Yhteisöllisyyden merkitykset käsityöntekijälle

Käsitöiden harrastamisen suosio on kasvanut suuresti viimeisten vuosien aikana. Käsitöitä harrastetaan niin yksin kuin myös yhdessä toisten ihmisten kanssa. Yhteisöllisyys ja vuorovaikutus muiden harrastajien kanssa on merkittävässä osassa monien käsityöharrastuksessa. Median kehittyminen on vaikuttanut siihen, että käsityöntekijöillä on entistä enemmän paikkoja kohdata toisiaan ja kokea yhteisöllisyyttä harrastuksensa parissa. Käsityöaiheet ovat vahvasti esillä nykypäivänä eri mediakanavissa kuten käsityöaiheisissa podcasteissa, sosiaalisessa mediassa ja televisiossa. Lisäksi ihmiset osallistuvat aktiivisesti erilaisille käsityökursseille ja kokoontuvat ystävien kanssa tekemään yhdessä käsitöitä.

Tutkimuksen tavoitteet ja toteutus

Tutkimuksessani tarkoituksena oli tarkastella yhteisöllisyyden kokemuksia käsityöntekijöiden harrastuksessa. Millaisia yhteisöllisyyden muotoja käsityöharrastajat kokevat ja minkälaisia merkityksiä yhteisöllinen tekeminen antaa käsityöharrastukseen? Tutkimuksessa olin kiinnostunut siitä, miten yhteisöllisyys näyttäytyy harrastajien käsitöiden tekemisessä. Tavoitteenani oli antaa vastauksia yhteisöllisyyden kokemuksista ja merkityksistä monipuolisesti eri-ikäisten ja eri käsityötekniikoita harrastavien keskuudessa sekä erilaisista tavoista kokea yhteisöllisyyttä käsityöharrastuksessa.

Keräsin tutkimuksen aineiston verkkokyselylomakkeella. Jaoin kyselyä kahteen eri käsityöaiheiseen Facebook-ryhmään ja kahdelle eri käsityöyhdistykselle, jotka jakoivat sen yhdistystensä jäsenille sähköpostin välityksellä. Lisäksi tutkimuksesta julkaistiin blogipostaus Helsingin työväenopiston blogissa sekä jaettiin tietoa työväenopiston ilmoitustauluilla ja luokkahuoneissa. Tutkimukseen vastasi yhteensä 250 käsityöharrastajaa. Aineiston analysoin teorialähtöisen sisällönanalyysin keinoin, ja sen analyysin apuna käytin Atlas.ti-ohjelmaa. Kyselylomake sisälsi strukturoituja kysymyksiä, avoimia kysymyksiä ja avoimen kirjoitelmapyynnön. Strukturoiduista kysymyksistä sain numeerista dataa, jonka analyysiin otin kaikki 250 vastausta. Avoimien kysymysten ja kirjoitelmapyynnön analysointiin otin yhteensä 130 vastausta, jotka olivat pyydetyllä tavalla eli vähintään muutamalla lauseella vastattuja.

Tutkimustulokset

Tutkimuksen tuloksien mukaan yhteisöllisyyttä ilmenee monissa eri paikoissa nykypäivän käsityöharrastajien keskuudessa. Strukturoitujen kysymysten vastausten mukaan yhteisöllisyyttä koetaan eniten sosiaalisessa mediassa Facebookin käsityöaiheisissa ryhmissä sekä Instagramin käsityöjulkaisujen kautta. Avoimissa kirjoitelmapyynnöissä korostui puolestaan kasvokkaisen vuorovaikutuksen yhteisöt kuten erilaisille käsityökursseille osallistuminen ja ystävien kanssa yhdessä käsitöiden tekeminen. Kasvokkaisen vuorovaikutuksen yhteisöt korostuivat iäkkäämpien vastaajien keskuudessa ja sosiaalisen median välittämien yhteisöjen suosio nousi esille puolestaan nuorempien vastaajien keskuudessa.
Yhteisöllisyyteen liittyi paljon käsityöharrastajien kokemuksia yhteenkuulumisesta, yhdessä tekemisestä ja sosiaalisesta vuorovaikutuksesta. Käsityöt lähentävät muiden harrastajien kanssa ja tuo muiden harrastajien yhteyteen. Tutkimustuloksien mukaan ideoiden ja inspiraation sekä avun ja vinkkien jakaminen käsityöyhteisöissä oli merkittävässä osassa yhteisöllisessä harrastamisessa. Yhteisöllinen käsitöiden harrastaminen toi monille mielihyvän tunteita ja iloa.

Käsitöiden yhteisöllisen harrastamisen voidaan todeta vaikuttavan monipuolisesti eri asioihin. Tutkimuksessa selvisi, että yhteisöllisyys voi vaikuttaa niin harrastajan sosiaalisiin suhteisiin, uusien asioiden oppimiseen ja henkilökohtaiseen kasvuun kuin myös itse käsityön tekemiseen ja sen lopputulokseen.

Pohdinta

Yhteisöllisyys on merkittävässä osassa nykypäivän käsityöharrastamisessa. Yhteisöllisyyttä ilmenee eri paikoissa, mutta sosiaalisen median myötä perinteinen kasvokkainen vuorovaikutus ja näin ollen yhteisöllisyys on saanut uusia muotoja. Sosiaalisen median suosion kasvamisen vuoksi käsityöharrastajien yhteisöllisyyden tunteen kokemista sosiaalisessa mediassa voisi tutkia enemmän. Sitä, mitä kaikkea siihen liittyy ja mistä se muodostuu.

Tutkimuksessa ilmeni käsityöharrastajien monella rintamalla harrastaminen, kun suurin osa vastaajista osallistui monen eri käsityöyhteisön toimintaan samanaikaisesti eli koki yhteisöllisyyttä eri paikoista samaan aikaan. Toinen jatkotutkimusaihe voisi olla käsityöharrastajien kokemuksien tutkiminen useaan yhteisöön kuulumisesta jollakin muulla menetelmällä kuin verkkokyselylomakkeella. Toinen tutkimusmenetelmä antaisi tarkemmin tietoa siitä, mitä useaan käsityöyhteisöön kuuluminen antaa harrastajalle ja miten yhteisöllisyys koetaan eri yhteisöissä.

Voidaan todeta, että tunne yhteenkuuluvuudesta samanhenkisten ihmisten kanssa on hyvin tärkeää monelle käsitöiden harrastajalle. Yhteisöllisyys ja yhdessä käsitöiden tekeminen tarjoaa harrastamiseen sellaista, mitä ei yksin käsitöitä tehdessä voi saada.

Silvia Kenttä – Yhteisöllisyyden merkitykset käsityöntekijälle

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *