Kadonneen jalokiven metsästys -leiri, kesä 2016

Teksti: Aino Haavisto, Anne Kivistö ja Noora Nuutinen
Kuvat:
Anne Kivistö ja Noora Nuutinen

Maanantai

Leiri alkoi oikein mukavan sään merkeissä, ja pääsimme ulkoilemaan paljon. Aloitimme leirin tutustumisleikeillä ja juoksemalla hippaa ulkona auringossa. Juuri ennen ruokailua pihalta löytyi jotakin mielenkiintoista: kartta kampusalueesta ja salakielinen viesti. Ruokailun jälkeen lapset saivat pukea tutkijantakit päälleen ja purkaa atbash-salauksella kirjoitetun viestin, jossa kuvailtiin muinaisen Qumpulan temppelin sijainti. Tämän jälkeen lähdimme tietysti etsimään raunioita.

Ihan Kiihdytinlaboratorion tuntumasta löytyikin pieni sammaloitunut temppelinraunio. Itse raunio ei vaikuttanut kovin jännittävältä, mutta sen läheltä löytyi toinen salakielinen viesti. Palasimme jälleen sisälle purkamaan viestin ryhmätyönä, kukin ryhmä oman pätkänsä. Vaikka ikivanhan taulu oli pahasti likaantunut, selvittävät leiriläiset lopulta viestin. Siinä viitattiin temppelin rubiiniin, josta emme olleet kuitenkaan nähneet vielä vilaustakaan.

Seuraavaksi oli kuitenkin välipalan aika, ja rubiininmetsästys jäi seuraavaan päivään. Välipalan jälkeen oli aikaa rennolle hengailulle, ja pelailimme Origo-luokassa erilaisia lautapelejä lopun iltapäivää.

IMG_2889
Qumpulan muinaisen temppelin raunioita tutkimassa.

Tiistai

Aloitimme päivän tutustumisleikeillä, joiden jälkeen puimme tutkijantakit päälle ja aloimme miettiä, miten jatkaisimme temppelin tutkimusta. Päätimme lähteä katsomaan, löytyisikö mainittua rubiinia temppeliltä, mutta jalokiven sijaan löysimme hajalleen joutuneita tavaroita ja teltan. Teltasta löytyi vieläpä lompakollinen henkilökortteja, jotka herättivät heti leiriläiset pohtimaan, voivatko ne kaikki olla aitoja.

Palasimme Origo-luokkaan tutkimaan henkilökortteja. Selvitimme jakojäännösten avulla, mitkä korteista kuuluivat kuvitteelliselle ihmisille, ja päätimme jatkaa niiden tutkimista vielä myöhemminkin. Tässä vaiheessa otimme puhelimella yhteyttä poliisiin, joka antoi vihreää valoa tutkimusten jatkamiselle.

Ruuan jälkeen leikimme ulkona hippaleikkejä ja maamerilaiva-leikkiä monikulmioita tunnistaen. Sisällä jatkoimme geometriapuuhia pentaminojen ja pilvenpiirtäjät-rakentelun parissa. Söimme välipalaa käytävällä ja hengailimme sen jälkeen Origossa. Päivä lopetettiin jälleen yhteiseen rauhoittumisleikkiin.

WP_20160615_006
Välillä roolipeli jätettiin hetkeksi sivuun ja leikittiin muuta.

Keskiviikko

Päivä alkoi tutustumisleikeillä, jonka jälkeen pääsimme päivän aiheeseen. Olimme saaneet poliisilta avuksemme rikosrekisterin,  jonka avulla pääsimme tutkailemaan mahdollisten rikollisten aikaisempia tuomioita. Edellisten rötösten perusteella saimmekin selville kolme mahdollista rubiinin varastajaa. Ilmoitimme nämä rikolliset poliisille ja poliisi kertoikin meille tehneensä eilen pidätyksen: kaksi rosvoa oli saatu kiinni! Pidätettyjen haastattelujen perusteella saimme selville, että temppelin raunioilta löytyisi vielä lisää vihjeitä rubiinin arvoituksen ratkaisemiseksi.

Palasimme ryhmän kanssa raunioille, josta löysimme kaksi salakielistä laattaa. Laattojen kirjoituksesta kävi ilmi, että rubiinia ympäröi kirous, jonka voi purkaa joillakin salaperäisillä laatoilla. Epäilimme, että salaperäiset kirouksenpurkulaatat ovat muumiolla, joten laadimme ryhmän kanssa uutisia, joilla muumio voitaisiin houkutella raunioille takaisin. Jäimme odottamaan millainen vaikutus uutisilla on rubiini arvoituksen ratkaisemiseen.

Iltapäivällä ulkoilimme kauniissa säässä ja pelasimme porukalla “miinaharavapeliä”, jossa ryhmän oli tarkoitus päästä ruudukosta läpi osumatta miinoihin. Lisäksi tutustuimme algoritmilliseen ajatteluun pikselivärityskuvien avulla. Päivän lopuksi pelasimme vielä numeropeliä Lännen nopeimman hengessä.

IMG_2850
Kivilaattoihin oli kaiverrettu ruudukko-salakirjoitusta.

Torstai

Leikimme aamulla yhden nimileikin, ja jatkoimme sitten kadonneen rubiinin jäljitystä. Katsoimme ensin eilen tehdyt tv- ja sanomalehtiuutsiet, ja lähdimme sitten raunioille katsomaan, tulisiko muumio ilmoitettuun aikaan paikalle. Väijytyksen aikaan sattui ikävästi kova sadekuuro, mutta leiriläiset odottivat silti urheasti muumiota metsässä. Muumio saapui kuin saapuikin paikalle, ja saatuamme hänet kiinni soitimme poliisin poimimaan rosvoksi epäilemämme muumion mukaansa.

Lähtiessään muumio jätti leiriläisille kirouksen purkuun tarvittavat palat, joten palasimme Origo-luokkaan kuivattelemaan vaatteita ja purkamaan arvoitusta. Juuri ennen ruokaa saatiin kirouksen purkuohje selville ja heti ruuan jälkeen pystyimmekin tekemään kirouksen purkurituaalin.

Rituaali, joka sisälsi mm. hyppimistä ja pyörimistä, jälkeen pidimme hieman vapaa-aikaa, ja sitten jatkoimme kahden askarteluohjelman parissa. Puolet luokkaa tutustui nuolenpääkirjoitukseen ja pääsi kirjoittamaan saveen esimerkiksi omia nimiään. Puoli ryhmää rakensi Platonin kappaleita toisessa luokassa. Puolessa välissä vaihdoimme ryhmät päittäin. Vielä välipalan jälkeisellä vapaa-ajallakin osa lapsista jatkoi nuolenpääkirjoituksen ja muiden savitöiden parissa muiden hengaillessa pelaillen Origo-luokassa.

 

IMG_3047
Savilaattaan kirjoitettiin nuolenpääkirjoitusta.

Perjantai

Aloitimme aamun leikkimällä tyynyformulaa ja jo tuttua kuumaa perunaa, ja sen jälkeen oli rubiinijahdin loppuihuipennuksen vuoro. Rosvo oli poliisikuulusteluissa paljastanut rubiinin piilopaikan, mutta antanut meille vielä yhden arvoituksen ratkottavaksi. Saimme neljä rasiaa, joista vain yhdessä olisi rubiini. Leiriläiset ratkoivat arvoituksen nopeasti, ja pääsimme avaamaan oikean laatikon. Sieltä löytyikin upea suuri jalokivi. Otimme yhteiskuvan jalokiven kanssa, ja jatkoimme leiriä ”ohjelmoi kaverin kynää” -leikin parissa.

Ruokailun jälkeen kävimme Physicumin kahvilassa, jossa kukin sai ostaa herkkuja, jos halusi. Herkuteltuamme kisasimme leiriolympialaisissa, jota ei ikävä kyllä huonon sään takia voitu pitää juurikaan ulkona. Lajeina olivat mm. vaahtokarkeista rakentaminen, poliisien sijoittelu rosvojen piinaamaan kylään, salakirjoituksen purku viestinä, ja lopulta viimeisenä ulkolajina pallon tasapainottelu. Sitten olikin jo välipalan ja päivän päättävien esitysten suunnittelu.

Vanhemmat tulivat puoli kolme, ja leirikuvien pyöriessä taustalla kukin olympiajoukkue sai kertoa yhdestä leiripäivästä. Lopuksi jaoimme vielä kaikille leiridiplomit, ja sitten olikin jo aika lähteä kotimatkalle.

WP_20160617_015
Loppu hyvin, kaikki hyvin. Rubiini löytyi!

Kadonneen jalokiven metsästys -leiri järjestettiin 13.-17.6.2016 Helsingin yliopiston Kumpulan kampuksella. Leiri oli suunnattu syksyllä 4.-6.-luokan aloittaville lapsille.  Lisää kuvia leiristä löydät täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *