Koronapandemia muuttaa ruoanhankintaa ja ruokailua

Koronapandemia on aiheuttanut monella muutoksia arkeen. Pandemian aikaiset rajoitukset, ravintoloiden sulkemiset, etätyöt ja muut toimet ovat muuttaneet ruoanhankintaa ja ruokailua. Mediassa on noussut esiin uusia ruoanlaiton trendejä, kuten hapanjuurileivonta ja somevaikuttajien ruoanvalmistuslivet. Nämä itse havainnoimani ja kokemani ilmiöt innostivat minua tutkimaan asiaa tarkemmin. Tutkielmani kohdistaa katseensa suomalaisten ruoanhankintaan ja ruokailuun koronapandemian aikana. Sen tarkoituksena oli selvittää, mitä muutoksia ruoanhankinnassa ja ruokailussa on pandemian myötä tapahtunut ja mitä ihmiset pitävät muutoksissa merkityksellisenä. Ihmisten kokemuksia ja niille annettuja merkityksiä tutkimalla teemme näkyväksi todellisuutta, jossa elämme.

Tutkimuksen toteutus

Tutkimuksen aineistoksi keräsin sosiaalisen median kommentteja (n=133), jotka oli julkaistu lokakuussa 2020. Kommentit koskivat koronapandemian vaikutuksia arkeen ruokaan liittyvän toiminnan osalta. Aineiston analysoin laadullisin menetelmin, sisällönanalyysiä hyödyntäen. Analyysini oli teoriaohjaavaa, mutta analyysiyksiköt nousivat aineistosta. Tärkeänä pidin ihmisten kokemusten tutkimista ja niiden asioiden tarkastelua, joita he ovat itse nostaneet esille merkityksellisinä.

Ruoanhankinta ja ruokailu pandemian aikana

Analyysin tuloksena syntyi neljä ruoanhankintaan ja ruokailuun liittyvää kategoriaa. Ensiksi ruonhankinta muuttui pandemian takia suunnitelmallisemmaksi, varovaisemmaksi ja verkkopalveluita hyödyntäväksi. Kaupassakäyntiä piti suunnitella etukäteen hyvin, sillä siellä pyrittiin käymään harvemmin ja nopeammin. Varovaisuus näkyi esimerkiksi maskin ja käsidesin käyttönä, turvaväleinä, asiointiaikojen muuttamisena ja riskiryhmäläisillä kaupassakäyntiavun hankkimisena.  Ruoan verkosta tilaaminen lisääntyi sekä kaupoista että ravintoloista. Toiseksi ruokailujen siirtyminen kotiin etänä työskentelyn ja opiskelun vaikutuksesta lisäsi perheen kanssa ruokailua ja yksin ruokailua. Yksin ruokailu ennen pandemiaa saattoi olla positiivista kokemushakuista toimintaa, kun pandemian aikana se koettiin lähinnä yksinäiseksi ja pakon sanelemaksi. Kolmantena pandemia vaikutti lisänneen kiinnostusta ruoanvalmistukseen. Erityisesti uusien ruokien kokeilu, terveellinen ruoka, leipominen ja hävikin välttäminen kiinnostivat. Neljäntenä tuloksena oli merkittävä kaipuu läheisten ja työkavereiden kanssa ruokailua kohtaan.

Tämä tutkimus tarjoaa otoksen siitä, mitä muutoksia koronapandemian aikana on koettu ruoanhankintaan ja ruokailuun liittyen. Muutoksia on tapahtunut niin ruoanhankinnassa, kuin siinä mitä, missä ja kenen kanssa syömme. Koronapandemia muokkaa mahdollisesti pysyvästi ihmisten ruoanhankinnan sekä ruokailun tapoja, mikä voi johtaa palveluiden kehittymiseen, kuten on nähty ruoan verkko-ostamisen kohdalla. Meneillään olevan pandemian vaikutusten ymmärtäminen ja niihin varautuminen myös tulevaisuuden epidemioiden uhan alla on tärkeää.

Alina Leinonen,

Ruoanhankinnassa ja ruokailussa pandemian aikana koetut muutokset – ”Ruoka tilataan kotiin, jotain haetaan itse maski päällä.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *