Koulutustoimittajat matikka-aamupalalla

Teksti ja kuva: Jenni Räsänen

Perjantaina 21.9.2018 matikkaluokka Summamutikan aamu alkoi koulutustoimittajien tilaisuudella, jossa oli tarjolla herkullista aamupalaa ja mielenkiintoisia esityksiä matematiikasta ja sen opetuksesta. Aamunavauksen veti teollisuusmatematiikan professori Samuli Siltanen, joka kertoi valokuvien takana olevasta matematiikasta.

Kun mieli oli viritetty ja vatsaa saatu ruokittua, oli vuorossa neljän tutkijan esitykset, joiden aiheina oli mm.  matematiikan opiskelun tekeminen innostavaksi sekä sähköiset ylioppilaskirjoitukset. Puhujina olivat yliopistonlehtorit Laura Tuohilampi ja Anu Laine kasvatustieteellisestä tiedekunnasta sekä professori Juha Oikkonen ja tohtorikoulutettava Jenni Räsänen matematiikan ja tilastotieteen osastolta.

Esitysten jälkeen siirryttiin vielä Ratkomoon, jossa yliopistonlehtori Johanna Rämö ja opiskelijaohjaajat tutustuttivat toimittajat kisällioppimisen opetusmenetelmään. Tarjolla oli myös mahdollisuus kokeilla toiminnallista matematiikkaa käytännössä Penrosen laattojen ja Evoluutiopuun parissa.

Matematiikka ja taide yhdistyvät Penrosen laattoja pohdittaessa.

Matematiikkaa ja iloisia ilmeitä Summamutikka-luokassa

Teksti ja kuvat: Iikka Talvala

Summamutikka ja Geopiste järjestivät yhdessä toimintapäivän Helsingin saksalaisen koulun viidennen luokan oppilaille maanantaina 17.9.2018.  Toimintapäivään osallistuivat myös saksalaiset vaihto-oppilaat, jotka olivat saapuneet Helsingin saksalaisen koulun vieraiksi. Päivään siis osallistui yhteensä noin 40 viidennen luokan opiskelijaa.

Päivän teemaksi olimme valinneet päättelyä ja ongelmanratkaisua. Oppilaat pääsivät heti luokkaan saavuttuaan rakentamaan pienissä ryhmissä matematiikkakaupunkeja Pilvenpiirtäjät päättelypelin parissa. Kielikylvyltäkään ei pelin tuoksinassa päästy välttymään, sillä luokan täytti tasainen puheensorina, jossa oli sekoitus suomen, saksan ja englannin kieliä. Haastavimpienkaan kaupunkien rakentelu ei näyttänyt olevan ongelma, vaan pienen pähkäilyn jälkeen kaupunki toisensa perään kohosi paperin päälle.

Matematiikkakaupunkien rakentelua

Olimme suunnitelleet päivän ohjelmalle pienen tarinan, jossa juuri rakentamaamme matematiikkakaupunkiin hyökkäsi bakteeri. Oppilaiden toinen tehtävä oli selvittää Evoluutiopuu-pelin avulla, millainen bakteeri matematiikkakaupunkiin hyökkäsi. Oppilaat päättelivät ainakin neljä erilaista bakteeria, jotka olivat mahdollisesti hyökänneet matematiikkakaupunkiin.

Millainen bakteeri matematiikkakaupunkiin hyökkäsi?

Kiitos kielikylvystä ja iloisista ilmeistä kaikille päivässä mukana olleille.

Amazing race of science

Teksti ja kuva: Azira Abbasli

Torstaina 13.9.2018 Kumpulan kampukselle saapui iso joukko ensimmäisen vuoden opiskelijoita Helsingin luonnontiedelukiosta. Lukiolaiset kokoontuivat kemian laitoksen luentosaliin kuuntelemaan ohjeita ja saivat reittikartan. Tehtävänä oli kiertää erilaisia rasteja ja ratkaista mahdollisimman monta tehtävää.

Vierailuun kuului viiden eri tiedeluokan kiertelyä. Yhteisvierailu oli järjestetty kemianluokka Gadolinin, Geopisteen, matikkaluokka Summamutikan, F2k-laborotorion sekä Linkin kanssa.

Matematiikan rastilla opiskelijat tutkivat bakteerien evoluutiota evoluutiopuun avulla.  Tehtävänä oli päätellä bakteerien mahdollinen esi-isä. Tehtävä oli lukiolaisten mielestä hauska ja sopivan nopeasti ratkaistavissa, jotta ehti muillekin rasteille.  Toisella rastilla tuli tutustua matematiikan ainejärjestön opiskelijatiloihin ja selvittää mikä Komero on.

Mitkä palat sopivat evoluutiopuuhun?

Kun aika oli päättynyt, palattiin takaisin ja palkittiin voittajajoukkue.

Lukiolaiset tiedeluokissa

Teksti ja kuva: Azira Abbasli

Keskiviikkona 5.9.2018 Kumpulan kampukselle saapui Martinlaakson lukion oppilaat. Kokoonnuimme aluksi kemian laitoksen Chemicumin aulaan ja jakaannuimme kolmeen ryhmään. Vierailuun kuului kolmen eri tiedeluokan kiertelyä.  Yhteisvierailu oli järjestetty kemianluokka Gadolinin, Geopisteen ja matikkaluokka Summamutikan kanssa.  Jokaisessa tiedeluokassa oltiin noin puoli tuntia ja sen jälkeen vaihdeltiin luokkia.

Summamutikka-luokassa kerroin hieman opiskelutaustastani ja yleisesti matematiikan opiskelusta sekä mitä matemaatikot tekevät. Tämän jälkeen oppilaat pääsivät ratkaisemaan loogista päättelyä vaativan pulman Pilvenpiirtäjät. Pelissä täytetään pelialuetta erikorkuisilla pilvenpiirtäjillä annettujen ohjeiden mukaan. Lukiolaiset saivat aluksi helpot pelialusta, josta siirtyivät ratkaisemaan haastavampia alustoja.

Pilvenpiirtäjät ja pelialusta