Yhteisön vaikutuksia veganismin aloittamiseen ja toteuttamiseen

Kasvispohjaisten ruokavalioiden noudattaminen on lisääntynyt viimevuosina ilmastokriisin myötä merkittävästi. Vegaanisen ruokavalion ja elämäntavan noudattaminen on kuitenkin edelleen vähäistä. Kotitaloustieteen tutkimuksessa kasvispohjaisia ruokavalioita on tutkittu viime aikoina erityisesti kestävyyskysymysten kannalta. Veganismia toteutetaan kuitenkin yleisimmin eettisistä, erityisesti eläinoikeudellisista, syistä. Veganismin taustalla olevat motivaation lähteet ovat tyypillisesti joko eettisiä, ympäristöllisiä tai terveydellisiä. Tutkimusten mukaan sosiaalisissa suhteilla on merkittävä vaikutus veganismin aloittamisen ja toteuttamisen kannalta. Sosiaalisten suhteiden osalta lähipiirin, kuten perheen, vaikutusta veganismin toteuttamiseen on tutkittu, mutta tutkimus vapaa-ajan yhteisöjen vaikutuksista veganismiin on jäänyt vähäisemmäksi. Punk- ja hardcore-alakulttuuri ja sen luoma yhteisö tarjoaa kehyksen veganismin tutkimiseen yhteisöissä, sillä veganismi on yhteisössä tavanomainen ruokavalio sekä elämäntapa. Samalla tutkimus liittyy nuorisokulttuuri tutkimuksessa nousseeseen teemaan, jossa on kiinnostuttu alakulttuurien tarjoamista positiivisista vaikutuksista yksilöiden kannalta.

Tutkimuksella pyrittiin selvittämään, minkälaisia vaikutuksia yhteisöllä on veganismin aloittamisen ja toteutumisen kannalta. Lisäksi pyrittiin selvittämään, miten yhteisössä suhtaudutaan veganismiin ja mikä sen merkitys on yhteisöön kuulumisen kannalta. Tutkimusaihe nähtiin tärkeänä, koska kasvisten lisääminen ja eläinperäisten tuotteiden vähentäminen ruokavalioissa on tärkeää ilmastokriisin päihittämisen kannalta. Yhteisöt, joissa veganismi on tyypillistä, voivat tarjota ymmärrystä sen suhteen, mitkä tekijät kannustavat kasvispohjaisen ruokavalion toteuttamiseen.

Tutkimuksen toteutus

Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena. Tutkimusaineisto koottiin teemahaastatteluja hyödyntäen tammikuussa 2023. Aineisto koostui 8 haastattelusta, jotka kerättiin lumipallo-otantaa hyödyntäen. Haastateltavat olivat Helsingissä asuvia, 20–38¬–vuotiaita punk- ja hardcore-yhteisöön kuuluvia vegaaneja. Haastateltavilta kysyttiin muun muassa, minkälaiseksi he kokevat yhteisön ilmapiirin liittyen veganismiin, miten yhteisö vaikuttaa heidän veganismiinsa sekä minkälaisena he näkevät yhteisön suhtautumisen veganismia toteuttamattomiin jäseniinsä. Aineisto analysoitiin teoriaohjaavaa sisällönanalyysiä hyödyntäen.

Tulokset ja johtopäätökset

Punk- ja hardcore-yhteisössä veganismiin suhtaudutaan positiivisesti, lisäksi veganismi koetaan merkittäväksi osaksi yhteisöä ja alakulttuuria. Yhteisön jäsenet eivät kuitenkaan kokeneet veganismia määrittäväksi tekijäksi yhteisöön kuulumisen kannalta. Yhteisössä kannustetaan ja kevyesti painostetaan yhteisön jäseniä kohti vegaanista elämäntapaa. Positiivisen, kannustavan ja avoimen ilmapiirin nähtiin olevan merkittävää vegaaniseen elämäntapaan ohjaamisen kannalta. Veganismin toteuttamisen kannalta yhteisö nähtiin merkittävänä tekijänä, sillä sen sisällä tarjotut neuvot, kannustus sekä tuki olivat toimineet ratkaisevina tekijöitä veganismin aloittamisen kannalta. Lisäksi veganismin tavanomaisuus yhteisössä helpottaa veganismin toteuttamista arjessa merkittävästi. Punk- ja hardcore-yhteisön arvomaailman koettiin olevan veganismiin ohjaava, jonka vuoksi myös veganismia toteuttamattomien yhteisön jäsenten nähtiin olevan ymmärtäväisiä ja positiivisesti veganismiin suhtautuvia. Koska veganismin yleisin taustatekijä on arvopohjainen, on veganismin tutkiminen arvopohjaisten tekijöiden kannalta merkittävää. Veganismin taustalla olevia ilmiöitä on tärkeää ymmärtää paremmin, sillä ne voivat tarjota yhteiskunnallisesti merkittäviä ratkaisuja, esimerkiksi ilmastokriisin päihittämiseen. Alakulttuureja on myös tärkeää tutkia niiden positiivisten vaikutusten kannalta, sillä stereotyyppisten negatiivisten vaikutusten lisäksi ne voivat tarjota niin yksilöllisesti kuin yhteiskunnallisesti myös paljon positiivista. Tämän tutkimuksen tulosten valossa olisi mielenkiintoista tutkia toistuvatko tutkimuksen tulokset myös toistenlaisen yhteisön kohdalla, esimerkiksi erilaisen arvopohjan omaavan yhteisön kohdalla.

Roope Myyryläinen
”Atria ja HK, ei oo OK” – Veganismi punk- ja hardcore-yhteisössä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *