen esine laatikossa on sisällä. Äkkiä huomattiin, ettei esimerkiksi ympyrän muotoista kuviota voinut selvittää vain yhdestä suunnasta ammutuilla röntgensäteillä. Tämän jälkeen pohdittiin inversiopähkinää, jolla pyrittiin havainnollistamaan röntgensäteiden kuvantamisongelmaa.

Mysteerilaatikko

Kun ensimmäinen oppitunti oli ohi, siirryimme teollisuusmatematiikan laboratorioon. Siellä opiskelijat pääsivät tutustumaan ihan oikeaan röntgenlaitteeseen ja kyselemään tiukkoja kysymyksiä Professori Siltaselta ja hänen kollegoiltaan. Professori Siltanen piti tunnin aikana myös esittelyn röntgentomografiasta, jonka aikana saimme hämmästellä röntgensäteiden ihmeellisyyksiä ja tietokonemallinnuksen tarkkuutta.

Kiitos Stadin ammattiopiston opiskelijoille ja opettajille mukavasta vierailusta.

One thought on “Inversio-ongelmia ja röntgensäteitä”

  1. Kiitos teille kaikille hyvin antoisasta iltapäivästä:)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *