Mieletöntä Matikkaa I -leiri, kesä 2016

Teksti ja kuvat: Emma Karjalainen, Anne Kivistö ja Noora Nuutinen

Maanantaina 6.6. alkoi kesän ensimmäinen Mieletöntä Matikkaa -leiri. Leirille osallistui 23 innokasta lasta. Aloitimme päivän erilaisin tutustumisleikein. Lasten suosikki oli tänäkin vuonna hedelmäsalaatti. Lounaan jälkeen leikimme ulkona peiliä, väriä ja kirkkistä. Sisällä ratkottiin kiperää pilvenpiirtäjien pulmaa.Seuraavaksi askartelimme oktaedrin, johon kirjoitetaan jokaiselta leiripäivältä kivoin juttu ja leiriläisten nimet. Päivän päätteeksi lapsilla oli vapaata peliaikaa ja lopuksi rauhoituimme piiriin, jossa tuli laskea ryhmän kanssa kahteenkymmeneen viiteen niin, ettei kukaan puhuisi päällekkäin. Aluksi tämä tuotti hieman vaikeuksia, mutta Nooran luvatessa lapsille palkinnon onnistuneesta suorituksesta, tuli lasten numeronhuuteluun järjestelmällisyyttä.

IMG_2687
Hedelmäsalaatti oli yksi leirin hittileikeistä.

Tiistai alkoi vauhdikkaissa merkeissä, kun kuuma peruna lähti kiertämään piirissä. Tutustuminen jatkui hämähäkin verkon punonnalla. Aamupäivällä ehdittiin vielä aloittaa rallirullien askartelu, mikä jäi kesken ruokailuun ja ulkoiluun siirryttäessä. Ulkona harjoiteltiin ryhmäytymistä kuljettamalla laudalla tasapainoilevaa palloa pihassa edes takaisin. Rallirullien askartelu jatkui sisällä, minkä jälkeen suoritettiin mittaukset. Välipalan jälkeen taiteltiin lennokit, joiden lentävyyttä testattiin tiukassa kisassa ykköskerroksen käytävällä. Lopuksi rauhotuttiin muutamaksi minuutiksi kisaamaan Pää Kii -peliä, jossa piti miettiä  mahdollisimman pientä lukua ja olla ainoa oman lukunsa miettijä.

IMG_2547
Rallirullien rullaamaa matkaa jännitettiin koko porukalla.

Keskiviikko vietettiin geometrian parissa. Päivä alkoi tyynyformulalla, jonka jälkeen arvuuteltiin leiriläisten nimiä peittonimileikillä. Aamupäivällä ehdittiin lisäksi rakentaa geometrisia kappaleita tikuista ja vaahtokarkeista. Myös omista rakennelmista riitti iloa. Ruokailun jälkeen uhmattiin säätä ja leikittiin nopea kierros geometria aiheista maa-meri-laiva -leikkiä. Sisällä mietittiin pentamino-pulmaa. Välipalan jälkeen arvuuteltiin otsassa olevaa eläintä. Iltapäivällä oli vielä vapaata aikaa ja lopuksi kokoonnuttiin piiriin kisaamaan pum-peliä, jossa keskellä oleva osoittaa jotakuta piirissä olevaa ja sanoo jonkun luvun. Osoitetun henkilön pitää mennä nopeasti kyykkyyn ja hänen molemmilla puolilla olevien osallistujien pitää keksiä nopeasti, millä laskutoimituksella sanotun luvun voisi sanoa. Hitaampi putoaa pois piiristä. Jos kyykkyyn menijä on hitaampi kuin nopeampi laskutoimituksen keksijä, tippuu myös hän.

IMG_2648
Pentaminoilla rakennettiin hyvin keskittyneesti.

Torstai aloitettiin tutuilla hedelmäsalaatilla ja rikkinäisellä puhelimella. Tämän jälkeen asettauduttiin pöytäryhmiin, joissa ratkottiin kolmea erilaista salausta: takaperinsalaus, suoraan numeroiksi ja atbash. Tehtävät sujuivat lapsilta ripeästi ja osa ehti kirjoittaa myös omia salattuja viestejä kavereille. Lounaan jälkeen kierrettiin Exactumin 4 kerrosta ja 2 portaikkosyvennystä läpi seuraavan päivän suunnistusta silmällä pitäen. Ulkona lapset matkustivat maahan piirretyssä verkossa Euroopan maiden pääkaupungeissa junaratoja pitkin ja yrittivät saada oman verkkonsa järjestykseen. Iltapäivällä askarreltiin omat mancalat, joilla sitten myös pelattiin muutama kierros. Jokaisen omat pelitaktiikat alkoivat muodostua jo ensimmäisellä pelikierroksella. Päivän päätteeksi otettiin uudelleen edellisenä päivänä suursuosion saanut pum-peli.

IMG_2737
Ulkona matkustettiin junaverkostossa.

Viimeisenä leiripäivänä leiriläiset saivat valita lempileikkinsä, joka oli hedelmäsalaatti. Sen jälkeen tutustuimme ohjelmointiin ohjelmoimalla ”robottiohjaajaa” ja kaverin kynää ruutupaperilla. Tietokone teemaa jatkettiin värittämällä pikselivärityskuvia. Ruokailun jälkeen koitti leirin huipennus: matikkasuunnistus. Lapset suunnistivat innokkaasti neljässä eri kerroksessa. Kisailu sujui hyvässä hengessä, mutta aika loppui kesken, joten osa rasteista jäi käymättä. Välipalan ja ulkoilun jälkeen leiriläisten huoltajat pääsivät tutustumaan viikon ohjelmaan kuvien ja rakennelmien muodossa.

IMG_2528
Leiriltä saatiin uusia kavereita ja hauskoja muistoja.

Mieletöntä matikkaa 1 -leiri järjestettiin 6.-10.6.2016 Helsingin yliopiston Kumpulan kampuksella. Leiri oli suunnattu syksyllä 2.-4.-luokan aloittaville lapsille.  Lisää kuvia leiristä löydät täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *